7/6/16

"Είπα μέσα μου, Κωνσταντή απόψε θα πεθάνεις"

Σαν σήμερα το βράδυ, χαράματα προς 7 Ιουνίου 1822 οι γνωστοί τρομοκράτες Κανάρης και Πιπίνος ανατινάζουν στα στενά της Χίου και της μικρασιατικής παραλίας την τουρκική ναυαρχίδα του Καρα Αλή στέλνοντας στο θάνατο ναύτες, αξιωματικούς αλλά και τον ίδιο το ναύαρχο.
Η επιχείρηση έγινε για λόγους εκδίκησης για τη σφαγή της Χίου.

Στο εγχείρημα βοήθησαν δύο παράγοντες: αφενός ότι η νύχτα ήταν πολύ σκοτεινή καθώς δεν είχε φεγγάρι και αφετέρου ότι στο κατάφωτο κατάστρωμα της ναυαρχίδας οι Τούρκοι, κάπου δυό χιλιάδες, γιόρταζαν το Μπαϊράμι κι έτσι τα μέτρα φρούρησης ήταν ελλιπή. 

Η φωτιά απ” το μπουρλότο μεταδόθηκε ταχύτατα στο καράβι και ειδικά στην πυριτιδαποθήκη πλησίον της οποίας κόλλησαν τα πυρπολικά.

Ρώτησαν κάποτε τον Κανάρη πώς έφτασε τόσο κοντά με το πυρπολικό του και απάντησε "Είπα μέσα μου, Κωνσταντή απόψε θα πεθάνεις"


Βάρβαροι.Θα μπορούσαν να υπογράψουν Μνημόνιο.


Sofia Lampiki

3 σχόλια:

  1. Πρέπει όλοι μας να ασχολούμαστε και να μαθαίνουμε την μεγάλη ιστορία του έθνους μας, μια ιστορία που ενοχλεί επειδή δεν είναι "πολιτικά ορθή" με τις νεοραγιάδικες αντιλήψεις όλων εκείνων που υπογράφουν μνημόνια δεξιά-αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπέγραψε ο Κολοκοτρώνης την Πράξη Υποτέλειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μια μικρή λεπτομέρεια ανδεικτική τού πνεύματος με το οποίο δρούσαν τότε κάποιοι πατριώτες ήρωες: Μετά την επιτυχή ανατίναξη, ο Κανάρης επιστρέφοντας στα Ψαρά πήγε κατ' ευθείαν ξυπόλητος στην Εκκλησία τού Αγίου Νικολάου και άναψε ευχαριστήριο κερί. Στην ίδια εκκλησία τελέστηκε και δοξολογία από τον κλήρο και τον λαό τού νησιού που είχαν ήδη σπεύσει να τον υποδεχθούν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.