6/7/16

Εμπαιγμός, Προσποίηση και Αδράνεια

του Φοίβου Κλόκκαρη*
2004: Ο Ελληνισμός της Κύπρου απέρριψε σε δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν, λύσης του Κυπριακού το οποίο προέβλεπε «Αδιάσπαστο (indissoluble) συνεταιρισμό (partnership) με μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δύο ίσα (equal) «Constituent States» (άρθρο 2)».

2008 (23 Μαΐου): Συμφωνήθηκε μεταξύ προέδρου και ΚΔ Δημήτρη Χριστόφια και τον ΤΚ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «Διζωνικός, Δικοινοτικός Συνεταιρισμός (partnership) με μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ένα ΤΚ «Constituent State» και ένα ΕΚ «Constituent State»  ίσου καθεστώτος(equal status)».

2009 (30 Ιουνίου): Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αποφάσισε για την Κύπρο «Νέο Συνεταιρισμό δύο ιδρυτικών κρατών (Kurucu Devleti) με πολιτική ισότητα τα οποία να κατέχουν ισότιμους τομείς».

2014 (11 Φεβρουαρίου): Συμφωνήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΚΔ Νίκου Αναστασιάδη και του ΤΚ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία διζωνικής, δικοινοτικής φύσεως, που θα προκύψει από ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, αποτελούμενη από δύο «Constituent States» ίσου καθεστώτος (equal status)».

Από τα πιο πάνω, είναι πρόδηλο ότι αυτό που συζητείται ως λύση του Κυπριακού είναι το σχέδιο Ανάν και γεννώνται δύο κρίσιμα ερωτήματα:

1. Γιατί εμπαίζεται ο λαός με διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι το σχέδιο Ανάν που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων;

2. Γιατί συνεχίζεται για χρόνια η προσποίηση ότι υπάρχει συμφωνημένη βάση, επί της οποίας κτίζεται η λύση του Κυπριακού και οι συζητήσεις έχουν εισέλθει σε ένα λαβύρινθο λεπτομερειών; Εμείς ερμηνεύουμε τα «Constituent States» (όρος που καθιερώθηκε με το σχέδιο Ανάν) ως ομοσπονδιακές μονάδες ή συνιστώσες πολιτείες, αλλά οι Τούρκοι τα ερμηνεύουν ως «Ιδρυτικά Κράτη» και καταθέτουν θέσεις στη βάση αυτής της ερμηνείας.

Τι θα πρέπει να καταγράψει ο ιστορικός για το Κυπριακό την περίοδο που βιώνουμε;
- Ότι οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) υιοθέτησαν τον εμπαιγμό του λαού και την προσποίηση ως πολιτική τους;
- Ότι ο λαός, οι εκπρόσωποι του και ο πνευματικός κόσμος σε μεγάλο ποσοστό ζουν σε μια ανεξήγητη αδράνεια και δεν αντιδρούν δυναμικά στη πολιτική αυτή που αφορά το εθνικό θέμα και την επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο; 

Χρήσιμο είναι να μελετούμε τους πνευματικούς ταγούς του ελληνισμού. Τα ιστορικά γεγονότα επαναλαμβάνονται διαχρονικά όταν δημιουργούνται παρόμοιες συνθήκες. Για την περίοδο πριν την πτώση του Βυζαντίου, ο Κωστής Παλαμάς στο ποίημα του «Η Φλογέρα του Βασιλιά» περιγράφει την κατάσταση με τον στίχο «Σβυσμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μεσ΄ τη χώρα».
*αντιστράτηγος ε.α. 

2 σχόλια:

  1. Aναστασιαδης και Κασουλιδης χερι χερι, με αρτηριωτικη αντιληψη των οσων συμβαινουν στην Μεση Ανατολη και Τουρκια επιμενουν στον ελεγχο της Κυπρου απο την Αγκυρα με ενα σχεδιο τυπου Αναν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aναστασιαδης και Κασουλιδης χερι χερι, με αρτηριωτικη αντιληψη των οσων συμβαινουν στην Μεση Ανατολη και Τουρκια επιμενουν στον ελεγχο της Κυπρου απο την Αγκυρα με ενα σχεδιο τυπου Αναν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.