24/7/16

Στην τελική ευθεία το Κυπριακό – Τα ανοικτά κεφάλαια και η «αναπόφευκτη» εκ περιτροπής προεδρία

Του Τάσου Χριστοδούλου
Ωσάν να βρισκόμαστε στην τελική ευθεία (πάρε – δώσε) για το νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού θυμίζουν οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις των κυρίως εμπλεκομένων στην διαδικασία, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φτάνοντας μέχρι τον Ιωάννη Κασουλίδη και από εκεί στον Μουσταφά Ακιντζί.
Η προσπάθεια της δικής μας πλευράς να υποβαθμίσει τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τοαποτυχημένο πραξικόπημα, υποδηλώνει την ανάγκη να μην χαλάσει το καλό κλίμα που με τόσο κόπο προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό Αναστασιάδης και Ακιντζί.
Σε δηλώσεις του στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, το πρωί του Σαββάτου 23/7, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως σύντομα ανοίγουν τα κεφάλαια της ασφάλειας όπου εκεί θα φανεί εάν η Τουρκία θα κάνει τα λόγια πράξεις. Ο ίδιος μίλησε για κόλλημα στο εδαφικό ενώ παράλληλα μετά από την συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί την Παρασκευή 22/7, παρουσιάστηκε ως σχεδόν κλειστή η νομοθετική και δικαστική εξουσία.
Όσο αφορά την εκτελεστική εξουσία και το κομμάτι διακυβέρνηση, ως «αγκάθι» παρουσιάζεται η εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που φαίνεται να πηγαίνει στα πάρε – δώσε, υπό την μορφή της διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης κεφαλαίων.
Με άλλα λόγια από την στιγμή που η εκ περιτροπής για τηνΤουρκοκυπριακή πλευρά θεωρείται «κόκκινη γραμμή» για  λύση του κυπριακού και από την στιγμή που η δική μας πλευρά ποτέ δεν δήλωσε ρητώς ότι την απορρίπτει, αυτό που μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα είναι η πρόθεση να γίνει αποδεκτή με αντάλλαγμα σε κάποιο άλλο κεφάλαιο, π.χ στο εδαφικό.
Εξάλλου εδαφικό και ασφάλεια θα συζητηθούν στις 29 Ιουλίου με τονΠρόεδρο Αναστασιάδη να τονίζει ότι η δική μας θέση παραμένει σταθερή σε ότι αφορά τις εγγυήσεις από τρίτη χώρα.

3 σχόλια:

  1. Δεν περίμενα από σας λογοκρισία;. Ακόμα και το μπλοκ του Καμμένου, ανέχεται τα σχόλια χωρίς λογοκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει λογοκρισία.
      Υπάρχει έλεγχος σχολίων πριν δημοσιευθούν
      Κόβονται οι παράφρονες, οι αγενείς και οι εγκάθετοι.
      Αυτοί δεν έχουν θέση εδώ μέσα.
      Η αντίθετη άποψη είναι στην ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ καλοδεχούμενη,

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.