31/7/16

Το προφίλ των μνηστήρων του 3ου γύρου αδειοδότησης της Κυπριακής ΑΟΖ

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ EXXONMOBBIL, Ο ΛΕΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΕΝΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΪΧΗΔΕΣ ΤΗΣ QATAR PETROLEUM
Του Μάριου Πουλλάδου
H γειτνίαση του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ με το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος τριών κοινοπραξιών
«Η ExxonMobil είναι σε θέση να καθορίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την τύχη ολόκληρων εθνών», εκτιμά η «Daily Telegraph»

Ανακοινώθηκαν και επίσημα την Τετάρτη τα ονόματα των οκτώ ενεργειακών κολοσσών που υπέβαλαν αίτηση αδειοδότησης στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Ανάμεσα στις εταιρείες και κοινοπραξίες που ξεχωρίζουν είναι η αμερικανική EXXONMOBIL, η Qatar Petroleum και η Statoil. Από τα τρία οικόπεδα 6, 8 και 10 τα οποία παραχωρήθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Οικόπεδο 10, για το οποίο επέδειξαν ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, η κοινοπραξία Exxon/Mobil/-Qatar Petroleum, καθώς και η Statoil. Ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο τεμάχιο μπήκε στο μάτι των εταιρειών έγκειται στο γεγονός ότι αυτό βρίσκεται κοντά στο υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Οι υπόλοιπες εταιρείες που συμπληρώνουν το παζλ προσφορών είναι η Cairn Oil και οι γνωστές μας Delek και Avner Oil. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του τρίτου γύρου αδειοδότητης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μίλησε για ικανοποίηση των στόχων της Κυβέρνησης, τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνοοικονομικό επίπεδο.
Στην παρούσα ανάλυση θα εξετάσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά των εταιρειών, για να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τους μνηστήρες που φλερτάρουν με τα οικόπεδα της ΑΟΖ μας. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο αδειοδότησης (2007), εξέφρασαν ενδιαφέρον μόλις τρεις μικρομεσαίες εταιρείες, ενώ στον δεύτερο γύρο και αφού προηγήθηκε η ανακάλυψη της Αφροδίτης, ενδιαφέρθηκαν 15 εταιρείες, ανάμεσά τους και μεγάλoι παίκτες όπως η γαλλική ΤΟΤΑL και η ιταλική ΕΝΙ.

Exxonmobil
Έδρα: Τέξας, ΗΠΑ
Έτος ίδρυσης: 1999
Επικεφαλής: Ρεξ Τίλλερσον
Έσοδα: 268,88 δις δολάρια
Θυγατρικές: Aera Energy, Esso, Esso Australia, Exxon, Exxon Neftegas, Imperial Oil (69.6%), Syncrude (25%), Mobil, Mobil Producing Nigeria, SeaRiver Maritime, Superior Oil Co., Vacuum Oil Co., XTO Energy

H Exxon Mobil Corp. (ExxonMobil) είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θεωρείται ως η μεγαλύτερη άμεση απόγονος της εταιρείας Standard Oil του διαβόητου John D. Rockefeller. Δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Exxon (πρώην εταιρεία Standard Oil του Νιού Τζέρσεϊ) και της Mobil (πρώην εταιρεία Standard Oil της Νέας Υόρκης). Είναι η 8η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο βάσει εσόδων και εργοδοτεί πάνω από 75.000 προσωπικό. Σε μια κριτική του βιβλίου του Steve Coll «Mια ιδιωτική Αυτοκρατορία: ExxonMobil και αμερικανική ισχύς», η «Daily Telegraph» εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ExxonMobil είναι «σε θέση να καθορίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την τύχη ολόκληρων εθνών».

Qatar Petroleum
Έδρα: Ντόχα, Κατάρ
Έτος ίδρυσης: 1974
Άνθρωπος κλειδί: Μοχάμεντ Μπιν Σαλέχ Αλ-Σαντ
Έσοδα: 5,2 δις δολάρια (2015)
Θυγατρικές: Qatargas Operating Company Ltd. RasGas Company Limited, Industries Qatar, Qatar Petroleum International, Qatar Chemical Company Limited, Gulf International Services, Qatar Intermediate Industries Co. Ltd.

H Qatar Petroleum είναι μια κρατική εταιρεία πετρελαίου, της οποίας τα μεικτά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αγγίζουν το 60% του ΑΕΠ της χώρας. Σήμερα θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Qatar Petroleum είναι μέρος του «Dolphin Gas Project», το οποίο συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου του Ομάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και με τον πρώτο διασυνοριακό αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

ΕΝΙ
Έδρα: Ρώμη, Ιταλία
Έτος ίδρυσης: 1953
Επικεφαλής: Έμμα Μαρκεγκάγκλια
Έσοδα: 90,984 δις δολάρια (2015)
Θυγατρικές: Agenzia Giornalistica Italia, Eni Gas & Power, Polimeri Europa, Saipem Snam, Syndial, Tecnomare

Η γνωστή μας ΕΝΙ S.p.A. είναι μια ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία δραστηριοποιείται σε 79 χώρες, και σήμερα θεωρείται η 11η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία παγκοσμίως, με χρηματιστηριακή αξία ύψους 68 δις ευρώ (2013). Η αξία των περιουσιακών της στοιχείων ανέρχονται στα €134,8 δις ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων της ξεπερνά τις 80.000.

Statoil
Έδρα: Στάβανγκερ, Νορβηγία
Έτος Ίδρυσης: 1972
Άνθρωπος κλειδί: Έλνταρ Σάετρ
Έσοδα: 94 δις ευρώ (2012)

Η Statoil είναι μια νορβηγική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία δραστηριοποιείται σε 36 χώρες του κόσμου. Κύριος μέτοχος είναι το νορβηγικό κράτος, το οποίο κατέχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου. Το 2013 το περιοδικό «Forbes» κατέταξε τη Statoil στην ενδέκατη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, και εικοστή έκτη μεγαλύτερη εταιρεία, ανεξαρτήτως βιομηχανίας, ανάλογα με κέρδος στον κόσμο. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περίπου 23.000 εργαζόμενους. Τα προσαρμοσμένα έσοδα της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθαν στα €780 εκατ. Τον Μάιο του 2011 προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής της MI6 Τζον Σκάρλετ ως στρατηγικό της σύμβουλο.

ΤΟΤΑL
Έδρα: Παρίσι, Γαλλία
Έτος ίδρυσης: 1924
Άνθρωπος κλειδί: Πατρίκ Πουγιαννέ
Έσοδα: 165,357 δις δολάρια (2015)
Θυγατρικές: Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 είχε 903 θυγατρικές

H TOTAL είναι μια πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επτά πετρελαϊκούς κολοσσούς του κόσμου, τις λεγόμενες «επτά αδελφές». Μέχρι το 2010 η εταιρεία είχε δραστηριότητες σε πάνω από 130 χώρες παγκοσμίως, ενώ το 2014 εργοδότουσε 100.307 υπαλλήλους.

Cairn Energy
Έδρα: Εδιμβούργο, Σκοτία
Έτος ίδρυσης: 1981
Άνθρωπος κλειδί: Ίαν Τάιλερ
Καθαρά έσοδα: 515,5 εκ. δολάρια (2015)

Η Cairn Energy PLC είναι μια δημόσια ανώνυμη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στους τομείς εξερεύνησης και ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εργασίες της επικεντρώνονται σε τέσσερεις γεωγραφικές περιοχές: βορειοδυτική Ευρώπη, βορειοδυτική Αφρική, Βόρειο Ατλαντικό και Μεσόγειο Θάλασσα. Σήμερα εργοδοτεί περίπου 1.300 υπαλλήλους.

Delek Group-Avner Oil
Έδρα: Νετάνια, Ισραήλ
Έτος ίδρυσης: 1951
Άνθρωπος κλειδί: Ασάφ Μπάρτφιλντ
Έσοδα: 1,7 δις δολάρια (2015)
Θυγατρική: Avner oil

Η Delek είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ισραήλ και η οποία πλειοψηφικά ανήκει στον πολυεκατομμυριούχο Yitzhak Tshuva. Διαθέτει επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, μέσων ενημέρωσης και κατέχει επενδύσεις σε ακίνητα. Απασχολεί περίπου 2.360 υπαλλήλους. Διατηρεί καλές σχέσεις με την τουρκική εταιρεία Ζορλού, με την οποία επεξεργάζονταν σενάρια για κατασκευή του τουρκο-ισραηλινού αγωγού πριν από την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας-Τελ Αβίβ. Η Avner Oil Exploration (Limited Partnership) ιδρύθηκε το 1991 και κατέχει συμφέροντα σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο. Η εταιρεία ανήκει κατά πλειοψηφία στον ισραηλινό όμιλο Delek.
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Με ή χωρίς Έρντο στην εξουσία στην γείτονα, πολύ δύσκολα νομίζω θα περάσουν τον αγωγό από κεί. Θα χρειαστούν δεκαετίες να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το ζήτημα είναι τι γίνεται με εμάς αν επιμένουμε να γίνουμε κόμβος. Γιατί, όταν λέει ο Καμμένος...νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας η Ελλάδα και άλλα ξεκαρδιστικά και ψεκαστικά, για ησυχία γηροκομείου (για να μην πω κάτι άλλο) μας ετοιμάζει/ουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.