7/6/16

Ν. Χριστοδουλίδης: Στρατηγικοί εταίροι Κύπρος και Ισραήλ

Ομιλία σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής
Ουάσινγκτον: Κύπρος και Ισραήλ είναι στρατηγικοί εταίροι και οικοδομούν μηχανισμούς συνεργασίας για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία του σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε σε ένα από τα φόρα του συνεδρίου. Στο ίδιο φόρουμ μίλησε και ο Ισραηλινός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Amir Sagie, που αναφέρθηκε στη σημασία της οικοδόμησης στρατηγικών συμμαχιών με τους γείτονες του Ισραήλ και ιδιαίτερα την Κύπρο. 
Το φόρουμ έκλεισε με πολλές ερωτήσεις συνέδρων τις οποίες απάντησαν οι δύο ομιλητές.
Στην ομιλία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε τη βαθιά εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τη δουλειά που επιτελεί η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή «για την προώθηση και την ενίσχυση τόσο των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ όσο και των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ», ενώ επισήμανε τις ανταλλαγές επισκέψεων στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και τις επισκέψεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, στην Κύπρο.
«Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι, με την πραγματική σημασία του όρου, στρατηγικοί εταίροι», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζοντας την προσπάθεια των δύο χωρών να οικοδομήσουν μηχανισμούς συνεργασίας για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
 
Πρόσθεσε ότι «η τριμερής συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα - που καλύπτει μια σειρά τομέων, περιλαμβανομένων και των ζωτικών τομέων της ασφάλειας και της άμυνας, αλλά επίσης και της Ενέργειας και της ναυτιλιακής συνεργασίας - είναι πρωτίστης σημασίας».
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμα ότι «η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αποτελέσει καταλύτη στη διμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, όπως επίσης και στο μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας». Σημείωσε παράλληλα ότι η ανακάλυψη των αποθεμάτων είναι μεγάλης σημασίας στην απόκτηση ενεργειακής ανεξαρτησίας και στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
 
«Ο κοινός μας στόχος με το Ισραήλ είναι όπως το φυσικό αέριο αποτελέσει το όχημα για τη δημιουργία μιας περιοχής ενότητας, ειρήνης και ασφάλειας», είπε ο Εκπρόσωπος.
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συμβολή της Τουρκίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι εξαιρετικής σημασίας, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε πάνω στους εταίρους και φίλους μας για να ασκήσουν πίεση προς την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική συνολική λύση που θα ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και που θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

2 σχόλια:

  1. Πρόσεχε διότι ὅταν θὰ τοὺς κυνηγήσουν ἀπὸ ἀπέναντι θὰ σοῦ κατσικωθοῦν σὲ ὅοολο τὸ νησὶ μονιμως,δλδ θὰ τὸ ἐποικίσουν καὶ μετὰ θὰ κλαῖς γιὰ τὴν....ἀφέλειά σου(;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κυπρος και η Κρητη αποτελουν το στρατηγικο βαθος του Ισραηλ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.