21/7/16

Εσπευσμένα στο Ισραήλ ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Για επαφές με φόντο τις εξελίξεις στην Τουρκία 

Κυριάκος Πομηλορίδης
Οι εξελίξεις στη Τουρκία, οι κινήσεις Ερντογάν και η δεδομένη κατά πολλούς διαφοροποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολίτικης, θα βρεθούν την Κυριακή το απόγευμα, στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στα Ιεροσόλυμα.
Το ταξίδι αστραπή του προέδρου στο Ισραήλ,  ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο οποίος, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, θα πλαισιώνουν τον πρόεδρο στις επαφές του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τους συνεργάτες τους.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο κυβερνήσεις διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ειδικότερα μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Τουρκία, την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο κος Νετανιάχου, ο οποίος είχε υποσχεθεί στο πρόεδρο Αναστασιάδη μία πιο εκτενή ενημέρωση για την πρόσφατη συμφωνία ομαλοποίησης των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων. ειδικότερα σε σχέση με την πρόνοια για μεταφορά μέσω Τουρκίας του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Συμφωνία ωστόσο, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βρίσκεται στο αέρα, ειδικότερα μετά τις αποκαλύψεις wikileaks για την μυστική επικοινωνία μεταξύ του ΑΚΡ και τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Ψηλά στη ατζέντα θα βρεθούν επίσης οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο όπου εκκρεμεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοινών κοιτασμάτων, όσο και στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων με την Ελλάδα την Αίγυπτο και μελλοντικά με Λίβανο και Ιορδανία.

Σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό ουσιαστική θα είναι και συζήτηση για το Κυπριακό, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε στον ΑΝΤ1,  δεν θα περιοριστεί στην ενημέρωση απλώς από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα προηγηθεί η μετάβαση στην Αθήνα, του Υπουργού Εξωτερικών και του κυβερνητικού Εκπροσώπου, όπως από χθες μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η έκρυθμη κατάσταση στη Τουρκία επιβάλλει την αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής και τον καλύτερο δυνατόν συντονισμό μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Τόσο σε σχέση με το κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, όσο και σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της τουρκίας.

Οι κύριοι Κασουλίδης και Χριστοδουλίδης θα λάβουν αύριο μέρος σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο εξωτερικών, για ανάλυση και εκτίμηση των εξελίξεων, ενώ την Παρασκευή το πρωί θα υπάρξει συνάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά, η οποία θα επιστεγαστεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
ΑΝΤ1

2 σχόλια:

  1. Δυστυχῶς ὁ Ἐρντογκάν εἶναι ἀπρόβλεπτος, ἀλλά εὔτυχῶς μποροῦμε νά τόν προβλέψουμε πλέον ὡς Ἕλληνες πού εἴμαστε (ἀθέων καί μασώνων ἐξαιρουμένων).
    Ἄν λοιπόν εἴχαμε στήν Ἑλλάδα Κυβέρνηση καί ὄχι μόνον ...διακυβέρνηση, καί δή "Φιλ"-ική πρός τούς Τούρκους, τότε θά εἴχαμε φυσικά στείλει ἕναν ὑφυπουργό μας στήν Ρωσία καί φυσικά ἕναν ὑπουργό μας στίς ΗΠΑ, γιά νά παρακολουθήσουμε ἀπό πρῶτο χέρι τί εἶναι πιθανόν νά συμβῆ στήν γείτονα Τουρκία, πῶς πρἀγματι ἀντιλαμβάνονται τό μέλλον τῆς περιοχῆς οἱ ἐν λόγῳ ἰσχυροί μετά τίς τελευταῖες ἐξελίξεις, καί πόσο μποροῦμε νά ἔχουμε κάποιο λόγο καί κυρίως πραγματικούς συμμάχους στά ἀμυντικά ἐθνικά μας συμφέροντα, οἰκονομικῶν περιλαμβανομένων.
    Ἀντί αὐτῶν , θά μᾶς ἀπασχολήσουνε μέ ἠλίθιες καταστροφικές μεταρρυθμίσεις, καί μέ καταργήσεις παραδεδομένων ἁγίων ἀξιῶν καί ἠθικῶν προτύπων, στό ὄνομα τῆς ἀναιδοῦς κομματικῆς χυδαιότητάς τους καί τῆς παχυλῆς ἰδεολογικῆς ἀθεοφοβίας τους...
    Φοβοῦ τούς ἀθεοφόβους καί δῶρα φέροντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Μοσσάντ από την Παρασκευή πρέπει να ακούν Μαζωνάκη.Αλλάξανε τα πλάνα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.