4/6/16

Το πρόβλημα της Ελλάδας: Η σύγκρουση δύο κόσμων

Tι είναι κοινωνία?
Είναι ένα σύνολο ανθρώπων που συνυπάρχουν βάση κοινά αποδεκτών κανόνων και ενεργούν για την επίτευξη κοινά αποδεκτών στόχων.


Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στα χρόνια που έρχονται, είναι πως ο λαός της ΔΕΝ αποτελεί πλέον μια κοινωνία.
Η οικονομική κρίση έβγαλε στον αφρό την ύπαρξη δύο κοινωνιών στην χώρα αυτή.
Δύο κοινωνιών που ήταν εν υπνώσει κάτω από το πάπλωμα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, αλλά η φτώχεια τις έφερε στην επιφάνεια με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Πρόκειται για δύο κοινωνίες τόσο ριζικά αντίθετες που δεν νομίζω πως μπορούν να συνυπάρξουν. Ή για να το πούμε διαφορετικά, αν σήμερα σχηματίζονταν οι λαοί και τα έθνη της Γης, αυτές οι δύο τόσο διαφορετικές κοινωνίες, δεν θα επέλεγαν με τίποτα να ζήσουν μαζί.


Οι κοινωνίες αυτές ΔΕΝ διακρίνονται από δεξιούς και αριστερούς όπως θα νόμιζε κανείς. Όχι.

Η μία κοινωνία είναι αυτή του ανθρώπου που θέλει να προσπαθήσει να καταφέρει κάτι στη ζωή του, δέχεται τους νόμους του κράτους, και σέβεται τον διπλανό του.
Η άλλη είναι αυτή των ανθρώπων που θεωρούν πως έχουν μόνο δικαιώματα, που αντιμετωπίζουν το νόμο όπως τους βολεύει και απαιτούν ο διπλανός τους να τους σέβεται χωρίς εκείνοι να κάνουν το ίδιο.

Ασφαλώς, σε όλα τα κράτη υπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες ανάμεσα στο λαό, όμως η μεγάλη μάζα κινείται κάπου στο κέντρο των αντιλήψεων κι έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, πλέον έχει γιγαντωθεί ένα σύνολο ακραίων ανθρώπων που τείνουν ίσως να είναι και η πλειοψηφία. Κι όχι μόνο έχει γιγαντωθεί, αλλά έχει γίνει και τόσο ακραίο, ώστε η απόσταση που το χωρίζει από τους μετριοπαθείς έχει γίνει αγεφύρωτη.

Κι έχουμε πλέον εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση κακής γειτονίας. Οι μεν δεν θέλουν ούτε να βλέπουν τους δε, πόσο μάλλον να είναι συμπατριώτες τους. Τώρα, ΠΩΣ θα γίνει όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν μιλιούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Για την ακρίβεια καταλαβαίνω κάτι χειρότερο. Πως δεν αντιλαμβάνονται με κοινό τρόπο το καλό. Άρα δεν μπορούν να έχουν κοινούς στόχους για την επίτευξη των οποίων να συνεργαστούν.

Το πρόβλημα λοιπόν της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό. Δεν είναι το μνημόνιο και τα χρέη. Δεκάδες χώρες μπήκαν σε μνημόνια τον τελευταίο αιώνα και τα κατάφεραν μια χαρά. Πολλές χρωστάνε υπερπολλαπλάσια ποσά από την Ελλάδα.

Ούτε και ηθικό είναι το πρόβλημα. Λέμε πως χάσαμε τις αξίες μας με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Πάντα οι λαοί εξελίσσονται και οι παλιοί θεωρούν πως οι νέοι χάνουν την ηθική του παρελθόντος, όμως τα κράτη συνεχίζουν να προοδεύουν.

Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα είναι, πως δεν οραματιζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο το μέλλον αυτής της χώρας. Η χώρα θα πρέπει να επιλέξει μέσα στα επόμενα χρόνια αν θα πάει προς την πρόοδο, την εργασία, τον νόμο και την τάξη ή προς την απατεωνιά, την πονηριά, την μαγκιά και την ασυδοσία. Και μπροστά σε αυτό το δίλημμα θα αναμετρηθούν οι δύο παραπάνω κοινωνίες.
Το ποια θα επικρατήσει, δεν μπορώ να το πω.

Για την ώρα, "ζούμε ανάμεσά τους..."

Υ.Γ. Τελευταία φορά που προέκυψαν δύο τόσο μεγάλα και τόσο αντίθετα στρατόπεδα σε μια χώρα, έγινε ο Πόλεμος Βορίων και Νοτίων στην Αμερική. Σε κάθε άλλη εμφύλια διαμάχη των τελευταίων εκατονταετιών δεν υπήρχε διαφορά αντιλήψεων, απλώς διαφωνία για το ποιος θα πάρει την εξουσία

Melgia

5 σχόλια:

  1. Ο κόσμος της εργασίας ποιος είναι ? Οι μεταπράτες ,ο κόσμος του επιχειρείν που με το σταυρό στο χέρι και το λαμπρό μυαλό του έβγαλε το χρυσό του πατώντας επί πτωμάτων,οι εφοπλιστές του διεθνούς τζεπ σετ της Μυκόνου , οι έμποροι και το παρασιτικό ευρωπαικό κεφάλαιο που είναι στις λίστες Λαγκάρντ ,οι διάφορι λαμπροί νέοι με τις σταρτ απς της πλάκας ή ο κόσμος της εργατιάς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εννοούμε τους δεύτερους συμφωνώ.Ακόμα και δια της βίας πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους πριν εξαφανιστεί η Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Ο δευτερος κοσμος σιγουρα ειναι η ελληνικη αριστερα, ενας κοσμος που δεν μπορει να χωνεψει οτι ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ στον πλανητη αυτον δεν προκοψε τοπος με αριστερα και επιχειρουν παντα για λογους εκδικησεως (που δεν τους αφησαν να κανουν δικτατορια οταν το επιχειρησαν ενοπλως με τον συμμοριτοπολεμο) να διαλυσουν αυτον τον τοπο που ΤΟΝ ΜΙΣΟΥΝ, τον μισουν ΑΦΟΡΗΤΑ ...μισουν την ιστορια του, την γλωσσα του, τους αγωνες του , τα ηθη και εθιμα του, την θρησκεια του ακομη και τις επιτυχιες του στον αθλητισμο (επειδη ταχατες αυτο δινει αφορμη για 'εθνικιστικη' εξαρση επειδη ο κοσμος κατεβαινει στον δρομο με ελληνικες σημαιες) μισουν την σημαια, τα αγαλματα, μισουν ΚΑΙ την λογικη..ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ...δειτε ποιοι τραμπουκιζουν, δολοφονουν εδω και σαραντα χρονια, καταστρεφουν αγαλματα, διαλυουν γλωσσα και καταργουν την ελληνικη ιστορια, ειναι αυτοι που ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ απαρτιζουν ολες τις ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ στην Ελλαδα...δειτε ποιοι ειναι ΔΕΙΤΕ ΚΑΘΑΡΑ και τοτε θα διαπιστωσετε ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΥΤΟΥ...

      Διαγραφή
  2. Τό κύριο πρόβλημα εἶναι ἡ ἐπιφανειακότητα τῶν ἀναλύσεων ὅπως ἠ παραπάνω.
    Τέτοια ἐπιδερμική ἀνάγνωση τῆς πραγματικότητας!
    Τί νά περιμένει κανείς ἀπό ἕναν λαό πού συνεχῶς εἰσπράττει προπαγάνδα καί τέτοιες "ἀναλύσεις", βάθους ὀλίγων ....χιλιοστῶν;
    Ἄν ἦταν ἔτσι ἁπλᾶ τά πράγματα, λίγη καταστολή θά διόρθωνε τά πάντα.
    Λοιπόν, μήπως ὑπάρχει σύγκρουση μεταξύ αὐτῶν πού λύνουν τά προβλήματα καί βρίσκουν τόν μπελά τους ἀπό διάφορα συνφέροντα, καί αὐτῶν πού διαλέγουν τήν ψεύτικη λύση ἐπειδή θά πείσῃ πιό εὔκολα χωρίς νά θίξῃ τά ἰσχυρότερα συνφέροντα; Λέω, μήπως;
    _ Καί μήπως προϋπόθεση γιά νά λύνονται πραγματικά τά προβλήματα, εἶναι ἡ ὀρθόδοξη χριστιανική θεώρησή τους, ἐνῶ τό νά λύνονται ψευδῶς καί ἐικονικῶς, "εὔκολα", εἶναι αὐτό πού κάνουν ἀνέκαθεν οἱ Προκρούστειες μέθοδοι (μέ τά ψευδη διλήμματα) τῶν δυτικῶν ἰθυνόντων ὅταν αὐτοί δέν ἐμπνέονται ἀπό τόν πολιτισμό μας; (βλ. Ἱερά Ἐξέταση, βλ. ἀποικιοκρατία, κ.ο.κ.)
    Λέω, μήπως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει η αντίθεση που περιγράφεται στο άρθρο μεταξύ "δυο κόσμων" και αυτό γιατί η πλευρά εκείνη που αριθμητικά είναι συντριπτικά μεγαλύτερη είναι η πλευρά των συμπολιτών μας που όλα αυτά τα χρόνια δέχτηκε την άγρια επέλαση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, αφέθησαν όμηροι των ληστρικών πολιτικών φορολόγησης ακόμα και του ίδιου τους του σπιτιού, όταν αυτό βέβαια δεν το έχασαν και δεν έγιναν - ακόμη - κάτοικοι στο τρίτο απο δεξιά παγκάκι κάποιας χ πλατείας της Αθήνας, ή όπου αλλού, η πλευρά των συμπολιτών μας που έχασε τη δουλειά της, το εισόδημα της, το μέλλον της και φυτοζωεί σήμερα, αυτή η πλευρά δεν είναι απλώς μια πλευρά είναι σχεδόν η απόλυτη πλειοψηφία. Άρα μοιραία η άλλη πλευρά αποτελείται απο μια ελάχιστη και ισχνή μειοψηφία που εκμεταλλευόμενη την αποκτηθείσα σε άλλους καιρούς και με άγνωστους (;) τρόπους οικονομική της δύναμη, προσπαθεί να ξασφαλίσει την συντήρηση του σάπιου ελληνικού πολιτικού συστήματος μέσω της υποτέλειας στον ξένο παράγοντα. Τώρα το να περιγράφει κανείς την ελληνική κοινωνία με όρους αμερικάνικης σαπουνόπερας, άσπρο-μαύρο δηλαδή, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αυτοακυρωθεί. Οι ελληνικές κυβερνήσεις απο το 1974 και μετά και πολύ σωστά ακολούθησαν πολιτικές κατευναστικές που έδωσαν μια προσωρινή αίσθηση ενότητας στο κοινωνικό σώμα, και ναι αυτή η ενότητα σήμερα διερράγει, αν το χάσμα αυτό μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, τότε πραγματικά έρχονται τα πολύ δύσκολα για όλους μας (αν δεν είναι ήδη εδώ δηλαδή...), στο χέρι μας είναι να το αποφύγουμε, σίγουρα όχι με το να σκύβουμε το κεφάλι και να αποδεχόμαστε την λεηλασία της χώρας απο ντόπιους και - κυρίως - ξένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.