9/6/16

ΕΛΙΑΜΕΠ: Αναζητώντας τη θέση της Ελλάδας στη σημερινή Ευρώπη

Τι ειπώθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση «Ένα Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη»
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος   
Η εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ «Το Μέλλον της Ευρώπης και η Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές», που διοργανώθηκε την Τετάρτη στην Αίγλη του Ζαππείου στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος «Ένα Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη»  και στη χώρα μας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Και αυτό όχι μόνο διότι είναι η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια, έπειτα από έξι χρόνια κρίσης και Μνημονίων, να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά και διότι ήδη από την πρώτη στιγμή καταδείχθηκε μία διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.
Σε αυτή την εναρκτήρια εκδήλωση, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης. Στο ίδιο πάνελ βρέθηκαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και υπουργός Οικονομικών την κρίσιμη περίοδο 2011 – 2012 Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώην υπουργός ΕξωτερικώνΝτόρα Μπακογιάννη και ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης (ένας από τους αρτιότερους εν Ελλάδι, και όχι μόνο, γνώστες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος), ενώ ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, που έχει αναλάβει το «ελληνικό κομμάτι» του «Νέου Συμφώνου για την Ευρώπη» ανέλυσε τους βασικούς στόχους και επιδιώξεις.
Ο κ. Ξυδάκης, με όσα είπε, ανέδειξε την αμφιθυμία που επικρατεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής κυβέρνησης για τη θέση της Ελλάδος εντός της ΕΕ. Αναφέρθηκε σε έναν «παρασιτικό ευρωπαϊσμό» που κυριάρχησε επί χρόνια στην Ελλάδα, στα «δόντια της Ευρώπης» που βρίσκονται «στον σβέρκο της Ελλάδος», αλλά και στο γεγονός (που είναι μάλλον αληθές) ότι συσσωματώσεις και εγχειρήματα όπως η ΕΕ συνήθως διαλύονται από το κέντρο και όχι από την περιφέρεια. «Ο ιδρυτικός πυρήνας της ΕΕ έχει διαρραγεί»επεσήμανε. Ο ανεξάρτητος παρατηρητής μπορεί να συμφωνήσει με ορισμένες από τις επισημάνσεις αυτές, χωρίς όμως να παραγνωρίζει ότι η συμπεριφορά μελών της κυβέρνησης εγείρει ερωτηματικά για τα φιλοευρωπαϊκά της διαπιστευτήρια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε σε ορισμένες φάσεις τα πυρά των συνομιλητών, με διαφορετικό ύφος από τον καθένα. Ο κ. Βενιζέλος, που πρόσφατα κατέγραψε την εμπειρία του από την εξαετή κρίση στο βιβλίο του «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Διδάγματα της οικονομικής κρίσης, η ελληνική περίπτωση» υπήρξε καίριος στις τοποθετήσεις του. Σημείωσε τη «διάψευση της ευρωπαϊκής κανονικότητας», τη συντριβή των «καντιανών χαρακτηριστικών» της μεταπολεμικής ΕΕ, αλλά και τη δυσκολία να κατατάξει κανείς εύκολα τις νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού. Η ΕΕ λειτουργεί καθαρά διακυβερνητικά πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, αλλά τα θεσμικά της ελλείμματα δεν της επιτρέπουν να διαμορφώσει στρατηγική. Το παράδειγμα της αδυναμίας ενίσχυσης του κοινοτικού προϋπολογισμού συνιστά για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών καθαρό παράδειγμα αυτής της αδυναμίας.
Από την πλευρά της, η κυρία Μπακογιάννη υπήρξε πιο ενθουσιώδης. Ανέδειξε το πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη και χαρακτήρισε τον σημερινό λαϊκισμό δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Όπως είπε, η Ευρώπη έχει ανάγκη από άλματα αν δεν θέλει να καταλήξει σε αποσύνθεση, ενώ ανέδειξε εμφατικά την αναγκαιότητα μίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι τα προβλήματα προήλθαν από την Πολιτική και θα λυθούν από αυτή, ενώ άσκησε και έντονη κριτική σε αρκετά από τα λεγόμενα του κ. Ξυδάκη, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα του 2015 ως «στίγμα» για την Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης προσπάθησε να εμφανιστεί πιο πρακτικός, στοιχείο που άλλωστε τον χαρακτηρίζει. Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» ξεκίνησε την ομιλία του από τα στοιχεία της έρευνας του ινστιτούτου Pew σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες είναι οι πιο απογοητευμένοι πολίτες της ΕΕ. Κατά τον ίδιο, ο φόβος της ακροδεξιάς μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά είναι λάθος να λέμε ότι για όλα φταίει η λιτότητα. Ο κ. Θεοδωράκης υπήρξε επίσης σαφής περί των επιτευγμάτων της ΕΕ, αναδεικνύοντας τόσο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και τη δημιουργία της Ζώνης Σένγκεν. Στο ζήτημα δε του τι θα μπορούσε άμεσα να κάνει η Ευρώπη σημείωσε ότι μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων θα έπρεπε να είναι η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας ώστε να αντιμετωπιστεί ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα σήμερα στην ΕΕ.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΣΤΑΜΕ και σύνδεσμος κρατικοδίαιτων ινστιτούτων σας προσκαλεί:

    - Αναζητώντας τη θέση της Ελλάδας στη σημερινή Ευρώπη
    - Περιμένοντας τον Γκοντώ

    Και άλλα έργα σουρεαλιστικών αναζητήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΕΛΙΑΜΕΠ ειναι η ΠΑΝΟΥΚΛΑ της Ελλαδας...αν δεν ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ τα χειροτερα για την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτικη μας ερχονται...
    Οταν βλεπεις να μετεχουν σε αυτο το αθλιο ιδρυμα οι κατωθι, τοτε δεν ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΗΣΥΧΟΣ... :

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ελένη Παπακωσταντίνου, Nομική Σύμβουλος
    ΤΑΜΙΑΣ Παναγής Βουρλούμης,πρώην Πρόεδρος Δ.Συμβουλίου & Δ/νων Σύμβουλος ΟΤΕ Α.Ε.
    ΜΕΛΗ
    Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ
    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ
    Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής Εφημερίδας “Η Καθημερινή”
    'ΤΙΜΗΤΙΚΟ' ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    Γιώργος Δαυίδ, Πρόεδρος, Δ.Σ., Coca Cola 3Ε
    Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
    Μίνως Ζομπανάκης, Πρόεδρος, GISE A.G
    Θεόδωρος Κουλουμπής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
    ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    Kemal Dervis, Αντιπρόεδρος, Brookings Institution, Ουάσιγκτον /Πρώην Υπουργός Οικονομικών, Τουρκία
    Shai Feldman, Καθηγητής, Διευθυντής του Crown Center on Middle East Studies, Πανεπιστήμιο Brandeis
    Mark Mazower, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Columbia, Νέα Υόρκη
    Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος, Levy Economics Institute of Bard College, Καθηγητής Οικονομικών Jerome Levy και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Bard College, Νέα Υόρκη
    Yezid Sayigh, Ερευνητικός Εταίρος, Carnegie Middle East Center, Βηρυτός
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    Ντία Αναγνώστου, Επ. Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτευμάτων, Πάντειο Παν/μιο
    Αλέξης Ηρακλείδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο
    Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
    Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
    ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
    Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος, Πρέσβης ε.τ.,
    Γιώργος Καπόπουλος, Δημοσιογράφος, Ημερησία, Αθήνα
    Άλκης Κούρκουλας, Δημοσιογράφος, ΤΟ ΒΗΜΑ, Αθήνα
    Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης ε.τ.
    Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, τ. Γενικός Δ/ντής Ενέργειας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
    ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ:
    ΟΠΑΠ Α.Ε., INTRACOM Α.Ε , PriceWaterhouseCoopers, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και τα ιδρύματα Eleni Nakou Foundation, Ford Foundation, Friedrich Naumann Stiftung, Japan Foundation, German Marshall Fund of the United States, United States Institute of Peace και John D. and Catherine T. MacArthur Foundation.
    Ενω στο Πρόγραμμα Θεσμικής Συνεργασίας, μέσω του οποίου εταιρείες, επιχειρηματικές ενώσεις, πρεσβείες και άλλοι παρόμοιοι φορείς μπορούν να στηρίξουν τη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη του έργου του Ιδρύματος βλεπουμε:
    Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., Πρεσβεία Γερμανίας, Πρεσβεία Ιαπωνίας, Πρεσβεία Καναδά, Πρεσβεία Ολλανδίας, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς...
    ////////
    Απο οπου και να το πιασεις θα λερωθεις...και φαντασθειτε αυτο το ψευτοTHINKTANK ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...(παλαιοτερα χρηματοδοτειτο και απο τον ΣΟΡΟΣ και την διαβοητη USAID....

    Αγαπητοι πατριωτες η σηψη , η προδοσια και η βαθεια αντεθνικη πολιτικη εχουν πλεον διαχυθει σε ακρως επικινδυνο βαθμο στο σωμα της Ελλαδας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.