21/6/16

Τι θα προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας

  • (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)
Μετά από έξι χρόνια κρίσης στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, που ξεκίνησε με την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» στις 31 Μαΐου 2010, φαίνεται ότι διανύουμε τις τελευταίες μέρες πριν από την σύναψη συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet που επικαλείται διπλωματικές πηγές της Τουρκίας, αναφέρει ότι αξιωματούχοι των δυο χωρών συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις και η τελευταία συνάντησή τους αναμένεται να γίνει στις 26 Ιουνίου.
Από την πλευρά της, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretzσημειώνει ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες στη συνάντηση της 26ης Ιουνίου που θα συζητηθεί το θέμα του κλεισίματος των γραφείων της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη –η Άγκυρα προς το παρόν δεν δέχεται– να υπάρξει συμφωνία. 

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)
Ισραηλινός διπλωμάτης, που μίλησε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95%. Έχουν απομείνει κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες θα ρυθμιστούν σε μικρό χρονικό διάστημα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καταβολή αποζημίωσης από πλευράς Ισραήλ στις οικογένειες των θυμάτων.
Μετά από την καταβολή της αποζημίωσης, θα τοποθετηθούν οι πρέσβεις στις δύο χώρες.
Όπως προβλέπεται, παρόλο που δεν είναι δυνατή η ολοκληρωτική άρση του αποκλεισμού στη Γάζας, θα μεταφέρονται οικοδομικά υλικά, νερό και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ, είναι μείζονος σημασίας και θα επηρεάσει τις ενεργειακές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.