9/6/16

Πρόεδρος Bundestag σε Ερντογάν: Είμαστε στον 21ο αιώνα...

Πύρινη επιστολή Σουλτς στον τούρκο πρόεδρο για επίθεση σε γερμανούς βουλευτές
Βρυξέλλες
Σφοδρότατα πυρά εξαπολύει η γερμανική Βουλή στον τούρκο πρόεδρο για τις επιθέσεις του σε γερμανούς βουλευτές μετά το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: «Θεωρούσα αδύνατο να εκφραστεί έτσι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης στον 21ο αιώνα» είπε ο πρόεδρος του Bundestag. Νωρίτερα, στη μάχη είχε μπει και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, που απέστειλε πύρινη επιστολή στον τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα -ενώ η Τουρκία έχει προαναγγείλει «σχέδιο αντίδρασης» στο Βερολίνο.
Μετά την ψηφοφορία στο γερμανικό Bundestag για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο τούρκος πρόεδρος -που είχε μιλήσει για «συνωμοσία»- είχε καλέσει μέχρι και... να γίνουν τεστ αίματος σε γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που είχαν υπερψηφίσει, αμφισβητώντας την καταγωγή τους.

Το Bundestag συνεδρίασε την Πέμπτη ειδικά για το ζήτημα, την ώρα που το Βερολίνο ακούει από την Άγκυρα προαναγγελίες για «τουρκικό σχέδιο αντίδρασης» στο γερμανικό ψήφισμα. Ενδεικτικά, ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί είπε πως το γερμανικό ψήφισμα «απειλεί τη φιλία των δύο χωρών» και έδειξε ξανά στην πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε «αντίποινα».

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ, δεν κράτησε χαμηλούς τόνους: «Θεωρούσα αδύνατο πως στον 21ο αιώνα ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος θα συσχέτιζε την κριτική του στην στάση δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών με την καταγωγή τους, πως θα χαρακτήριζε μολυσμένο το αίμα τους».

«Απορρίπτω σε κάθε μορφή της την υποψία πως μέλη αυτού του Κοινοβουλίου είναι φερέφωνα τρομοκρατών» συνέχισε ο Λάμερτ, ενώ έδειξε τούρκους πολιτικούς ως ηθικά υπεύθυνους για τις «απειλές και ύβρεις γεμάτες μίσος» που δέχθηκαν γερμανοί βουλευτές.

Πύρινη επιστολή Σουλτς σε Ερντογάν

Δεν φαίνεται διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του ο πρόεδρος της Ευρωβουλής απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας νέα βέλη εναντίον του -έχοντας γίνει ενδιάμεσα ο ηχηρότερος επικριτής της τουρκικής ηγεσίας από την Ευρώπη, και μάλιστα με φόντο το ζήτημα της βίζα- για την επίθεση σε γερμανούς βουλευτές μετά την «αρμενική ψηφοφορία».

Σε επιστολή του, ο Σουλτς εγκαλεί τον τούρκο πρόεδρο εμμέσως για καταστρατήγηση κοινοβουλευτικών αρχών ενώ αναφέρεται και στο ζήτημα της ασυλίας τούρκων βουλευτών.

Μετά την ψηφοφορία στο γερμανικό Μπούντεσταγκ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο τούρκος πρόεδρος -που είχε μιλήσει για «συνωμοσία»- είχε καλέσει μέχρι και... να γίνουν τεστ αίματος σε γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που είχαν υπερψηφίσει, αμφισβητώντας την καταγωγή τους.

Οι επιθέσεις του Ερντογάν έχουν απασχολήσει την Μπούντεσταγκ, η οποία μάλιστα την Πέμπτη συνεδρίασε ειδικά για το ζήτημα, ενώ η Άγκυρα έχει προαναγγείλει «σχέδιο αντίδρασης» στο γερμανικό ψήφισμα.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, ο γερμανός Μάρτιν Σουλτς, επέλεξε να μην μείνει έξω από την αντιπαράθεση και απέστειλε επιστολή σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος προς τον τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Spiegel που επικαλείται γνώση του κειμένου.

Ο Σουλτς υπογραμμίζει στην επιστολή του (στην οποία εμμέσως αναφέρεται και στην άρση της ασυλίας μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με το βλέμμα στο φιλοκουρδικό HDP) την θεμελιώδη να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους οι βουλευτές.

Xαρακτηρίζει την στάση του τούρκου προέδρου «απόλυτο σπάσιμο ταμπού, το οποίο καταδικάζω στο έπακρο».

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις επιθέσεις σε γερμανούς βουλευτές, ο Σουλτς αναφέρει πως παρακολουθεί με «τεράστια ανησυχία τις αναφορές πως επιτεθήκατε σφοδρά σε ελεύθερα εκλεγμένους βουλευτές και εξαπολύσατε κατηγορίες σε βάρος τους».

«Επιτρέψτε μου να σας κάνω, ως πρόεδρος ενός πολυεθνικού και πολυθρησκευτικού Κοινοβουλίου, την επισήμανση ότι η ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών είναι καθοριστικός πυλώνας των ευρωπαϊκών Δημοκρατιών μας» υπογραμμίζει ο Σουλτς.

«Σειρά γερμανών συναδέλφων στους οποίους επιτεθήκατε, αλλά και μέλη του Τουρκικού Κοινοβουλίου που πλήττονται από μέτρα που εσείς στηρίζετε, είναι για χρόνια συνάδελφοί μου και εν μέρει προσωπικοί μου φίλοι, και αισθάνομαι υποχρεωμένος να τους υπερασπιστώ» ανέφερε στην επιστολή του προς τον Ερντογάν ο Σουλτς.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Σίγουρα πάρα πολύ ενδιαφέρον.
    Για να δούμε που θα βγεί αυτή η ιστορία με το μπρα ντε φερ που νομίζει ότι παίζει ο ΜουσολινοΣουλτανάκος με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Πάντως όλα δείχνουν ότι για το Recep Tayyip Erdoğan μάλλον τέλειωσαν οι όμορφες μέρες ανοχής από τούς "κουτόφραγκους" .
    Ίσως τα βαθύτερα ευρωπαϊκά γονίδια (ανεξαρτήτως ειδικότερης φυλετικής ή εθνικής κατάταξης) τείνουν να ανακαλέσουν στην ενεργό μνήμη των Ευρωπαίων στιγμές τού 1529 και τού 1683 στην Βιέννη ....


    Υ.Γ. Το καλύτερο είναι αυτό με την ιδέα να γίνει τεστ αίματος στους βουλευτές, των οποίων η ψήφος ενόχλησε το σουλτανάκι Recep Tayyip !!
    Φαντάσου να βγούν κάποια αποτελέσματα που να δείχνουν ότι κάποιοι από αυτούς τούς βουλευτές έχουν καταγωγή από την Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου, το χωριό τού παππού τού σουλτανίσκουγιαλαντζί ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σουλτάνος σε καμια περιπτωςη δεν θα χαλάσει τις σχεσεις του με τον ανεπίσημο σύμμαχο του τη γερμανια.Απλα θα γαβγίζει με λαικιστικες κορώνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.