27/6/16

Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας: Θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, μόνο όταν υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλάνο

REUTERS/NEIL HALL
«Θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, μόνο όταν υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλάνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.  
«Στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε., δεσμεύομαι ότι θα διαδραματίσω έναν ενεργό ρόλο» συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. 
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το Brexit θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, τονίζοντας βέβαια, ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Bank of England διαθέτουν έκτακτα σχέδια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να τεθούν επί τάπητος. «Η οικονομία μας είναι ισχυρή και θα αντεπεξέλθει των μελλοντικών προκλήσεων» επισήμανε, στο ίδιο ύφος.
«Το Brexit δεν ήταν το αποτέλεσμα που ήλπιζα, αλλά το σέβομαι» υποστήριξε ο κ. Όσμπορν και υπογράμμισε την ανάγκη η βρετανική οικονομία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες ημέρες ήρθε σε επικοινωνία με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων εταιρειών, τους επικεφαλής του ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. «Είμαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα πάντα» δήλωσε, εμφατικά.
Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε διευκρινίσεις ως προς τον ρόλο του στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, αφήνοντας ανοιχτό ωστόσο, το ενδεχόμενο διεκδίκησης της αρχηγίας του, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον.
Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.
  • Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ένωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.
  • Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238, παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτηση αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49.
naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. «Θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, μόνο όταν υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλάνο»

    Δηλαδή, σπρώξατε έναν λαό σε δημοψήφισμα, χωρίς να έχετε ξεκάθαρο πλάνο και μάλιστα όχι μόνον ένα; Εδώ ο Βαρουφάκης είχε καμιά δεκαριά :-))

    Δεν σάς έδωσε καμιά ιδέα, μιας και σάς επισκέπτετε συχνά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.