17/6/16

Εγκρίθηκε και τυπικά η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε και τυπικά, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ESM ενέκρινε την απελευθέρωση της β΄ δόσης του προγράμματος, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. θα εκταμιευτούν άμεσα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας και να καλυφθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Τα εναπομείναντα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση μίας σειράς προαπαιτούμενων δράσεων, προσθέτει ο ESM.
Μετά και τη σημερινή εκταμίευση, η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, ανέρχεται στα 28,9 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή της ελληνικής κρίσης, το συγκεκριμένο ποσό διαμορφώνεται στα 170,7 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνει ότι η σημερινή απόφαση συνιστά αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η Αθήνα - εξηγεί - ενέκρινε μέτρα, τα οποία:
  • μεταρρυθμίζουν το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα
  • ιδρύουν το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων
  • ενεργοποιούν τον μηχανισμό πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • εισάγουν τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής
«Εξαιτίας των όσων έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα είναι σε πορεία επιστροφής προς την ανάπτυξη» τονίζει ο Ρέγκλινγκ και διαβεβαιώνει ότι τα μέλη του ESM δεσμεύονται να βοηθήσουν την Ελλάδα με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ των οποίων και βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος, υπό τον όρο η Ελλάδα να συνεχίσει να εκπληρώνει τις προαπαιτούμενες δράσεις.
naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.