3/5/16

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ – The Shame of Humanity, Recognition of Crimes Against Humanity and the Armenian Genocide

Το αίσχος της γενοκτονίας (Αρμενίων και πολλών άλλων συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων – συνοδευτική ανάλυση Π. Ήφαιστος
Σύντομη εισαγωγή Π. Ήφαιστου. Περισσότερη ανάλυση στο τέλος του αγγλικού άρθρου.
Αναπαράγεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την Αρμενική γενοκτονία, και όχι μόνο. Η ανάλυση αναδεικνύει αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα αλλά και, υπό τις περιστάσεις εξαιρετικά σημαντικό, φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου διεθνούς συστήματος. Θα λέγαμε ότι προσανατολιστικές, περιγραφικές και αξιολογικά ελεύθερες αναλύσεις είναι η μόνη προσέγγιση που μας βοηθά να κατανοήσουμε τις γενοκτονίες του 19ου και 20ου αιώνα, αλλά και ζητήματα όπως η δημιουργία κρατών ή η μη δημιουργία κάποιων άλλων, ή ακόμη και τα αίτια παθολογιών σημερινών κρατών συμπεριλαμβανομένου του νεοελληνικού κράτους.
Γι’ αυτό, και επειδή λίγα μπορούν να προστεθούν για αυτό το πολύ διαφωτιστικό άρθρο, η ανάρτηση του αγγλικού κειμένου γίνεται αφορμή για μερικές σύντομες πλην εκτιμώ ουσιαστικές επισημάνσεις διαχρονικής σημασίας για τους ανθρώπους και τα κράτη.
Η σύγχρονη διεθνής πολιτική, υπογραμμίζω, αφετηρία έχει την Συνθήκη της Βεστφαλίας του 1648 και μεγάλους σταθμούς το Κογκρέσο της Βιέννης, την Κοινωνία των Εθνών τον Μεσοπόλεμο και τον ΟΗΕ το 1945.
Η κατανόηση αυτής της αλληλουχίας από την Βεστφαλία μέχρι το διεθνές σύστημα του 21ου αιώνα είναι για όλα τα εθνοκράτη και τους πολίτες τους κάτι περισσότερο από σημαντική.
Ιδιαίτερα
α) για όποιους δεν θέλουν να νεφελοβατούν,
β) για όσους θέλουν να γνωρίζουν τους βαθύτερους διαμορφωτικούς άξονες της σύγχρονης ιστορίας και τις βαθύτερες σημερινές διαμορφωτικές δυνάμεις,
 γ) για όσους θέλουν να ευημερούν, να είναι ελεύθεροι και να είναι ασφαλείς και
 δ) για όσους θέλουν να γνωρίζουν ότι το εθνοκράτος τους ήταν, είναι και θα είναι ολοένα και περισσότερο ο θεσμός συλλογικής τους ελευθερίας.
Κατά τα άλλα μια ορθολογιστική αντίληψη δεν απαιτεί πάρα πολλά παρά μόνο την γνώση του Αλφαβηταρίου της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής. Στο τέλος του αγγλικού άρθρου, λοιπόν, κάνω μερικά σχόλια και παραθέτω διαφάνειες όπου συντομογραφικά και σχηματικά καταγράφονται κλασικού χαρακτήρα δομικά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κρατοκεντρικού διεθνούς συστήματος των τελευταίων αιώνων τα οποία όπως προχωράμε γίνονται ολοένα και πιο βαθιά, ολοένα και πιο έντονα και ως προς τις συνέπειές τους ολοένα και πιο αδυσώπητα.
Η συνέχεια του άρθρου στο Παναγιώτης Ήφαιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.