24/7/16

Ο Κοτζιάς προαναγγέλει έκδοση των «οκτώ» της Αλεξανδρούπολης στην Τουρκία

«Η κρίση στην Τουρκία να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων» 
«Πραξικοπηματίες που σκότωσαν διαδηλωτές και βομβάρδισαν το κοινοβούλιο δεν δικαιούνται την αλληλεγγύη μας - Οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος

Βασικό κριτήριο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων Τουρκίας να μην διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις και να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει την ανάγκη «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών», και επισημαίνει πως οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή. «Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης», κατέστησε σαφές και υπεραμύνθηκε τη θέση της ΕΕ για μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία.

Παράλληλα, εκτιμά πως τουλάχιστον βραχυχρόνια οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πιθανά να μειωθούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στην Τουρκία, τότε μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews, τόνισε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές. «Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος», προσέθεσε και σημείωσε πως «δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές». Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, σημείωσε πως συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πρέπει να φροντίζουμε να του το υπενθυμίζουμε». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η μουσουλμανική κοινότητα έζησε διαχρονικά καλά στην Ελλάδα, σε πολιτισμένα πλαίσια και με τα δικαιώματά της διασφαλισμένα, και προσέθεσε πως σε αυτή την κοινότητα ανήκουν τόσο Ρομά όσο και Πομάκοι, δύο ομάδες μουσουλμάνων της Θράκης οι οποίες δεν έχουν σχέση με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως τουρκογενείς. Επιπλέον, όπως τόνισε, δεν έχει παρά να συγκρίνει κανείς την ανάπτυξη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη με τα πάνδεινα που υπέστη ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς εστίασε στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα πως μια πραγματική λύση εμπεριέχει την ολική και οριστική απομάκρυνσή του τουρκικού στρατού από τη Μεγαλόνησο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. «Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μας, ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός της Κύπρου δεν μπορεί να είναι φορέας δημοκρατικής γαλήνης ούτε εγγυητής της εφαρμογής μιας δίκαιης λύσης», σημείωσε και συμπλήρωσε πως αντίθετα αποτελεί και θα αποτελεί κίνδυνο για κάθε συμφωνία και εστία που γεννά πραξικοπηματίες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη ενάντια στον φανατισμό, σε κάθε μορφή φανατισμού, και στην τρομοκρατία πρέπει να είναι αδιάκοπη. Ως προς τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, παρατήρησε ότι το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από μουσουλμάνους πολίτες αυτών των κρατών, επισημαίνοντας πως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ταυτότητας και ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία των κρατών-μελών της EE.

Ειδική μνεία έκανε επίσης, για τις αλλαγές που χρειάζεται η ΕΕ μετά το Brexit, λέγοντας πως οφείλει να λάβει μια θεμελιακή απόφαση: θέλει να εμβαθύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης; Και αν ναι, κατανοεί ότι αυτές πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της περισσότερης δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης; Ότι είναι πια η στιγμή να αποχαιρετήσει τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις πολιτικές μνημονίων; Στην κατεύθυνση αυτή, εκτίμησε πως «αν η ΕΕ συνεχίσει να πορεύεται με τον τρόπο που πορεύεται, μάλλον θα βυθιστεί σε αυτοκτονικές τάσεις...».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και αν θα πρέπει να επανεξεταστεί, ο κ. Κοτζιάς αφού εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, «εκείνες που γίνονται για να γονατίσουν τον αντίπαλο, από χέρι ατελέσφορες, και εκείνες για να τον φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε πως κατά κανόνα οι κυρώσεις δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα. «Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το φθινόπωρο στην ΕΕ προς τι και γιατί επιθυμεί και αν επιθυμεί η ΕΕ την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Πρέπει να γίνει μια τέτοια ειλικρινής συζήτηση. Οι αυτοματισμοί ποτέ δεν βοήθησαν» σημείωσε καταληκτικά.

Πρώτο Θέμα

12 σχόλια:

  1. Όταν οι διακρατικές σχέσεις διέπονται μονίμως στα καζους μπέλι και στις απειλές συνεχώς από την μία πλευρά τότε δεν είναι διακρατικές αλλά σχέσεις του σεϊζη με το γιουσουφάκη. Τζάμπα μάγκα κοτζιά και όλοι οι προηγούμενοι υπεξ και ως φαίνεται και πολλοί πολλοί ακόμη επόμενοι, οι επικύψεις σας δεν είναι επ' ονόματί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών»
    οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή.
    «Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης»,
    Και θα σε ρωτήσει ο τούρκος αν εγκρίνεις τις επιλογές του και θα συμμορφωθεί σίγουρα προς τις προτροπές σου για αυτοσυγκράτηση.
    Ένα μικρό σκαλάκι σε χωρίζει ξεχυλωμένε λουκουμά από την στάθμη τού σωστού υπουργού εξωτερικών: αυτό είναι η συσχέτιση των προτροπών σου προς τούρκους με την διακήρυξη περί φιλίας και άλλα φληναφήματα.
    Αν έλεγες δηλαδή ότι των τούρκων η συμπεριφρά θα συμβάλει στην προαγωγή τής φιλίας και όχι το δικό σου νηφάλιο σκύψιμο.
    Βέβαια σε απασχολεί και η παραγωγικότητα.
    Speak for your self γελοίε!
    Speak for your self όχι εξ ονόματος τής Ελλάδος πάλι "άψογο" στάση καρπαζοεισπρακτόρων. Γελοίε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Κοτζιά ἀσχολήσου μέ τίς ἀνθελληνικές καί ἀντιπομακικές δραστηριότητες τοῦ τουρκικοῦ προξενείου στήν Θράκη, πού εἶναι θέμα τῆς ἁρμοδιότητάς σου.
    Ἄφησε ὅμως ἥσυχη τήν Δικαιοσύνη νά κάνη τό καθῆκον της, χωρίς νά προσπαθῆς νά προκαλέσῃς συγκεκριμένες ἀποφάσεις της, μέ ἀμετροεπεῖς ἐκτιμήσεις σου.
    Ὑπάρχει Σύνταγμα μέ διάκριση τῶν Ἐξουσιῶν, καί πρέπει νά τό σέβεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. We should just connect all of them to the coup and send them to Turkey

      Now about the 8,9 or 10, why Greece under these circumstances? Is this a trap? You drop all your equipment and then ask asylum? Wikileaks with no leaks leaves you with nothing at your favor to negotiate.
      Are these 8 useful to us? If in fact are who they say they are and we save them from a crazy dictador, what benefits do we have even within the special forces community of the neighboring country?

      On the other hand, if Erdogan really wants them because they are more than we know, negotiate illegal migration, violation of space, activities of the consulate, etc. Send them as a good will gesture is plainly stupid

      Διαγραφή
    2. "Ὑπάρχει Σύνταγμα μέ διάκριση τῶν Ἐξουσιῶν, καί πρέπει νά τό σέβεσαι"

      Το συντομότερο ανέκδοτο, που άκουσα τελευταίως Διάκριση εξουσιών, ως αυτή κατοχυρώνεται από το άρθρο 86;

      Διαγραφή
  4. θεωρουσα οτι ο Κοτζιας ειχε να προσφερει πολλα σαν ΥΠΕΞ,αλλα τελικα αποδειχθηκε οτι ειναι σαν τους υπολοιπους της κυβερνησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σ' έκανε να το πιστεύεις αυτό; Είχε ποτέ ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική; Είχε εμπειρία; Τι;

      Διαγραφή
  5. Και κατι αλλο για τον ΚΟτζια:
    https://www.rt.com/news/353032-turkish-authorities-torture-detained/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome


    http://sputniknews.com/middleeast/20160724/1043565965/erdogan-turkey-coup-purge-executions.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από
    http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/715548/friki-stin-toyrkia-xylodarmoi-vasanistiria-kai-viasmoi-me-gklomps-sta-kentra-kratisis-vid :
    "....«Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει στέρηση τροφής και νερού, καθώς και φαρμάκων, εξύβριση και απειλές και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κατά των κρατουμένων......".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καποιος να σκουντηξει τον Κοτζια.Δε μιλαω για τους 8.Μιλαω για κατι αλλο.Πρωτη φορα οι βορειοανατολικοι γειτονες μας ειναι τοσο αγριεμενοι απ τα μεμετια και τοσο απομακρυσμενοι απ την αρκουδα.Η μονη τους κινηση -και πατριωτικη για τους ιδιους- ειναι προς εμας και μια βαλκανικη συμμαχια.Ακουει κανεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή η κυβέρνηση είναι η απόλυτη ντροπή του Ελληνισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην κακολογείς την κυβέρνηση. Υπάρχουν και συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία οι 8.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.