26/7/16

Κέρι: “Επέμβαση” ΗΠΑ σε Τουρκία αν θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία με ΕΕ για προσφυγικό

U.S. Secretary of State John Kerry at the U.S. Department of State in Washington, D.C. [State Department photo/ Public Domain]U.S. Secretary of State John Kerry at the U.S. Department of State in Washington, D.C. [State Department photo/ Public Domain]
Αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν συνετιστούν και θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ή δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην ΕΕ, τότε οι ΗΠΑ θα επέμβουν υπέρ της ΕΕ. 
Αυτή ήταν και η βασική διαβεβαίωση Κέρι προς τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών, τα κράτη μέλη και την Κομισιόν κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές και Ευρωπαίους διπλωμάτες. 

Στο ΚΥΠΕ μεταφέρθηκε η φράση: “αν ο Ερντογάν δεν ηρεμήσει και μας δημιουργεί προβλήματα, θα βάλουμε τους Αμερικάνους να καθαρίσουν” – φράση που αποτυπώνει την πραγματική ισορροπία δυνάμεων και την πραγματική ιεράρχηση των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. 
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, η ΕΕ, εκτιμά ότι η βασικότερη πιθανότητα είναι ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί για μια παρατεταμένη περίοδο τη δημοφιλία του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, να εκκαθαρίσει πλήρως το κράτος και το στρατό και αναδειχθεί σε απόλυτο κυρίαρχο. “We expect and we hope – περιμένουμε και ελπίζουμε”, είναι οι δύο λέξεις κλειδιά της κοινής δήλωσης του Συμβουλίου, επισημαίνει Ευρωπαίος διπλωμάτης. 
Υπάρχει άλλωστε η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν, παρά τα όσα λέει, στην πραγματικότητα χρειάζεται την ΕΕ πολύ περισσότερο από όσο παραδέχεται. Χρειάζεται την άμεση επένδυση των Ευρωπαίων, το κεφάλαιο που φτάνει από την Ευρώπη, τις θέσεις εργασίας, το εμπόριο τον τουρισμό, τη σταθερότητα που του δημιουργούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την αμέριστη διπλωματική στήριξη που απολαμβάνει τόσα χρόνια. 
“Ο Ερντογάν έχει μαλώσει με όλο τον κόσμο, με τη Συρία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, μόνο η ΕΕ του έχει μείνει ακριβώς γιατί τη χρειάζεται”, εκτιμούν στις Βρυξέλλες. Ο Ερντογάν υπάρχει και είναι δημοφιλής, έχει πολιτικό μέλλον, παρόν και παρελθόν γιατί “η οικονομική ευμάρεια με την οποία είναι συνυφασμένο το όνομά του και η περίοδος του στην εξουσία, χτίστηκε με ευρωπαϊκά λεφτά” και αυτό φαίνεται στις συζητήσεις που έχει με Γιούνκερ, Τουσκ, Μέρκελ. Το ίδιο συμβαίνει και όταν διαβουλεύονται οι Υπουργοί του, οι οποίοι ξεκινάνε πάντα τις συζητήσεις με “νταηλίκια” και ηρεμούν στην επίκληση των οικονομικών στοιχείων. Αν μη τι άλλο, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η ΕΕ βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ και άνθρωποι που γνωρίζουν επισημαίνουν ότι ο Κέρι δεν μίλησε καθόλου τυχαία για την απόβαση στη Νορμανδία, το D- Day, τη Bastogne, τα συμμαχικά νεκροταφεία στο Λουξεμβούργο και τα λοιπά. 
Αθανάσιος Αθανασίου, KYΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Πηγή: http://mignatiou.com/


5 σχόλια:

  1. Ποια ευρωπαϊκά λεφτά; Έχει λεηλατηθεί ιστορικά η Οθωμανική αυτοκρατορία και διαμέσου αυτής και η Ρώσικη. Αυτό είναι η πληρωμένη δημοσιογραφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία και ο Ερντογαν, σπρώχθηκε από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς να παίξει έναν πολλαπλό ρόλο. Και για αυτό την τάϊσαν με ένα "σκασμό" δάνεια και επιχορηγήσεις ωστε να αναπτυχθεί και να γίνει η βασική τροχοπέδη στην Ρωσική ισχύ που γνώριζαν ότι πλέον θα είχε η Ρωσία του Πούτιν.

    Επι πλέον την Τουρκία την ηθελαν σαν μία ήρεμη ισλαμική αλλά ωστοσο κοσμική δύναμη, ωστε να γίνει η ατμομηχανή που θα σταθεροποιούσε την μ. ανατολή σε καθεστώτα όπως τα επιθυμούσαν οι εμπνευστές τους.

    Ωστόσο η Τουρκία του Ερντογάν απέτυχε σε όλα, αλλά κυρίως απέτυχε γιατί είδε το "τυράκι" του ισλαμισμού από μέσο που το ήθελαν οι άλλοι σε αυτοσκοπό, με αποτέλεσμα να μας προκύψει ο σούπερ - σουλτάνος. Για το ισραήλ δεν το συζητάμε αφού μετά από το μαβι μαρμαρά, άρχισε να αντιλαμβάνεται τον σουλτάνο που ήθελε να γίνει ο ημίθεος του ισλαμικού κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. John, σε παρακαλώ, μη λες τέτοια και θυμώνει η Τουρκία γιατί πάντα οι κλανιάρηδες των Αθηνών την πληρώνουνε και εκόντες άκοντες κι εμείς μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Κέρρυ δεν επεμβαίνεις στην κατεχόμενη από σας τους Αμερικανούς Γερμανία και κατ΄επέκταση Ευρώπη για να σβήσεις το χρέος του Νότου που δημιουργηθήκε από τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας μετά την κλειδωμένη ισοτιμία που επιβάλλατε ? (Κοιτάξτε την πορεία τους χρέους σε όλα τα κράτη του Νότου...)Επίσης τους μετανάστες ποιοι τους έφεραν στην Ευρώπη ? Ο Ερδογάνιος και ο Τσίπρας και η μανδάμ Μέρκελ ? Αυτοί είναι πολιτικοί της πλάκας και της Ακροπόλεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μηπως πρεπει να συνεχισετε την κατατμηση της Οθωμανικης αυτοκρατοριας που αρχισε 100 χρονια πριν? Αλλωστε περασε ο αιωνας ισχυος των συνθηκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.