16/6/16

Με 10 από τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες αρχίζει στην Κρήτη η Μεγάλη Σύνοδος

 Εκνευρισμός στη Μόσχα από την αλλαγή πλεύσης του Πατριαρχείου Σερβίας
Αντωνιάδου Μαρία   
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κρήτη
Δέκα από τις δεκατέσσερις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες θα συμμετάσχουν, όπως όλα δείχνουν, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Σήμερα από νωρίς το μεσημέρι έως και το απόγευμα στα Χανιά αναμένεται να καταφτάσουν ο Πατριάρχες Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, Σερβίας κ. Ειρηναίος και Ρουμανίας κ. Δανιήλ καθώς και οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Αλβανίας κ. Αναστάσιος και ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας κ. Σάββας ενώ στο νησί εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη βρίσκονται ήδη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας κ. Ρατισλάβ.
Η έλευση του Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίου έδειξε να προκαλεί ανακούφιση καθώς:

-      Οι Σέρβοι αρχιερείς μόλις την περασμένη εβδομάδα ακολουθώντας την τακτική των γειτόνων τους Βουλγάρων είχαν ζητήσει την αναβολή την Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
-      Η Σερβική Εκκλησία είναι μια Σλαβόφωνη Εκκλησία με θεολογική παράδοση και με την συμμετοχή της δείχνει να «σπάει» το «εμπάργκο» που φαίνεται να επιβάλει η Μόσχα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο
-      «Πέφτει» στο κενό η προσπάθεια να φανεί ότι πρόκειται για μια Σύνοδο ελληνοφώνων Εκκλησιών, όπως υποστήριζαν πολλοί. Ετσι εκτός, από τους  Ρουμάνους, τους Τσέχους και τους Πολωνούς πλέον υπάρχει και σλαβική παρουσία.
Και αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστική για την αλλαγή «πλεύσης» του Πατριαρχείου Σερβίας ήταν η στάση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου.
Όμως η απόφαση του Βελιγραδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε αίσθηση και εκνευρισμό στην Μόσχα αφού δεν ανάμενε την «αλλαγή γραμμής» της Σερβίας.
Μαθητές, όπως σημειώνεται, από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Ιουστίνου Πόποβιτς οι ιεράρχες των Σέρβων δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν από μια τόσο μεγάλη και ιστορική στιγμή όπως είναι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.