30/7/16

ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης: Υπάρχουν διαφορές, αλλά και βούληση για επίλυση των προβλημάτων

Στα βαθιά οι διαπραγματεύσεις - Οι ηγέτες συζήτησαν εδαφικό και ασφάλεια
Λευκωσία: «Ήταν μια δημιουργική συνάντηση με υπαρκτές τις διαφορές», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για πρώτη φορά το εδαφικό και την ασφάλεια.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι καλά γνωστό τι ήταν στην ημερήσια διάταξη. Θα πρέπει να πω ότι μέσα σε ένα φιλικό κλίμα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, συζητήθηκαν οι θέσεις των πλευρών, αντηλλάγησαν δημιουργικές απόψεις όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν τα δύο σοβαρότατα προβλήματα. Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε αλλά και η βούληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μία ή στην άλλη πλευρά όπως και δίκαιες αξιώσεις της μιας ή της άλλης πλευράς». Ερωτηθείς αν επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές στα θέματα των εγγυήσεων ή των εδαφικών αναπροσαρμογών, ο Πρόεδρος είπε ότι «διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να ξεπεραστούν. Αυτό βεβαίως θα φανεί στο τέλος, ήταν η πρώτη συνάντηση -και δεν θα έλεγα η πρώτη που ασχολείται με το θέμα, διότι υπήρξαν κατά καιρούς απλώς ανταλλαγές απόψεων- η πρώτη όμως που μπήκε στα βαθιά αν θέλετε να το πούμε έτσι όπως θα πρέπει να χαρακτηρίζεται». 
 

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλω να κάνω σχόλια τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον εν εξελίξει διάλογο. Αυτό που έχω πει είναι ότι οι όλες, έστω και διαφορετικές, απόψεις ήταν με μια δημιουργική πρόθεση και αυτό είναι που μετρά και αυτό είναι που, με επιφύλαξη βεβαίως, λέγω μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή μιας δημιουργικής κατάληξης». 

Πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και για τις δύο πλευρές και επειδή έχουμε πει ότι θα τηρηθεί μια ιδιαίτερη, αν θέλετε, προσοχή στο τι λέει ο καθένας. Υπήρξε ένας δημιουργικός διάλογος με υπαρκτές τις διαφορές, έχουμε απόσταση να διανύσουμε». 

Σε ερώτηση αν μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές, ο Πρόεδρος είπε ότι «πιστεύω πως εάν συνεχίσουμε το διάλογο -και θα συνεχίσει θα πρέπει να πω διότι έχουν συμφωνηθεί οκτώ συναντήσεις αμέσως μετά τις διακοπές, κάποιες των οποίων θα επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα- μπορεί να σμικρυνθούν οι αποστάσεις και να υπάρχει μια περαιτέρω δημιουργική προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα, ανησυχίες, ενδεχόμενες απειλές». 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει αισιοδοξία, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχω μιλήσει για αισιοδοξία. Μιλώ για μια δημιουργική συνάντηση με υπαρκτές τις διαφορές, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κατανοήσουν όλοι τα προβλήματα που πραγματικά υπάρχουν από ενδεχόμενη υιοθέτηση θέσεων του παρελθόντος». 



Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.