26/7/16

Λουκέτο στα ναυπηγεία με συμπαιγνία κυβέρνησης-Κομισιόν

Λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στη συγκεκριμένη μονάδα και χιλιάδων άλλων, στην Ελευσίνα και το Πέραμα, φέρνουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης και η περίεργη τακτική της έναντι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Δημήτρης Ζάντζας
Μετά από ενάμισι χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης να μην έχουν κάνει απολύτως τίποτα για τον ναυπηγικό κλάδο, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ρίξει «καμπάνα» στη χώρα μας με πρώτα θύματα τους εργαζομένους.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ελήφθη αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οι λεπτομέρειές της έγιναν γνωστές χθες, Δευτέρα, καλεί το Δικαστήριο να επιβάλλει στην Ελλάδα πρόστιμο 6.600.000 ευρώ λόγω της μη ανάκτησης ενισχύσεων ύψους 250.000.000 ευρώ που είχαν δοθεί στο Σκαραμαγκά από το 1994 ως το 2001. Η Κομισιόν είχε κρίνει τις επιδοτήσεις παράνομες το 2008, ενώ το Δικαστήριο είχε δεχθεί τις αιτιάσεις αυτές το 2012, ζητώντας από το Ελληνικό Δημόσιο να τις ανακτήσει. Επειδή έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα, η Κομισιόν ζητεί, πέραν του προστίμου των 6,6 εκατ. ευρώ και την καταβολή άλλων 35.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη εφαρμογής της απόφασης.

Αν και η υπόθεση εκκρεμεί από το 2012, η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει μια ρεαλιστική λύση, ώστε να προστατευθούν αφενός οι θέσεις εργασίας και αφετέρου τα συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού. Στο πλαίσιο αυτό, το Μάιο του 2014, το Ναυτικό «κατέλαβε» τον Σκαραμαγκά και, με δικές του δαπάνες, οι εργαζόμενοι επέτυχαν, μέσα σε δύο μόλις χρόνια, το θαύμα ναυπήγησης τριών υποβρυχίων που ήδη βρίσκονται στο Αιγαίο από τον περασμένο Ιούνιο.

Όμως, ενώ όλοι γνώριζαν ότι η Κομισιόν θα «ξαναχτυπούσε» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ναυπήγησης (στο διάστημα που μεσολάβησε δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, επειδή επρόκειτο για θέμα εθνικής άμυνας και ασφάλειας μίας χώρας-μέλους της Ε.Ε.), η κυβέρνηση αδράνησε. Τα συναρμόδια υπουργεία ούτε προσπάθησαν να συμβιβαστούν με τους σημερινούς ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά (την Privinvest συμφερόντων των Εμιράτων και του Λιβάνου) ούτε επιχείρησαν να βρουν νέο αγοραστή ούτε και να εξυγιάνουν όλο τον ναυπηγικό κλάδο, καθώς παρόμοια κρίση αντιμετωπίζουν και τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όσο κι αν ακούγεται απίθανο εν έτει 2016 κι όσο κι αν η Αθήνα έχει συμφωνήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με τους δανειστές, φαίνεται πως ο ναυπηγικός κλάδος βαίνει προς εθνικοποίηση τύπου Βενεζουέλας. Μια τέτοια λύση βρίσκει σύμφωνες και ορισμένες πλευρές στην Κομισιόν, καθώς το ενδεχόμενο κλείσιμο-εθνικοποίηση όλων των ναυπηγείων στην Ελλάδα, θα ενισχύσει αμέσως τα ανταγωνιστικά ναυπηγεία της Ιταλίας, της Ισπανίας ή και της Γερμανίας.

Δημήτρης Ζάντζας
http://www.liberal.gr/arthro/67454/oikonomia/epicheiriseis/louketo-sta-naupigeia-me-sumpaignia-kubernisis-komision.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+-+26-07-2016+09%3A33%3A18

19 σχόλια:

  1. Στην Τουρκία σε μία ώρα γλιτώσανε από το πραξικόπημα.Στην Ελλάδα το πραξικόπημα και το σφυροκόπημα συνεχίζονται...Για αυτό φρονώ ότι είμαστε σε χειρότερη και επικινδυνέστερη μοίρα ακόμα και από την Τουρκία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζουμε ένα καλύτερα παραμυθένια δημοσιεύματα, σε liberal style πάντα.

    Ο ποιητής ξεπετάει στο άψε σβήσε τις βαρύτατες ευθύνες του αρχιιερέα της διαπλοκής με τις παράνομες ενισχύσεις των 250.000.000 ευρώ (καταδίκη από ΕΕ),

    "ξεχνάει" τον νόμο Βενιζέλου που απήλλαξε των ευθυνών τους τους Γερμανούς και τους χάρισε το δις των ρητρών,

    "ξεχνάει" την με νόμο Βενιζέλου παράδοση των Ναυπηγείων στον διεθνώς καταζητούμενο απατεώνα Σάφα ΑΝΕΥ τιμήματος και με άθλια σύμβαση που μας υποχρεώνει να τον πληρώσουμε και από πάνω,

    και ανακαλύπτει ότι υπάρχει ενδεχόμενο (από που άραγε ;) ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τα Ναυπηγεία αρνούμενη να τα βρεί με τον κρυπτόμενο και διεθνώς καταζητούμενο Λιβανέζο "επενδυτή".

    Ένα από τα ψευδέστερα των άρθρων του τελευταίου χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη
      το σχόλιό σου αποδεικνύει ότι η αλήθεια πονάει.
      Δυστυχώς για σένα, το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια.
      Και ένα ένα βγαίνουν τα ψέμματα των πολιτικών απατεώνων...

      Κατάργηση μνημονίων
      Εκδίωξη Τρόικας
      Μονομερής διαγραφή του χρέους
      Κατάργηση ΕΝΦΙΑ
      Δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψουμε μνημόνιο
      Δεν πρόκειται ποτέ ξεουλήσουμε τα αεροδρόμια
      Δεν πρόκειται ποτέ να ξεοουλήσουμε το λιμάνι του Πειραιά
      Δεν πρόκειτια ποτέ να ξεπουλήσουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ....

      Να μη συνεχίσω.
      Όταν υπάρχουν αυτά, και όσο δεν δίνεις μια πειστική απάντηση σ' αυτά, από πού αντλείς το θάρρος (sic) να συνεχίζεις να βρίζεις τους άλλους.
      Βρίσε πρώτα αυτούς που κυβερνάν τώρα και αν περισσέψει σάλιο, φτύσε και τους άλλους.

      Διαγραφή
    2. Σάββα, σοβαρά τώρα, ασχολείσαι με τον Dimitri; Ασ' τον στον κόνμο του να χαμογελάμε κι εμείς οι πικραμένοι!

      Διαγραφή
    3. Κύριε Καλεντερίδη,

      κατ΄αρχήν μην συνεχίζετε το τροπάρι περί ύβρεων. Αν σας χρειάζεται σαν άλλοθι για να κόψετε τα σχόλια μου (που όντως δεν το κάνετε), είναι άλλο θέμα. Χρησιμοποιώ την γλώσσα με οξύ τρόπο αλλά ουχί υβριστικά.

      Επί της ουσίας το θέμα είναι η διαχρονική απάτη του συστήματος ΠΑΣΟΚ εις βάρος της χώρας μας (ύβρις ;), με τις ενέργειες τους στην αγορά των υποβρυχίων που γέρνουν και στην μετέπειτα εμπλοκή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ύβρις ;). Οι ευθύνες προσωποποιούνται σε δύο εκ των πλέον διεφθαρμένων πολιτικών που υπήρξαν στην Ελλάδα, των Σιμήτη και Βενιζέλου (ύβρις ;).

      Εσείς τους υπερασπίζεστε, εγώ όχι.

      Αυτό είναι το θέμα μας, και δεν είναι το κατεβατό που γράψατε για να αποπροσανατολίσετε την συζήτηση, ή η προσέγγιση του διαστημικού οχήματος JUNO στον Δία, που όμως δεν γράψατε. Αν κάπου κάνω λάθος στα σχόλια μου για τους δύο απατεώνες, αναφερθείτε σ΄ αυτά γιατί όντως αυτά που έγραψα είναι η περίληψη της περίληψης.

      Βεβαίως αν έχετε διάθεση και χρόνο, ευχαρίστως να ανοίξουμε διάλογο ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΣ και για το παραπάνω κατεβατό.

      Όμως η αλήθεια που όντως πονάει επί του θέματος των Ναυπηγείων, δεν πονάει εμένα.

      Διαγραφή
    4. Κι ο Δημήτρης πικραμένος είναι. Ο πιο πικραμένος. Τόσο πικραμένος που απέκτησε το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Αγάπησε αυτούς που τον εξαπάτησαν και τον πούλησαν. Και τώρα θα τους υποστηρίζει μέχρι τέλους.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ πολύ τους παράπλευρους σχολιαστές που με την εκκωφαντική τους σιωπή συμπάσχουν, με τον τρόπο τους βεβαίως, στο δράμα της κατασυκοφάντησης των αγωνιστών της Δημοκρατίας κ.κ. Σημίτη και Βενιζέλου.

      Διαγραφή
    6. Δημήτρη
      τους Σημίτη και Βενιζέλο τους έβρισε ο κόσμος αρκετά όταν ήταν στην εξουσία.
      Στις δημοκρατίες, κριτική ασκούμε στην εξουσία.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Καλεντερίδη

      όντως τους δύο εν θέματι από το 1993 τους έχω απέναντι και τους έχω πολεμήσει πολιτικά (όχι υβρίσει) για τα πεπραγμένα τους, όπως ακριβώς πολεμούσε την σπείρα η ΝΔ εκείνη την εποχή.
      Αν μάλιστα διατρέξετε τον κοινοβουλευτικό λόγο του κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα, θα διαπιστώσετε ότι η κριτική μου είναι πολλαπλώς ηπιότερη από όσα έχουν κατά καιρούς αγορεύσει όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος( πχ Αβραμόπουλος ώς ΥΕΘΑ).

      Είναι αυτά τα διαχρονικά και μη παραγραφέντα σκανδαλώδη οικονομικά πεπραγμένα τους, που συνεχίζω δοθείσης ευκαιρίας να πολεμώ, αφορμής δοθείσης από το κατάπτυστο δημοσίευμα που ξεπλένει τους πολιτικούς απατεώνες απλώς για να κάνει σπέκουλα σε ένα θέμα που αναβαθμίστηκε νομικά την Παρασκευή με το πρόστιμο, και για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ασχοληθεί, και σίγουρα δεν θα τελείωσει σε σύντομο χρόνο.

      Ο ποιητής δεν κατάφερε να τεκμηριώσει ότι εδώ "μαζί τα φάγαμε".

      Όταν επομένως θα υπάρξουν και οι πολιτικές ευθύνες από πράξεις ή και παραλήψεις της σημερινής κυβέρνησης, εδώ θα είμαστε να κάνουμε κριτική.

      Διαγραφή
    8. Κατάργηση μνημονίων
      Εκδίωξη Τρόικας
      Μονομερής διαγραφή του χρέους
      Κατάργηση ΕΝΦΙΑ
      Δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψουμε μνημόνιο
      Δεν πρόκειται ποτέ ξεουλήσουμε τα αεροδρόμια
      Δεν πρόκειται ποτέ να ξεοουλήσουμε το λιμάνι του Πειραιά
      Δεν πρόκειται ποτέ να ξεπουλήσουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
      Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα νησιά
      Θα διεκδικήσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις από τους Γερμαναράδες
      Θα διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο από τους Γερμαναράδες
      Θα δώσουμε πίσω το 13 και 14ο μισθό
      Δεν θα κειώσουμε το ΕΚΑΣ
      Δεν θα μειώσουμε συντάξεις....

      Όλα τα παραπάνω είναι ένα πολιτικό έγκλημα.
      Μια απάτη ιστορικών διαστάσεων.
      Κάνε γι' αυτά κριτική και μετά θα δούμε τα υπόλοιπα...

      Διαγραφή
    9. Ένα ένα κ. Καλεντερίδη, και ευχαρίστως.

      Όμως μήπως συμφωνείτε να προσεγγίσουμε συνολικά το θέμα, με την διαπίστωση ότι παρά την απόσταση των υποσχέσεων με τις πράξεις, ο τελικός κριτής επανεξέλεξε την σημερινή κυβέρνηση ;

      Και πώς άραγε δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος ;

      Μήπως τελικά η κρίση εδράζεται στις πράξεις και όχι στις υποσχέσεις ;

      Διαγραφή
    10. Δημήτρη
      το επιχείρημα της εξιλέωσης μέσω εκλογών για μένα είναι παιδαριώδες.
      Αυτό να το επικαλείσαι σε άλλους, θερμά παρακαλώ, όχι σε μένα.
      Δεν έχω καμία διάθεση να πέσω σε αυτό το επίπεδο της συζήτησης.
      Αυτά να τα επικαλείσαι σε άλλους.
      Εγώ δεν το θέλω και παρακαλώ να το σεβαστείς.

      Διαγραφή
  3. Να μιλήσει ή κυβέρνηση με τον σύλλογο Ελλήνων εφοπλιστών (φαντάζομαι θα υπάρχει κάποιος), και να τους δώσει τά ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Νεορίου. Θα τα διαχειρίζονται όλοι οι Έλληνες εφοπλιστές (με κοινοπραξία που θα ιδρύσουν) κι όχι μόνο ένας ή δύο. Θα το λειτουργούν με τον τρόπο που θέλουν ΑΥΤΟΊ, χωρίς να τα συνδικάτα να έχουν τόν πρώτο λόγο για την ναυπήγηση ή επισκευή κάποιου πλοίου.
    Με ειδικές συμφωνίες για το πολεμικό ναυτικό, να προσπαθήσουν να φέρουν πίσω τα "μυαλά" και τους έμπειρους εργατοτεχνίτες που έφυγαν όλα αυτά τα χρόνια, να φέρουν, έστω κάποια, πλοία τους πάλι στην ελληνική σημαία, να βάλουν στόχο, εφοπλιστές και κυβέρνηση, για ελληνικά πληρώματα (ανώτερα κι όχι μόνο), αναβαθμίζοντας τις σχολές κατευθύνοντας τους ελληνόπαιδες ξανά προς την Θάλασσα (κάτι που ήδη προσπαθούν να κάνουν με την κυβέρνηση όπως πάντα απούσα), να αναλάβουν τα 250 εκατομμύρια -αν και ή Ε.Ε. μας έλεγε ότι πρέπει να τα ιδιωτικοποιήσεις για να διαγραφούν, όπως και κάναμε, αλλά μάλλον το ξέχασαν- που πρέπει να επιστραφούν, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.α..

    Είναι, τόσο απλό.
    Χα! Χα! Χα! Μου εφτιαξα την διάθεση πάλι!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ακομη μιλαει τουτος εδω; Για την ταμπακερα τιποτα. Ρε ντροπη της Χωρας ρε ντροπη των Ελληνων αδειαστε μας τη γωνια επιτελους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κ. Καλεντερίδη,
    Λέτε:"τους Σημίτη και Βενιζέλο τους έβρισε ο κόσμος αρκετά όταν ήταν στην εξουσία.Στις δημοκρατίες, κριτική ασκούμε στην εξουσία."
    Σωστό, αλλά λείπει ο μισός κανόνας: "Χωρίς να παραγράφουμε, να παραλείπουμε στην απαρρίθμηση ή να ξεχνούμε τα εθνοκτόνα εγκλήματα των προκατόχων της".
    ΄Ετσι το αξίωμα είναι σεβαστό και ακαταμάχητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστέριε
      ποιος μίλησε για παραγραφή;

      Διαγραφή
    2. Πάντως, μέ ψήφισμα ἤ μἐ ἀναθεώρηση τοῦ Συντάγματος , τό θέμα τῆς παραγραφῆς ἀλλάζει γιά ἐγκλήματα κατά τοῦ Δημοσίου Συμφέροντος. Ὄχι ὁ χρόνος της, πού ἡ ἀλλαγή του κινδυνεύει νά θεωρηθῆ ἀντίθετη πρός τήν ΕΣΔΑ, ἀλλά ὁ χρόνος ἐνάρξεώς της, ἀλλάζει χωρίς πρόβλημα.
      Ἰδίως, ἡ παραγραφή ἐγκλημάτων τῶν ὑπουργῶν καί τῶν βουλευτῶν καί γενικώτερα τῶν πολιτικῶν καθώς καί αὐτῶν πού δέν εἶναι πολιτικοί, γιά ἐγκλήματά τους σέ βάρος τῆς δημοσίας περιουσίας ἤ τοῦ Ἑλληνικοῦ ἔθνους, μπορεῖ νά ὁρισθῆ ὅτι αρχίζει ἀπό τότε πού στέλνεται από τον Εισαγγελέα, ἡ αἴτηση ἀδείας διώξεως προς την Βουλή.

      Διαγραφή
  6. And that's why they are still in power. We always succeed in fighting among ourselves even though we agree with each other in most points.
    Gentlemen our governments are draing Greece of its resources both human and material under a divious plan.
    How do we throw them out before they get rid of us?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.