23/5/16

Οι πύραυλοι SA-18, το PKK, η Τουρκία και το Αφγανιστάν

Σάββας Καλεντερίδης
Μια νέα εξέλιξη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα του ένοπλου αγώνα των Κούρδων και του πολέμου χαμηλής έντασης που διεξάγει με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το γνωστό PKK, από τις 15 Αυγούστου του 1984.

Στις 13 Μαΐου 2016, μονάδα επιλέκτων του στρατού των ανταρτών του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος επιτέθηκε σε τμήματα της ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών της Καισάρειας, που στρατοπέδευαν σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Τσουκούρτζα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ο τοπικός διοικητής, όταν διαπίστωσε ότι οι αντάρτες απειλούν τα τμήματά του, αφού από τα πρώτα πυρά έχασε έξι αλεξιπτωτιστές, κάλεσε σε υποστήριξη αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, ειδικά όταν αυτές γίνονται σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

Όταν ένα από τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Σούπερ Κόμπρα έφτασε κοντά στην περιοχή των συγκρούσεων, δέχτηκε βλήμα από αντιαεροπορικό πύραυλο ρωσικής τεχνολογίας τύπου SA-18, ο οποίος κατευθύνεται στο στόχο του από τη θερμότητα που εκπέμπουν οι μηχανές του.
Το ελικόπτερο κατέπεσε και οι δύο αξιωματικοί χειριστές του σκοτώθηκαν.
Την ίδια μέρα, ο διοικητής της 2ης Στρατιάς επισκέφθηκε εσπευσμένα την περιοχή, για να αναπτερώσει το ηθικό των μονάδων του που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, αφού χωρίς αεροπορική υποστήριξη οι επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών δυσχεραίνουν και γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ίδιους.
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα δεδομένα και αλλάζει το σκηνικό στο πεδίο των επιχειρήσεων σε αυτόν πολυετή πόλεμο χαμηλής έντασης, και φέρνει στο προσκήνιο το σύνδρομο του Αφγανιστάν – όπου η Σοβιετική Ένωση αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα αυτή όταν οι Αφγανοί αντάρτες απέκτησαν πυραύλους Στίνγκερ, που είναι το αντίστοιχο των SA-18. Τότε οι Σοβιετικοί, όταν είδαν να χάνουν τα ελικόπτερα το ένα μετά το άλλο, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, χάνοντας την επιρροή που ασκούσαν στην επικράτεια του Αφγανιστάν.

συνέχεια στο pontosnews

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Κόνιον
      ασφαλώς και υφίστανται, όμως, επειδή οι ΤΕΔ στηρίζουν πολλά στην αεροπορική υποστήριξη με ελικόπτερα, νομίζω ότι είναι περίπου αδύνατον να εξοπλίσουν όλα το ελικοπτερικό δυναμικό τους με for chaff and flares.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.