24/6/16

Η Αφρικανική 'Ενωση σχεδιάζει κοινό διαβατήριο για όλους τους Αφρικανούς

Μια ήπειρο δίχως σύνορα, κατά το πρότυπο της ΕΕ και της Ζώνης Σένγκεν
Σε μια «ήπειρο δίχως σύνορα», κατά το πρότυπο της Ευρωπαΐκή 'Ενωσης (ΕΕ) και της Ζώνης Σένγκεν, φιλοδοξούν να μετατρέψουν την Αφρική οι ηγέτες των χωρών - μελών της Αφρικανικής Ένωσης (AU) μέσω της έκδοσης ενός κοινού διαβατηρίου για όλους τους Αφρικανούς το οποίο θα επιτρέπει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται ελεύθερα από χώρα σε χώρα. 
Σήμερα, 13 χώρες της Μαύρης Ηπείρου έχουν υπογράψει αμοιβαίες συμφωνίες κατάργησης θεωρήσεων εισόδου. Αλλά πλέον η Αφρικανική Ένωση επιθυμεί την πλήρη κατάργηση της βίζας και για τα 54 κράτη που εκπροσωπεί και μάλιστα έως το 2018. Την ίδια ώρα τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών - μελών της έως το 2017. Και προς επίρρωση των προθέσεών τους, οι πρώτοι που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το νέο ηλεκτρονικό διαβατήριο της Αφρικανικής Ένωσης θα είναι οι επικεφαλής των κρατών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της ΑΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Ρουάντα.

«Ο κύριος στόχος του κοινού διαβατηρίου είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων, των αγαθών και των υπηρεσιών ανά την ήπειρο έτσι ώστε να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των αφρικανικών χώρων και η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της Αφρικανικής Ένωσης ενώ ο πρόεδρος της Αφρικανικής Επιτροπής έκανε λόγο για ένα «σταθερό βήμα προς τον στόχο της δημιουργίας μιας ισχυρής, ευημερούσας και ενωμένης Αφρικής, κινητήρια δύναμη της οποίας θα είναι  οι λαοί της».
Αρκετοί πάντως από όλους όσοι εμφανίζονται ακόμα επιφυλακτικοί δηλώνουν πως μια Αφρική δίχως σύνορα θα διευκολύνει την μετακίνηση μελών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Μπόκο Χαράμ και θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείριση κρίσεων υγειονομικού χαρακτήρα όπως η επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014.  

3 σχόλια:

  1. Περισσότερο μυαλό εχουν οι Αφρικανοί ... Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί πολιτικά και μεταφορικά και οχι οικονομικά.καθε χώρα να εχει το νομισμα της αλλά όλες ελευθερία στη μετακίνηση.οι Αφρικανοί αυτό κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην νομίζεις ότι οι Ευρωπαίοι δεν το ήξεραν....Εκ του πονηρού έγινε η ΕΕ όπως έγινε.... για να βγουν καβάλα κάποιες χώρες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πάρουμε κι εμείς. Για εκεί είμαστε. Εκτός κι αν ούτε εκεί μας θέλουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.