14/6/16

Ανοσιούργημα - Δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, τιμούν Τούρκο δημοσιογράφο, εκ των "εκλεκτών" της ΜΙΤ

Η απόδειξη: Πρόκειται για τον Σεντάτ Εργκίν, ο οποίος τη στιγμή της βράβευσής του, στο κτίριο της παλιάς βουλής της Γερμανίας, στο Βερολίνο, στην ουσία υπερασπίστηκε τις πολιτικές της Γενοκτονίας της χώρας του και καταδίκασε την αναγνώριση από τη Γερμανία!
Μανδαλίδης Γιάννης 
Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συναντώνται στο Global Media Forum - Ο Σεντάτ Εργκίν τιμώμενο πρόσωπο
Περισσότεροι από 2.300 δημοσιογράφοι και άλλοι προσκεκλημένοι συμμετέχουν στο Global Media Forum (GMF), ένας από του κορυφαίους θεσμούς παγκοσμίως, που διοργανώνει η Deutsche Welle και φέτος έχει τίτλο «Μίντια - Ελευθερία - Αξίες». 
Η τριήμερη συνάντηση, που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, των εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιστημόνων, πολιτικών καλλιτεχνών και ακτιβιστών από 100 και πλέον χώρες του κόσμου πραγματοποιείται σε ένα εμβληματικό χώρο, το κτίριο της παλιάς Μπούντεσταγκ στη Βόννη, της βουλής της Γερμανίας πριν την επανένωση, όπου τέθηκαν τα θεμέλια για μία δημοκρατική γερμανική κοινωνία. 

Και το φετινό Global Media Forum αγγίζει τα πάντα για το ρόλο των μίντια και την εξέλιξη της δημοσιογραφίας. Όπως είπε και ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, Πέτερ Λίμπουργκ, στο Forum «θα μιλήσουμε για τη σημασία ψηφιακών στρατηγικών για το μέλλον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τον διαρκώς εντεινόμενο περιορισμό της ελευθερίας του τύπου, την ελευθερία της τέχνης και του πολιτισμού, την διακυβέρνηση, την αναπτυξιακή συνεργασία». 

Τιμητικός προσκεκλημένος της φετινής ένατης διοργάνωσης ήταν ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, Σεντάτ Εργκίν, στον οποίο απενεμήθη το Βραβείο «Freedom of Speech», μία τιμητική διάκριση της Deutsche Welle στους ανθρώπους των μίντια που δέχονται διώξεις. 

Εις βάρος του κ. Εργκίν εκκρεμεί δίωξη για προσβολή του τούρκου προέδρου και η απονομή του βραβείου σε ένα Τούρκο δημοσιογράφο έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το όνομα του οποίου είναι πλέον συνυφασμένο με το κύμα διώξεων που δέχονται από την κυβερνητική εξουσία οι δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας. Αρκεί να θυμηθούμε ότι το περυσινό βραβείο δόθηκε στο γνωστό σαουδάραβα μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι. 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο τούρκος δημοσιογράφος ανέφερε ότι αποδέχεται την τιμητική διάκριση με ανάμεικτα συναισθήματα αφού είναι λυπηρό, όπως τόνισε, το 2016 ο ίδιος να παραλαμβάνει ένα βραβείο επειδή απουσιάζει η ελευθερία της έκφρασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελευθερία του Τύπου δεν είναι σήμερα αυτονόητη ακόμη και στην Ευρώπη, αφού υφίσταται σημαντικούς περιορισμούς, δίνοντας για παράδειγμα εκτός από τη χώρα του την Τουρκία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Ανέφερε επίσης ότι θα του ήταν αδιανόητο να φανταστεί πως θα βρίσκεται στη θέση αυτή πριν από μερικά χρόνια, τότε που κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του, γεγονός που λειτουργούσε προστατευτικά υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σεντάτ Εργκίν αναφέρθηκε και στο θέμα που βαρύνει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, την αναγνώριση δηλαδή από τη γερμανική Βουλή της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο ίδιος από το βήμα της παλιάς Μπούντεσταγκ επανέλαβε την πάγια θέση της επίσημης Τουρκίας, δηλαδή ότι η αναγνώριση των γεγονότων του 1915 δεν συμβάλλει στην συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων, προκαλώντας προς στιγμήν αμηχανία στους Γερμανούς επισήμους που βρίσκονταν στην εκδήλωση και μάλλον δεν περίμεναν να ακούσουν λόγια άρνησης της Γενοκτονίας. 

Δεν υπήρχε καταλληλότερος υποψήφιος, υποστήριξε από την πλευρά του στον πανηγυρικό λόγο της εκδήλωσης ο Κάι Ντίκμαν, εκδότης της Bild. «Είναι επικίνδυνο να είσαι αρχισυντάκτης στην Τουρκία και αυτό ήταν ανέκαθεν έτσι» είπε ο Κάι Ντίκμαν και υπενθύμισε σε πρόσφατα παραδείγματα δημοσιογράφων της Bild στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία. «Οι άνθρωποι στην Τουρκία αξίζουν ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης» ανέφερε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, Πέτερ Λίμπουργκ, που τόνισε ότι δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπραγοι το συστηματικό εκφοβισμό δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και επιστημόνων. 

Η συγκεκριμένη πάντως επιλογή για την απονομή του βραβείου για την ελευθερία του λόγου, «Freedom of Speech», προκάλεσε και αρνητικά σχόλια. Στην Τουρκία υπάρχουν περιπτώσεις τολμηρών δημοσιογράφων, που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη στη φυλακή, έχουν πέσει θύματα συστηματικών διώξεων από την πλευρά του κράτους, έχουν υπάρξει ακόμη και στόχοι δολοφονικών επιθέσεων, σχολίαζαν οι επικριτές της απόφασης, και η περίπτωση της εφημερίδας Hurriyet του Ομίλου Dogan, που ανέκαθεν εξέφραζε τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, παρά τη σύγκρουσή της το τελευταίο διάστημα με τον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του, δεν είναι μία από αυτές. 

Πέρα από το Freedom of Speech Award, θα απονεμηθούν, αύριο Τρίτη, και τα βραβεία της DW BOBS – Best of Online Activism για τον διαδικτυακό ακτιβισμό. Τα βραβεία απέσπασαν φέτος ένα δημοσιογραφικό πρότζεκτ πολιτών από το Μπαγκλαντές, ο δημιουργός μιας εφαρμογής από το Ιράν, μια εκστρατεία κατά επιθέσεων εναντίον γυναικών με οξύ αλλά και το «Κέντρο πολιτικής ομορφιάς» στη Γερμανία.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Δεἰτε ὀτι ὀποιος Τοὐρκος διανοοὐμενος κἀνει μἰα ομιλἰα ἠ δἰνει μἰα συνἐντευξη σε κοινὀ εκτὀς Τουρκἰας, πἀντα θα αναφἐρουν κἀτι σἀν "δεν φταἰει ο Ερντογἀν που φἐρεται σαν Τοὐρκος, αναγκἀζεται... αν μποὐμε στην Ευρὠπη θα γἰνει ἀνθρωπος", εἰναι για γἐλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.