24/7/16

BBC: Το μοντέλο της Κύπρου και η παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ

Το “παράδειγμα” της Κύπρου, μπορεί να αποτελέσει “κλειδί” για τις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ, αναφέρεται σε ρεπορτάζ ανάλυσης του το BBC – Τι δηλώνουν οι ειδικοί
Αφού γίνεται αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού, στην ανάλυση του BBC τονίζεται ότι η Κύπρος αποτελεί μέλος της ΕΕ από το 2004 και μέλος της Ευρωζώνης από το 2008. Δεν ισχύει το ίδιο για το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, το οποίο -τονίζεται στο κείμενο- ότι δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν ισχύουν εκεί οι νόμοι της ΕΕ και οι συναλλαγές γίνονται με τουρκικές λίρες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει τόσο για τη Σκωτία όσο και τη Βόρεια Ιρλανδία, η πλειοψηφία των κατοίκων των οποίων ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
“Μερικοί μπορούν να αντλήσουν διδάγματα από την Κύπρο”, δηλώνει στο BBC ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.
Κατά τον Νίκο Σκούταρη, καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου, το μοντέλο της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει “κλειδί” για τη σύναψη ξεχωριστών συμφωνιών της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας με την ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση αντί της απόσχισης τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μπορεί σε τέτοια περίπτωση να μετατραπεί σε μια συνομοσπονδία.
Παρά το γεγονός ότι το Λονδίνο διατείνεται ότι δεν τίθεται θέμα Brexit “αλά καρτ” και πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχουν φωνές που λένε πως πρέπει όλες οι επιλογές να διερευνηθούν. Όπως για παράδειγμα η σύναψη ειδικής συμφωνίας, επισημαίνουν αξιωματούχοι από την Σκωτία.
Πέραν τούτου, τονίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επανεξετάσει και το καθεστώς που ισχύει για της ΒΒ στην Κύπρο, ως μέρος της διαδικασίας του Brexit.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.