15/6/16

Το Brexit και η άλλη όψη του νομίσματος

Οι «τενόροι» του ευρωσκεπτικισμού και οι λοιποί λαϊκιστές της ευρωασυναρτησίας, θα βρεθούν προ εκπλήξεων αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αρνητικές συνέπειες. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.
Η έκφραση «ευρωσκεπτικισμός» οφείλεται στον βρεταννικό Τύπο και πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, με αφορμή τις διαφωνίες της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ με τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ.
Η φιλελεύθερη Αγγλίδα πρωθυπουργός είχε εναντιωθεί στα σχέδια του σοσιαλδημοκράτη Γάλλου προέδρου της Επιτροπής γιατί τα θεωρούσε συγκεντρωτικά, πολυδάπανα και στερητικά της ελευθερίας ενός κράτους να επιλέξει τους θεσμούς του.
Έτσι, με αφετηρία τις αντισυγκεντρωτικές θέσεις της Μ. Θάτσερ, ο βρετανικός Τύπος άρχισε να κάνει λόγο για ευρωσκεπτικισμό –έκφραση που επιβεβαιώθηκε με την περίφημη ομιλία της Βρετανής πρωθυπουργού στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στην βελγική πόλη Μπρυζ, στις 22 Σεπτεμβρίου 1988.
Συνοπτικά μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ο ευρωσκεπτικισμός ήταν ένα αμιγώς βρεταννικό φαινόμενο στην εποχή του, χωρίς όμως ιδιαίτερο θεωρητικό περιεχόμενο, πέρα από την δημοσιογραφική υπεραπλούστευση. Εξάλλου, με αφετηρία την έκφραση αυτή, ο βρετανικός τύπος έφερε στο προσκήνιο και άλλες εκφράσεις, όπως την ευρωφοβία, τον ευρωκυνισμό, την ευρωαπαισιοδοξία κα την ευρωακινησία. Εκφράσεις με σαφέστατη συναισθηματική φόρτιση, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα μέσα για ιδεολογικούς κυρίως λόγους.
Για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. "Έτσι, σιγά-σιγά ο ευρωσκεπτικισμός έγινε «μόδα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, με δεδομένη την θεσμική της αδυναμία να έχει μία συνεκτική επικοινωνιακή πολιτική που να χειραφετεί τον πολίτη, απετέλεσε το κατ' εξοχήν εργαλείο τροφοδοσίας του λαϊκισμού, ο οποίος σήμερα διαβρώνει ό,τι υγιές υπάρχει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα"

    Δεν είναι θέμα μόδας η ταχεία άνοδος τού ευρωσκεπτικισμού σε όλη την ΕΕ. Απλώς, η αντίδραση των λαών δείχνει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα νοσεί. "Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο τής Ευρώπης", για να παραφράσω τον Σαίξπηρ. Αντί να βρίζει και να λοιδορεί τούς ευρωσκεπτικιστές, καλά θα έκανε ο Παπανδρόπουλος να προτείνει ίαμα για την νοσούσα ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ η παρέα των Βρυξελλών διαλύεται, αλλά ο Παπανδρόπουλος βλέπει σαν λύση την "Ευρωπαική ολοκλήρωση" που έχει ήδη ψοφήσει πρό πολλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.