12/6/16

Οι Κούρδοι ανατρέπουν τα αποτελέσματα της Γενοκτονίας - Η «μητέρα των μαχών» στην Ιεράπολη

Σάββας Καλεντερίδης
Είναι θλιβερό να αντιλαμβάνεσαι σχεδόν κάθε ημέρα πόσο ρηχός είναι ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα, εκτός των άλλων και σε ζητήματα που αφορούν την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία πλέον απειλεί ανοικτά, εκτός από βραχονησίδες, και κατοικημένα νησιά, όπως οι Οινούσσες.
Το έχουμε ξαναγράψει, όσο επικίνδυνο είναι να υποτιμάς τον αντίπαλο τόσο επικίνδυνο είναι και να υπερεκτιμάς τις δυνατότητές του.

Και αναφέρομαι στην περίφημη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύεται κούφια και εν τέλει επικίνδυνη για τα συμφέροντα της ίδιας της γειτονικής χώρας.
Η Τουρκία είχε την ευκαιρία να προβλέψει την πορεία των εξελίξεων σε γεωπολιτικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή και στις χώρες που την περιβάλλουν. Και λέω ότι είχε την ευκαιρία, γιατί, αφού το προβλέψαμε εμείς από το 2002 με το άρθρο μας «Η επόμενη μέρα στην Τουρκία - Μεταξύ Λωζάννης και Σεβρών», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αμυνα και Διπλωματία», θα είχαν τη δυνατότητα να το προβλέψουν και οι Τούρκοι αναλυτές και διπλωμάτες, που έχουν και όλα τα στοιχεία στα χέρια τους.

Η Τουρκία, λοιπόν, την εξωτερική πολιτική της οποίας εκθειάζουν διάφοροι κονδυλοφόροι εδώ κι εκεί, θα είχε τη δυνατότητα να προβλέψει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '80 ότι οι ΗΠΑ είχαν ως στρατηγικό σχεδιασμό την ανακατανομή των ζωνών επιρροής και τον επανασχεδιασμό των συνόρων στις χώρες που βρίσκονται στα νότιά της, στη Μεσοποταμία και στην περιοχή της λεγόμενης «εύφορης ημισελήνου».

Αν από τότε η Αγκυρα είχε αποδεχτεί ότι το μοντέλο «ένα κράτος, ένα έθνος, μία γλώσσα, μία θρησκεία», το οποίο στηρίχτηκε στις πολιτικές της γενοκτονίας, δεν μπορεί πλέον να σταθεί στη νέα εποχή και στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που είχαν πρόθεση να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, και είχε προβεί σε γενναίες παραχωρήσεις προς τους Κούρδους και τις λοιπές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες που συναπαρτίζουν το «τουρκικό» έθνος, τότε η Τουρκία θα είχε αρπάξει τη χρυσή ευκαιρία για να μετασχηματιστεί σε ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος, χωρίς να χυθεί ούτε σταγόνα αίμα.
Επιπλέον, ακριβώς επειδή δεν θα είχε χυθεί ούτε σταγόνα αίμα και επειδή θα αποτελούσε στην κυριολεξία κράτος-μοντέλο, στο οποίο οι πολίτες του θα απολάμβαναν κάθε ελευθερία, θα αποτελούσε και πόλο έλξης για τους γειτονικούς λαούς και θα απολάμβανε την αποδοχή της διεθνούς κοινότητας.
Αντ' αυτού, οι σοφοί (sic) της Αγκυρας, και επί κεμαλικού και επί ερντογανικού καθεστώτος, επέλεξαν την πεπατημένη, δηλαδή την πολιτική της γενοκτονίας, αποτέλεσμα της οποίας είναι το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, το οποίο θα είχε εντελώς άλλα χαρακτηριστικά, αν δεν το εξωθούσαν στον ένοπλο αγώνα οι πολιτικές της Αγκυρας.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά!
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Τουρκία παρακολουθεί, στην κυριολεξία, τον πολιτικό θάνατό της και εννοούμε την Τουρκία του μοντέλου «ένα κράτος, ένα έθνος, μία γλώσσα, μία θρησκεία».
Οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων της ηρωικής πόλης Κομπάνι, με τη συμμετοχή Αράβων και Τουρκομάνων, που παίζουν τον ρόλο του «φερετζέ» για την τουρκική κυβέρνηση, που δεν θέλει να φανεί η γύμνια της στην τουρκική κοινή γνώμη, έχουν περικυκλώσει την πόλη Μένπετζ, την ελληνιστική Ιεράπολη, και όλα δείχνουν ότι επίκειται η απελευθέρωσή της από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές, οι οποίοι, σημειωτέον, αποτελούν φυσικούς συμμάχους της Αγκυρας.
Γιατί είναι στρατηγικής σημασίας και γιατί χαρακτηρίζεται ως η μάχη των μαχών αυτή της Ιεράπολης θα το αναλύσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.

Προς το παρόν, να υπογραμμίσουμε ότι η επιχείρηση των Κούρδων σχεδιάστηκε από κοινού με αξιωματικούς και επιτελείς των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την όλη επιχείρηση με αεροπορικές και... άλλες δυνάμεις.
Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι η Τουρκία είναι ενήμερη και στην ουσία συναίνεσε στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Ιεράπολης από τους συμμάχους της, τους οποίους η ίδια εξόπλισε και υποστήριξε με κάθε τρόπο. Και συναίνεσε, γιατί «τράκαρε» στην αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον, εισπράττοντας τα επίχειρα των πολιτικών της, που είναι βυθισμένες στο σκοτάδι της σουνιτικής αλλοφροσύνης και βουτηγμένες στο αίμα του τουρκικού σοβινισμού.

Ες Κυριακήν τα σπουδαία, λοιπόν...

Σάββας Καλενετρίδης

10 σχόλια:

  1. Χωρὶς αἷμα λίγα γίνονται. Ἡ σοβαρὴ ἐξωτερικὴ πολιτικὴ ἀπαιτεῖ καὶ σοβαρὴ χώρα καὶ δυστυχῶς σοβαρὸ στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και Έθνος Λεόντων...

      Για μας και τους πωλειτικούς μας ισχύει:
      ΔΕΝ είσαστε λαός - Είστε συρφετός !
      ΔΕΝ είσαστε ηγέτες – είστε μαργιονέττες !

      Διαγραφή
  2. Το 2002 στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων πρωταγωνιστούσε η Τουρκία με την Αργεντινή με αρνητικές αναφορές, εν έτει 2016 η Τουρκία συνεχίζει να πρωταγωνιστεί αλλά με θετικό πρόσημο αυτήν την φορά, και μην πει κανείς για οικονομικές αντιθέσεις, εργασιακές συνθήκες και περιθωριακούς στο εσωτερικό της Τουρκίας διότι αυτό είναι το μοντέλο που αποδέχονται και εκθειάζουν οι περισσότεροι, και στην Ρουμανία, και στην Βουλγαρία, και στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.
    Σωστά όλα αυτά που γράφονται στο άρθρο, αν και είναι δύσκολο για τους περισσότερους να καταλάβουν, αν και ευρισκόμενοι εκτός χορού και όχι στη θέση των Κούρδων, ότι η κύρια αιτία που η Τουρκία δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί για να γίνει ένα κανονικό υποκριτικό κράτος σαν αυτά της δύσης εντοπίζεται στο ότι αυτός ο χώρος, εξαιτίας του ότι οι δυτικοί και οι Ρώσοι έχουν εδώ και κάποιους αιώνες γίνει πιο ισχυροί, έχει χάσει την οργανική κλειστότητα που είχε, αν δεν είναι έτσι πρέπει να αρχίσουμε να αναζητούμε τις πηγές του προβλήματος στο DNA των Τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό άρθρο.

    Να προσθέσω πως η τουρκία έχει πάρει εγγυήσεις (λεκτικές) πως μετά το πέρας των επιχειρήσεων κανείς κούρδος μαχητής δεν θα μείνει δυτικά του Ευφράτη.

    Επειδή οι Κούρδοι μοιάζει να έχουν μελετήσει ιστορία, δεν πρόκειται να χύσουν το αίμα τους για το τίποτα. Πέραν του όποιου ανταλλάγματος έχουν εξασφαλίσει, στην συγκεκριμένη περιοχή θα φτιαχτεί μια ομπρέλα σαν το SDF που θα περιλαμβάνει όλες τις εθνότητες της περιοχής -άρα και τους Κούρδους- και θα ελέγχει την περιοχή. Οπότε για αρχή τουλάχιστον θα έχουν τουλάχιστον λόγο. Αυτό σημαίνει πως σε αυτό το καντόνι θα παιχτεί χοντρό παιχνίδι και για πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να αλλάξετε τον τίτλο. Οι και όχι η Κούρδοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν οι κούρδοι πάρουν τη Μανμπίτζ-κάτι που θα γίνει γρήγορα,καθώς έχουν περικυκλώσει την πόλη μέχρι και από τα δυτικά σήμερα απελευθέρωσαν το πανεπιστήμιο-τότε θα χτυπήσουν σε Αλ-Μπαμπ και δυτικότερα προκειμένου να ενωθούν με το καντόνι της Εφρίν.Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Ερντογάν αν οι κούρδοι πάρουν και την Τζαραμπλους-για την οποία είχε απειλήσει με επεμβαση του τουρκικού στρατού-οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι αυτοκρατορίες είναι εξαρχής ανεξίθρησκες ,πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές .Στη μετάβαση στο μοντέλο έθνος/κράτος του 19 ου αιώνα η οθωμανική αυτοκρατορία δεν είχε άλλη επιλογή απ' τις εθνοκαθάρσεις,γενοκτονίες και την ισλαμοποίηση.Το πρόβλημα προκύπτει στο ότι κατασκευή κράτους μπορεί να υπάρξει ψευδεπίγραφα αλλά ποτέ δεν μπορεί πολυεθνικές κοινωνίες να τις βαφτίσεις έθνος με μια μόνη επωνυμία.Η Τουρκία δεν μπορούσε ποτέ να γίνει ομόσπονδο κράτος λόγω ανομοιογένειας γι' αυτό επένδυσε στο ισλάμ μόνο που το ισλάμ από μόνο του συνιστά θρησκεία και πολιτεία μαζί οπότε η δημοκρατία αποκλείεται να υπάρξει ως σύστημα διακυβέρνησης.Δημοκρατικά δικαιώματα ,ισονομία ,ισοπολιτεία αντίκεινται στο ισλαμικό κοσμικό κανονιστικό σύστημα.Οι άρχοντες της Τουρκίας το γνωρίζουν απ' την εποχή του Κεμάλ αυτό,όπως γνωρίζουν ακόμη πως μια ομόσπονδη Τουρκία δε θα περπατήσει καθόλου.Τώρα μάλλιστα που η Αμερική χαράζει νέα σύνορα και μοιράζει αλλιώς την τράπουλα η μόνη επιλογή είναι εθνοτικές ανεξάρτητες περιοχές που με τη σειρά τους θα επιτρέψουν τη θρησκευτική ελευθερία.Η Τουρκία αν πάει με γνώμονα το ισλάμ θα διαλυθεί στα εξ' ων συνετέθει αν πάει στη δημοκρατική λύση θα αυτοακυρωθεί,είναι μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα και το ξέρουν.Το θέμα είναι πως δεν έχουν την πολιτική διορατικότητα να ελιχθούν ανάλογα και στον κατήφορό τους θα φέρουν μόνο καταστροφή με διεκδικήσεις κι επιθετικότητα σ' όλους τους γείτονες όπως πχ σ' εμάς.Το αναπόφευκτο δε θα το αποτρέψουν όμως γι' αυτό ο σουλτάνος κάνει κινήσεις απόγνωσης είναι το προαναγγελθέν τέλος ενός ως σήμερα χρήσιμου μορφώματος και μου θυμίζει κραυγαλέα Γιουγκοσλαβία .Ες αύριον λοιπόν τα σπουδαία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετική ανάλυση και πολύ ορθή η αναφορά στις παλαιές, από το 2002, προσεγγίσεις τού ιδίου (Σάββα Καλεντερίδη).
    Χωρίς να αμφισβητώ την ουσία των σκέψεων για την εναλλακτική δυνατότητα
    τού ΜουσολινΣουλτανίσκου, και την διάσωση τού Türkiye Cumhuriyeti που έστησε ο Mustafa Kemal μέσω ομοσπονδιακής μετάλλαξης, απλά θα υπογράμμιζα ότι ο κόρακας μόνο κρά μπορεί να κάνει και όχι τρίλιες αηδονιού.
    Δεν είναι ακριβώς θέμα dna, αλλά ότι η Νεοθωμανική Συμμορία τού Recep Tayyip Erdoğan ζούσε στην αυταπάτη ότι θα μπορούσαν πάλι και πάντα να ξεγλιστράνε από τα δύσκολα και με τα παλιά κόλπα (πότε γλύφοντας και δωροδοκώντας και πότε απειλώντας) να επιβάλλουν το παιχνίδι τους.
    Όλα όμως δείχνουν ότι rien ne va plus και το παιχνίδι τού δήθεν μεγάλου και πετυχημένου πολιτικού Ερντογάν χάνεται οριστικά.
    Οψώμεθα (ίσως μάλιστα πολύ συντομότερα απ' όσο νομίζαμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κε Καλεντερίδη, τι συμβαίνει με τον Συριακό Αραβικό Στρατό του Άσαντ. Αληθεύει ότι έχουν καταλάβει το φράγμα Τάμπκα (;) στον Ευφράτη με την υποστήριξη των Ρώσων; Οι Κούρδοι θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς στην κατατεμάχιση της Συρίας. Υποθέτω σωστά ότι γι'αυτό οι Τούρκοι συμφώνησαν με την ύπαρξη Κούρδων στην σχετική μάχη για την Ιεράπολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουν φτάσει στο φράγμα ακόμη...είναι 10 χιλιόμετρα μακρυά από τη βάση τάμπκα

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.