7/6/16

Το Κυπριακό στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Ουάσινγκτον

Επαφές στο ΔΝΤ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ουάσινγκτον: Ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τη Δευτέρα συναντήθηκε με την Σύμβουλο στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρέιτσελ Βαν Έλκαν, παρουσία και των μελών της ομάδας που ασχολείται με την κατάρτιση της έκθεσης για την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού και τα μετά τη λύση ζητήματα της κυπριακής οικονομίας.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι επισήμανε στην κ. Βαν Έλκαν πόσο πολύ σημαντική θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την εμπλοκή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, διότι η οικονομική πτυχή της λύσης έχει βαρύνουσα σημασία και ήταν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης που επισκέφθηκαν την Κύπρο.
«Θέλουμε να έχουμε ενώπιόν μας δεδομένα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναφέρθηκαν σε κάποια προκαταρκτικά ευρήματα από τη μελέτη των στοιχείων. Είπαν ότι η οικονομική πτυχή της λύσης δεν αφορά μόνον στο περιουσιακό, καθώς ειδικά εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο το ΔΝΤ είναι να αντέξει μακροχρόνια η οικονομία, ενώ θεωρούν πως το κόστος της λύσης πρέπει να διατηρηθεί στο μίνιμουμ.
Το μεσημέρι ο κ. Χριστοδουλίδης συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον, Λεωνίδα Παντελίδη είχε γεύμα εργασίας με τον εκτελούντα χρέη βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Φιλ Κόσνετ, ο οποίος σε λίγες εβδομάδας αναλαμβάνει καθήκοντα επιτετραμμένου στην αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας.
Ακολούθησε συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η συζήτηση κάλυψε τα διαμειφθέντα στην Κωνσταντινούπολη, την τρέχουσα κατάσταση στις συνομιλίες, τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες ώστε να έχουν θετική κατάληξη, τα συγκεκριμένα μηνύματα που θα πρέπει να σταλούν προς την Τουρκία, ειδικότερα για τη συζήτηση του εδαφικού και των εγγυήσεων, οπότε και θα διαφανεί αν υπάρχει βούληση από την Άγκυρα και τέλος συγκεκριμένες πτυχές των θεμάτων της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν παρέλειψε να επισημάνει στην συνομιλήτρια του ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ενόψει των διαβουλεύσεων του Σ.Α. για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Να σημειωθεί ότι συνάντηση με την Βικτώρια Νούλαντ θα έχει στις 13 Ιουνίου και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τζον Κέρι.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.