14/6/16

Κέρι: Υπάρχουν ακόμα δύσκολα εμπόδια στο κυπριακό

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον και να προσπαθήσει να είναι υποβοηθητικός στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.Η συνάντησή τους διήρκεσε πάνω από μισή ώρα και ακολούθως ο κ. Κασουλίδης συνέχισε τις συνομιλίες του με την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ.«Η Κύπρος είχε το δικό της μερίδιο τρόμου και θυσιών», είπε ο κ. Κέρι, που αφιέρωσε το πρώτο μέρος των δηλώσεών του αποκλειστικά στην τρομοκρατική επίθεση του Ορλάντο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κέρι είπε «εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά με τους φίλους μας στην Κύπρο, για να καταφέρουμε τελικά και να φέρουμε ειρήνη στο νησί. Είμαστε υποστηρικτικοί στις προσπάθειες τους .. . τώρα βαθιά αναμεμειγμένοι στις προσπάθειές τους».

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Κύπρο, καθώς και τις επισκέψεις της Βικτώρια Νούλαντ και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν εμπλοκή με τις συζητήσεις.

«Ελπίζω ότι αυτή η επανεμπλοκή (των ηγετών) τις τελευταίες ημέρες θα παράξει κάποια πρόοδο. Υπάρχει πρόοδος σε συγκεκριμένους τομείς των συνομιλιών για τους οποίους κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει συμφωνία, αλλά υπάρχουν ακόμη δύσκολα εμπόδια να ξεπεραστούν», σημείωσε.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους φίλους τους στην Κύπρο «για όλα τα θέματα ασφαλείας, οικονομίας και ξεκάθαρα στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να δώσουμε το τέλος που του αρμόζει σ’ αυτό το 50ετές πρόβλημα».

Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Τζον Κέρι για το γνήσιο ενδιαφέρον του για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι η τρίτη φορά που τον συναντά στην Ουάσιγκτον. «Θα συζητήσουμε σήμερα τρόπους που θα μπορούσαν πιθανόν οι ΗΠΑ να συμβάλουν στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ για πρόοδο στο πρόβλημα. Η βούληση υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι μία συμφωνία στην Κύπρο θα είναι μία σημαντική εξέλιξη που θα δείξει ότι οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι μπορούν να ζήσουν μαζί σε καθεστώς ειρήνης.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.