21/7/16

Το ένα τέταρτο των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ είναι στη βάση Ιντσιρλίκ

Το ένα τέταρτο όλων των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ βρίσκονται αποθηκευμένα στη βάση ‘Ιντσιρλίκ,  στην Τουρκία.

Περίπου 50 θερμοπυρηνικές αεροπορικές βόμβες B-61 διατηρούνται στο συγκρότημα το οποίο είχε αποκλεισθεί από τους πιστούς των δυνάμεων του Ρετζέπ Ερντογάν μετά την καταστολή του πραξικοπήματος.
Ο διοικητής της βάσης συνελήφθη. Η είσοδος- έξοδος απαγορεύθηκε, δεν προσγειώνονται αεροσκάφη. Υπήρξαν διαφορετικές εξηγήσεις για το τι συνέβη- δεν επιτρέπεται στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τη βάση, εκβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν την Ουάσιγκτον να παραδώσει τον εχθρό  του Ερντογάν, κληρικό Φετουλάχ Γκιολέν που ζει στις ΗΠΑ.

Οι τουρκικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι μπορούν εύκολα να φθάσουν στα πυρηνικά όπλα, εφ’ όσον το επιθυμούν. Μια εκδοχή που οι Αμερικανοί την γνωρίζουν εδώ και 50 χρόνια, όπως σημειώνει ο «New Yorker».

Η βάση Ιντσιρλίκ ενσωματώθηκε στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας το 1952 και πολύ γρήγορα εγκαταστάθηκαν εκεί εκατοντάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Αρμοδιότητα για αυτά έχουν τα αμερικανικά στελέχη, αλλά – de facto- και οι δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης, αλλά των Βαλκανίων έχουν τον πλήρη έλεγχό τους.

Οι ατομικές βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε ειδικούς κωδικοποιημένους μηχανισμούς, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Για όλα όμως,  είναι προφανές ότι είναι θέμα χρόνου.

 Για αυτό, τις παραμονές της εισβολής στην Κύπρο το 1974, το ΝΑΤΟ απέσυρε τα αντισυμβατικά όπλα από την Ελλάδα και εκείνα από την Τουρκία φοβούμενοι σαμποτάζ.

Στην εποχή μας δε χρειάζονται οι ατομικές βόμβες, οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί, αλλά στη βάση Ιντσιρλίκ παραμένουν οι B-61, ως πολιτική χειρονομία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

 Και εάν ακόμη έχουν υποστεί βλάβη, εξαιτίας του χρόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ραδιενεργό μόλυνση σε τεράστια περίμετρο.

Όχι μόνο για το λαό της Τουρκίας, αλλά η βάση βρίσκεται εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρία και οι επιθέσεις του ‘ισλαμικού κράτους’ στην Τουρκία δείχνουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βαρύ πλήγμα στη χώρα.

Σήμερα, δεν είναι σαφές πότε τα πυρηνικά όπλα θα αποσυρθούν, τελείως, από την τουρκική βάση.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

4 σχόλια:

 1. Είναι ανεύθυνη η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων σε πολιτικά ασταθή κράτη όπως είναι η τουρκία,
  ανεξάρτητα από τα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί.
  Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τέτοια όπλα δεν θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια, στα χέρια ενός τρελού δικτάτορα που έχει χάσει κάθε επαφή με την λογική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χθες επισκέφτηκε τη βάση στο Ιντσιρλίκ ο στρατιωτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Διασφαλίστηκαν οι τύχες των αμερικανών στρατιωτικών και των εκεί διαμενόντων συγγενών τους και εξασφαλίστηκε ο εξοπλισμός των ΗΠΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο εξοπλισμος εξασφαλιστηκε.
  Βεβαια εαν ποτε χρειαστει η τουρκια μια τεραστια ποσοτητα πυρηνικων,ξερει που θα τα βρει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΗΘΕΣ
  1) ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1/4 ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 200 ΒΟΜΒΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΣ. ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ.
  2) ΟΥΔΕΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟ 1974. ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ, ΕΚΕΙ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ).
  3) ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΑΙΝΙΣΣΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΨΕΥΔΕΣ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΔΙΟΤΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ "ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ" ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΘΟΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ.

  https://isxys.blogspot.com/2016/07/blog-post_874.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.