20/6/16

Αποκαλυπτικό: Όλο το παρασκήνιο για την εξαγορά κυπριακών τραπεζών


Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται διαπραγματεύσεις για εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κύπρου από ενδιαφερόμενους επενδυτές και δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξουν και ανακοινώσεις.
Δύο μνηστήρες με φαβορί για Τράπεζα Πειραιώς
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου επικρατέστερος αγοραστής εμφανίζεται η BLC Bank γαλλολιβανικών συμφερόντων η οποία ελέγχει σήμερα και το 98% του μετοχικού κεφαλαίου της USB Bank. Μεγαλομέτοχος, Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Λιβάνιος επιχειρηματίας Maurise Senhaoui.
Ενδιαφέρον επιδεικνύεται επίσης και από το fund Atlas Merchant Capital και την Elements Capital Partners που έχει παρουσία σε Κύπρο και Σλοβενία καθώς συμμετείχε ως σύμβουλος στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου το 2014. Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επικρατέστερος αγοραστής με τα σημερινά δεδομένα είναι η BLC Bank η οποία επιθυμεί διακαώς να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της στην Κύπρο.
Ανοικτά μέτωπα και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου
Σε ότι αφορά την  Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες γίνουμε διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά την εξαγορά της από την Eurobank Kύπρου η οποία για την ώρα δεν ασχολείται στην κυπριακή αγορά με την λιανική τραπεζική και το δεύτερο την εξαγορά της από τη Libra Group ελληνοαμερικανικών συμφερόντων η οποία είχε επιδείξει αρχικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου.
Πάντως σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η πώληση και των δύο τραπεζών πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Συνεχίζει αυτόνομα η Alpha Bank Κύπρου
Αντίθετα την Alpha Bank Κύπρου δεν την αγγίζουν για την ώρα τα σενάρια εξαγοράς της από άλλο τραπεζικό ίδρυμα καθώς όπως μας λέχθηκε αρμοδίως συνεχίζει την αυτόνομη οργανική της ανάπτυξη.
Κοινωνός των εξελίξεων είναι και η Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται σύντομα μαζί με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να ανάψει πράσινο φως για ολοκλήρωση των deals που βρίσκονται στα σκαριά.
Στο περίμενε και η Ελληνική Τράπεζα
Τέλος να αναφέρουμε πως τις εξελίξεις παρακολουθεί διακριτικά και το επιτελείο της Ελληνικής Τράπεζας η διοίκηση της οποίας είχε δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν πως δεν αποκλείει την εξαγορά μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.