2/7/16

Ποινικοποίηση των αρνητών της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την γαλλική Εθνοσυνέλευση


Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ποινικοποιεί ξανά την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας (φωτ.: EPA / Etienne Laurent)

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα το βράδυ της Παρασκευής κυβερνητική τροπολογία η οποία ποινικοποιεί την άρνηση ή την υποτίμηση του συνόλου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων της σκλαβιάς και της γενοκτονίας. Στο κείμενο γίνεται ξεχωριστή μνεία στη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Με βάση την τροπολογία η άρνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας απαγορεύεται επί ποινή φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ.
Τα εγκλήματα που αφορά είναι αυτό της «γενοκτονίας», τα «άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «τα εγκλήματα της υπαγωγής στη σκλαβιά ή της εκμετάλλευσης ενός προσώπου που τελεί σε κατάσταση σκλαβιάς» και «τα εγκλήματα πολέμου», όπως αναφέρεται στο κείμενο που ψηφίστηκε.
«Ενώ σήμερα μόνο η άρνηση του Σοά (σ.σ. του Ολοκαυτώματος) διώκεται, αυτό το κείμενο θα επιτρέψει να τιμωρείται η άρνηση ή η υποβάθμιση του συνόλου των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή των εγκλημάτων πολέμου, κατά τρόπο μη περιοριστικό, εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως τέτοια από μια δικαιοδοσία», δήλωσε η υφυπουργός Ισότητας Έρρικα Μπαρέ.
Το κείμενο θα «ισχύει για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο του νόμου που ψηφίστηκε το 2001 από το γαλλικό Κοινοβούλιο», διαβεβαίωσε η Μπαρέ.
Η τροπολογία εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε δώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, μετά την ακύρωση το 2012 ενός προηγούμενου νόμου που ποινικοποιούσε την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο οποίος είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

Εκείνος ο νόμος είχε ακυρωθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας με το σκεπτικό ότι δρούσε κόντρα στην ελευθερία της έκφρασης. Αυτή τη φορά, το κείμενο δεν αναφέρεται πλέον σε γενοκτονίες που αναγνωρίζονται από το νόμο, αλλά από όργανα που διαθέτουν τη δικαιοδοσία να το κάνουν.

Σε περίπτωση άρνησης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, θα είναι δυνατή η άσκηση δίωξης όταν «η άρνηση ή η υποτίμηση θα διαπράττεται σε περιστάσεις που υποκινούν μίσος ή βία», αναφέρεται.Η τροπολογία αυτή θα πρέπει τώρα να τύχει της έγκρισης και της Γερουσίας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μέρες μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1915-1916, από τη γερμανική Μπούντεσταγκ.

Στην αναγνώριση αυτή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας προσδίδεται εξαιρετική μεγάλη σημασία στην πορεία για την αναγνώριση των γενοκτονιών Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων. Τη βαρύτητα του γεγονότος εξηγεί πολύ περιγραφικά στο pontos-news.gr o λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ Παναγιώτης Διαμάντης:
 «Η αναγνώριση από τη Γερμανία είναι το πιο θετικό βήμα που έχει γίνει εδώ και μια δεκαετία στην Ευρώπη […]
Ξέρετε γιατί; Οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το πιο σημαντικό από την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι πως ουσιαστικά ομολογεί ευθύνη. Ασχολήθηκαν με το γιατί δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά οι Πόντιοι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι Γερμανοί όχι μόνο αναγνώρισαν αλλά ζήτησαν και συγνώμη αποδεχόμενοι πως έχουν ένα μέρος της ευθύνης για όλα όσα έγιναν τότε. Πρόκειται για μια γεωπολιτική βόμβα»!

2 σχόλια:

  1. Στην Ελλαδα οι αρνητές γίνονται υπουργοί δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε γιατί τρώμε τόσες ατέλειωτες σφαλιάρες και μετατρέπομαστε σε σύγχρονους Εβραίους στην κυριολεξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Εβραίοι στο πνεύμα και όχι πολιτισμικά, είναι πιο κοντά στους αρχαίους Αθηναίους και Μιλησίους από ότι οι περισσότεροι σημερινοί Έλληνες.
    Σύγκριση με τους Εβραίους δεν μπορεί να γίνει διότι ο Ελληνισμός εξαφανίζεται από το κράτος που υποτίθεται ότι έχει, όχι στα γκέτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.