18/6/16

Γιατί έγινε τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας – Ερώτηση του Γκάρο Παϊλάν στην τουρκική Βουλή

Γιατί έγινε τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας – Ερώτηση του Γκάρο Παϊλάν στην τουρκική Βουλή

  • Το εξωτερικό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, η οποία από το 2013 λειτουργεί ως τζαμί
Το 1964 μετατράπηκε σε μουσείο και το 2013 αλλάζει και πάλι χρήση και γίνεται τζαμί. Ο λόγος για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, το μνημείο-ορόσημο που χρησιμοποιήθηκε ως ορθόδοξος ναός για αιώνες, και το οποίο καταστρέφεται στο όνομα της… ανακαίνισής του.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι το μνημείο έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του.
Και αν το θέμα της τύχης των βυζαντινών μνημείων στη σύγχρονη Τουρκία αποτελεί ένα ζήτημα που πολλοί επιμένουν να μην αγγίζουν, δεν ισχύει το ίδιο για τον αρμενικής καταγωγής βουλευτή του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Γκάρο Παϊλάν. Με ερώτηση που κατέθεσε στην τουρκική Βουλή απευθύνει πέντε ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Γκάρο Παϊλάν μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα στην Εθνοσυνέλευση
Ο βουλευτής του HDP επικαλείται τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων σύμφωνα με τον οποίο στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας καρφώθηκαν καρφιά στους τοίχους προκειμένου να ορθωθούν παραβάν ώστε να δημιουργηθεί ξεχωριστό τμήμα για τις γυναίκες. «Επιπλέον, η τοποθέτηση μιχράμπ [σ.σ.: ημικυκλική εσοχή στο τείχος του ισλαμικού τεμένους], η κάλυψη του 800 ετών μωσαϊκού με ξύλινο πάτωμα και η απόξεση των τοιχογραφιών αλλοιώνουν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ιστορικού μνημείου», σημειώνει ο Γκάρο Παϊλάν.

Όπως σε κάθε τέμενος έτσι και στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας φτιάχτηκε μιχράμπ
Ως εκ τούτου, ο βουλευτής ρωτά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας αν το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει μόνιμα την Αγία Σοφία Τραπεζούντας σε τζαμί, και γιατί –αντί να την προστατεύσει– επέλεξε να την κάνει τέμενος από τη στιγμή που στην ίδια γειτονιά υπάρχουν ήδη άλλα τρία τεμένη.

Οι κατεστραμμένες τοιχογραφίες του ιστορικού ναού
Επίσης, ρωτά να μάθει ποια είναι η ιστορική αξία των αγιογραφιών που καταστράφηκαν και αν έχει διαταχθεί κάποια προανάκριση για τις ανεπανόρθωτες ζημιές. Κλείνοντας το κείμενό του ο Γκάρο Παϊλάν διερωτάται το εξής: «Η μετατροπή μιας εκκλησίας σε τζαμί δεν έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική απόδοσης των κτημάτων και των ακινήτων στις μειονότητες, που εξήγγειλε η κυβέρνηση του ΑΚΡ;».

2 σχόλια:

  1. Ἡ απόξεση των ἁγιογραφιῶν, εἶναι ἔγκλημα χειρότερο από τό να βλασφημημήσῃ κάποιος ἕναν ἄνθρωπο, ὁποιονδἠποτε ἄνθρωπο. Εἶναι ἔγκλημα ἐξυβρίσεως προσώπων, καί δἠ ἀγίων τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκησίας.
    Τέτοιο ἔγκλημα, οὔτε ὁ ἄραβας Μωάμεθ δέν τό εἶχε ἐπιτρέψει, ἀλλά οὔτε καί ὁ ἡμίτουρκος σουλτάνος Μωάμεθ ὁ Β. Καί ἔρχεται τώρα ὁ ζαλισμένος ἀπό ἔπαρση φονταμενταλιστής ἰσλαμιστής Ἐρντογκάν νά τό ἐπιβάλλῃ, χειροτερεύοτνας τήν ἀσέβεια τῆς τουρκικῆς ἐθνότητος κατά τοῦ Θεοῦ καί τῶν ἁγίων Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδη η (κακη ) τυχη εφερε να επισκευτω δυο φορες την Α.Σοφια της Τραπεζουντας, μια πριν και μια μετα τον "βιασμο" της , εχω να πω, οτι μονο πονο ψυχης βγαζει η αλλαγη. Το κομψοτατο, αερινο, ευφυες, φωτεινο αυτο αρχιτεκτονικο και θρησκευτικο κατασκευασμα , κατεληξε να ειναι ενας κρυος χορος, που δεν σε "κραταει" με τιποτα, ενας χορος καλυμενος με λινατσες οριζοντιες και καθετες, με κανενα υπολοιπο της παλιας της γοητειας. Ειναι καθαρα μια κινηση εκδικητικοτητας (?), η τουλαχιστον σκοπιμοτητας ας πουμε, αλλα και παραλληλα μια κινηση τουριστικης αυτοκτονιας.Το νεο-ισλαμικο καθεστος προχωρει με μικρα, στοχευμενα, σταθερα βηματα.Ας ξεχασουμε τα παλιοτερα θυρανοιξια ανενεργων απο παλια εκκλησιων μας.
    Τοπικοι επαγγελματιες που ρωτησα, ηταν αγανακτισμενοι για το οτι στη γειτονια, απ οτι μου ειπαν, υπαρχουν τρια τζαμια, στα οποια μαλιστα η προσελευση ειναι μηδαμινη...Θεωρω τυχερον, οποιον την επισκευτηκε "πριν" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.