19/6/16

Γιατί συμφέρει στη Κύπρο το BREXIT

Ηλίας Χατζηγιάννης
Λάρνακα
Τον τελευταίο καιρό και μετά την απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης  να διενεργήσει Δημοψήφισμα για την παραμονή η όχι στη Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν γραφεί και λεχθεί πάρα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. 
Πράγματα όπως η αποχώρηση του Η.Β. από τη ΕΕ θα σημαίνει το τέλος της Ευρώπης, θα οδηγήσει σε καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας θα ξαναφέρει τη Ευρώπη  στο χείλος του πολέμου και άλλα πολλά και απίθανα.
Σε μένα τουλάχιστον έφεραν μνήμες από το διαβόητο πρόβλημα γνωστό ως Υ2Κ που στοίχισε στην ανθρωπότητα σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ χωρίς να υπάρχει όπως αποδείχτηκε στο τέλος κανένα απολύτως πρόβλημα.
Τώρα όσον αφορά το διαβόητο BREXIT δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως και αν θα επηρεάσει  την διεθνή οικονομία και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις αλλά τουλάχιστον για την Κύπρο θα έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά αποτελέσματα.
Πρώτον ,και είναι σε όλους γνωστό, ο κακός δαίμονας της Κύπρου από το 1955 που ξεκινήσαμε το ένοπλο αγώνα εναντίον τους ήταν και είναι η Βρετανία.
Στο Συμβούλιο Ασφάλειας, στα διεθνή φόρα αλλά και στην ΕΕ όλες οι κινήσεις ενάντια στην Κύπρο ,για αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων, για προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και για κάθε τι το αρνητικό πάντα βρίσκονται οι Βρετανοί και το Foreign Office.
Γι’ αυτό λοιπόν η αποχώρηση των Βρετανών από όλα τα σώματα της ΕΕ θα αφήσει ελεύθερο το πεδίον για άλλες πιο φιλικές χώρες να βοηθούν και να συμπαραστέκονται στην Κύπρο.
Επιπρόσθετα είναι επίσης γνωστό ότι η Βρετανία αποτελεί τον Δούρειο Ίππο  (πέμπτη φάλαγγα) των ΗΠΑ  εντος τη ΕΕ που μαζί με τους άλλους χώρες δορυφόρους (Πολωνία ,Σουηδία Κλπ) προωθούν τα Αμερικανικά Συμφέροντα εις βάρος των Ευρωπαϊκών.
Δεν είναι τυχαίο ότι για τις σκληρές κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία για την εισβολή της στην Κριμαία, που έβλαψαν και την  Κύπρο και Ελλάδα,  πρωτοστάτησε η Βρετανία  ενώ για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο πρωτοστάτησε για την κατάργηση του εμπάργκο πώλησης όπλων που επέβαλε το Αμερικανικό Κογκρέσο στην Τουρκία.
Εάν όπως εύχομαι οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του BREXIT θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων για την σύναψη κάποιας ειδικής σχέσης με την ΕΕ. Εκεί θα είναι η μοναδική  ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία, αν υπάρχει μέχρι τότε, να θεσει το θέμα των Βρετανικών Βάσεων που τώρα έχουν ειδικό καθεστώς  εντος της ΕΕ. Εκτός βέβαια  αν η τότε κυβέρνηση της Κύπρου  αφήσει το θέμα  για να τον λύσουν «our children  and grand children” όπως δήλωσε και ένας τέως  πρόεδρος.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα στείλει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συμπεριφέροντε στις χώρε μέλη  και ιδίως τις μικρές, σαν αποικίες και να εκδίδουν ντιρεκτίβες σαν να είναι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες τις κάθε χώρας.
Υπάρχει βέβαια το θέμα της διεθνούς  οικονομίας που αναμφίβολα ένα BREXIT θα δημιουργήσει κάποια αναστάτωση στα χρηματιστήρια, στις αγορές συναλλάγματος και στην ισοτιμία της στερλίνας.
Πιστεύω ότι αυτό θα είναι προσωρινό και μετά το αρχικό shock τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν και η Στερλίνα θα ανάκαμψη αφού η Βρετανία  βασίζετε στις υπηρεσίες και έχει παψει να είναι βιομηχανική χώρα από την δεκαετία του 1980.
Για τούς Κύπριους που θα θέλουν να σπουδάσουν και να δουλέψουν  στην Βρετανία μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα αυτό όμως μπορεί να λυθεί αν οι Κυβερνήσεις της ΕΕ το διαπραγματευτούν σωστά όταν θα συζητούν την ειδική σχέση ΕΕ -Βρετάνιας.
Και τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνω ότι η αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να σημάνει και το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου με την διάσπαση του σε μικρότερες χώρες αφού η Σκωτία και Ουαλία ενδέχεται να αποχωρήσουν από το ΗΒ αν ξαφνικά  βρεθούν εκτός ΕΕ.
Αυτή και αν είναι η ‘’Θεια Πρόνοια’’ και η  εκδίκηση της Ιστορίας για όλα τις χώρες που διάλυσε/  διχοτόμησε η Αγγλική  Διπλωματία  τους τελευταίους αιώνες,

4 σχόλια:

  1. Όποιος αντιμετωπίζει το θέμα στενά οικονομικά σφάλλει.
    Το θέμα δεν μόνον οικονομικό. Αλλά θέμα επικράτησης του νεο - Ναζιστικού φασισμού, με υποδούλωση των ευρωπαϊκών εθνών (καλή ώρα ως της Ελλάδας), με τον πλήρη εξισλαμισμό της Ευρώπης, με την καταστροφή των ευρωπαϊκών εθνών με τα εκατομμύρια των Μουσουλμάνων λαθρομεταναστών του σχεδίου Καλλέργη κτλ.
    Και του εξισλαμισμού – εκτουρκισμού της Κύπρου με τη δήθεν Διζωνική Δικοινοτική ρατσιστική Ομοσπονδία, τη νέα έκδοση του σχεδίου Ανάν.
    Το BREXIT παρά την τρομοκρατία που θυμίζει τη δική μας για το ευρώ (ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ, Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΟΤΟΣ, https://www.youtube.com/watch?v=9mbfcb5hHfM)
    Ίσως αποτελέσει τον καταλύτη για μία καλύτερη Ευρώπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνο που πρεπει να τονιστεί ειναι αυτο δεν συμφέρει καθόλου την ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και την Κύπρο και την Ελλάδα και την Ευρώπη συμφέρει το Μπρέξιτ.Το οποίο όμως είναι δύσκολο να έρθει και αν έρθει δύσκολο να εφαρμοστεί.Τα παπαγαλάκια όμως των επιχειρηματιών ΣΚΑΙ ,ΑΛΦΑ και λοιπά μας λένε ότι δεν συμφέρει την Κύπρο και την Ελλάδα το Μπρέξιτ.Τόσο ξέρουν ή μάλλον τόσο θέλουν να ξέρουμε.Τα δε επιχειρήματα των Άγγλων υπέρ της Ευρώπης είναι επιχειρήματα Σαμαροβενιζέλων και Καραμανλήδων πέρσι τον Ιούλιο !Ακριβώς τα ίδια ! Σαν να τα βγάζει το ίδρυμα Αντενάουερ και να τα μεταφράζει σε όλες τις γλώσσες των κατεχομένων ευρωπαικών λαών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.