25/7/16

Λαβωμένη η τουρκική οικονομία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Λαβωμένη η τουρκική οικονομία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

  • Τα χειρότερα για το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αλλά και τις διεθνείς αγορές αποφεύχθηκαν λόγω της ώρας που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος (φωτ.: EPA)
Το γεγονός ότι η απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε βράδυ Παρασκευής, την ώρα που οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές είχαν κλείσει, και ότι μέχρι τη Δευτέρα που άνοιξαν ξανά, η κατάσταση είχε κάπως ομαλοποιηθεί, απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τα χειρότερα για τις χρηματαγορές αλλά και την τουρκική οικονομία, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι η οικονομία της χώρας θα βγει αλώβητη από την πολιτική κρίση. Τα πρώτα καμπανάκια έχουν ήδη χτυπήσει.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's Global Ratings ανακοίνωσε την Πέμπτη 21 Ιουλίου ότι μείωσε κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας σε BB (από BB+), εκφράζοντας ανησυχία για την εξασθένηση των μηχανισμών ελέγχου και εξισορρόπησης της εξουσίας και την περίοδο αβεβαιότητας στην οποία εισήλθε η χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Παράλληλα ο S&P σημειώνει πως η προοπτική του νέου κρατικού αξιόχρεου είναι αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμιστεί εκ νέου βραχυμεσοπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται, αργά ή γρήγορα, κι άλλοι οίκοι να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της χώρας. Ο οίκος Moody’s ήδη ανακοίνωσε ότι έβαλε υπό παρακολούθηση τον επενδυτικό βαθμό της χώρας και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει κάποια υποβάθμιση.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)
Η λίρα πήρε την κατιούσα
Η απόπειρα πραξικοπήματος πυροδότησε τη μεγαλύτερη πτώση του νομίσματος απ' το 2008, όπως σημειώνει ο  Παναγιώτης Γρηγορίου σε ρεπορτάζ του στην κυπριακή εφημερίδα Σημερινή. Η τουρκική λίρα, το νόμισμα που χρησιμοποιείται και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σημείωσε αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς την Τετάρτη 20 Ιουλίου έπεσε ακόμα και στο 3.0769 έναντι του δολαρίου, στον απόηχο των εξελίξεων στη χώρα και ειδικά των «εκκαθαρίσεων» σε όλο το φάσμα του Δημοσίου που επιχειρεί ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τις επόμενες μέρες βέβαια ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη στήριξη που προσέφερε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές, οι αρμόδιες τουρκικές Αρχές γνωστοποίησαν την Κυριακή ότι θα παράσχουν απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες και θα στηρίξουν τη λίρα, καταργώντας τα όρια στις καταθέσεις ξένου συναλλάγματος που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ως εγγύηση οι εμπορικές τράπεζες.
Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.