15/6/16

Γιούνκερ – Μπαν Κι Μουν: Η λύση θα πρέπει να έρθει μέσα στο 2016

Το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης Γιούνκερ - ΓΓ ΟΗΕ

Βρυξέλλες: Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος μαζί με το προσφυγικό βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν σήμερα, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η λύση θα πρέπει να έρθει μέσα στο 2016, ως αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί. Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε "επίλυση πριν από το τέλος της θητείας Μπαν Κι Μουν" και ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε λόγο για το τέλος του 2016.
“Ο Πρόεδρος Γιούνκερ και εγώ συζητήσαμε επίσης την υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηγετών για να επιτευχθεί η ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Γιούνκερ για την υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Κομισιόν σε αυτές τις προσπάθειες", είπε ο κ. Μπαν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Γιούνκερ "αυτή είναι η στιγμή να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το θέμα". "Οι άνθρωποι μου", είπε ο Πρόεδρος, "εργάζονται επί του εδάφους δίπλα στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, δέχθηκα πρόσφατα εδώ στην Κομισιόν τους δύο διαπραγματευτές, επισκέφθηκα και ο ίδιος την Κύπρο πριν από ένα χρόνο".

"Συνιστώ σοβαρά (στους εμπλεκόμενους) να φέρουν τη διαδικασία εις πέρας πριν το τέλος της θητείας του Γενικού Γραμματέα", είπε ο κ. Γιούνκερ.

"Με ενθαρρύνει η ισχυρή δέσμευση των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων να προχωρήσουν", σχολίασε ο Μπαν Κι-Μουν. "Τα πολλά προηγούμενα χρόνια έχουν προσδιορίσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, έχει επιτευχθεί πρόοδος και οφείλει να επιτευχθεί και άλλη", συμπλήρωσε.

"Είναι ζήτημα επιλογών", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας. "Αν μπορούν να πάρουν τη σωστή απόφαση μέχρι το τέλος του έτους, αυτό θα είναι το πλέον αποτελεσματικό. Θα κάνω ότι μπορώ για να τους ενθαρρύνω στις δύσκολες διεργασίες" κατέληξε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.