18/7/16

Ένα ένα τα στοιχεία που οδήγησαν στην αποτυχία του πραξικοπήματος

Πώς αχρήστευσαν το διάδρομο προσγείωσης των στασιαστών στην Άγκυρα

  • Δύο F-4E 2020, σαν αυτά που βομβάρδισαν το διάδρομο προσγείωσης στο Ακιντζί (φωτ.: dailyairforce.com)
Ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα επιχειρήσεων των στασιαστών, από όπου οι πραξικοπηματίες διηύθυναν τις επιχειρήσεις τους, ήταν η αεροπορική βάση του Ακιντζί, στην Άγκυρα. Εκεί είναι η έδρα της 4η Πτέρυγας Μάχης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που διαθέτει δυο μοίρες F-16. 

Η 4η Πτέρυγα Μάχης θεωρείται από τις αξιόμαχες γιατί αεροσκάφη της συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς εναντίον κουρδικών στόχων, όλα αυτά τα χρόνια που διαρκεί η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κούρδων και του τουρκικού κράτους. 
Στην αεροπορική βάση του Ακιντζί λοιπόν, οι πραξικοπηματίες έφεραν και δυο αεροσκάφη τάνκερ, για τον ανεφοδιασμό εν πτήσει των έξι F-16 που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εκφοβισμού και βομβαρδισμών στόχων –κυρίως στην Άγκυρα και εν μέρει στην Κωνσταντινούπολη. Όταν μετά από τις δυο πρώτες ώρες από την εκδήλωσή του, το πραξικόπημα είχε πλέον φανεί ότι θα αποτύχει, δυο βομβαρδιστικά F-4E 2020, της 111 Μοίρας της της τουρκικής ΠΑ, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Εσκίσεχιρ και με κατάλληλες βόμβες βομβάρδισαν το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου του Ακιντζί. 
Τι πέτυχαν μ’ αυτό; Πρώτον να μην απογειωθούν άλλα F-16 των στασιαστών και δεύτερον, να μην μπορούν να προσγειωθούν τα έξι εν πτήσει F-16, για ανεφοδιασμό όχι καυσίμων αλλά πυρομαχικών. 
Είναι μια από τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην αποτυχία του εγχειρήματος. 
http://www.pontos-news.gr/article/152428/pos-ahristeysan-diadromo-prosgeiosis-ton-stasiaston-stin-agkyr

6 σχόλια:

  1. Τα τελευταία 24ωρα οι Τούρκοι έχουν αυτο-ευνουχίσει τα πιο αξιόμαχα τμήματα των ενόπλων τους δυνάμεων. Η αεροπορία τους λαβωμένη από υλικό, επιχειρησιακή ετοιμότητα και κυρίως ηγεσία ΑΥΤΗ τη στιγμή είναι απλώς παπάκια στο λούνα παρκ που περιμένουν να δεχτουν πλήγματα.

    ΕΑΝ είμασταν "Ισραήλ" ή εστω κράτος αντίστοιχης πολεμικής σκέψης, θα είχαμε εκμεταλευτεί αμεσα την ευκαιρία και με αφορμή το αλαλούμ, θα είχαμε στείλει την Τουρκία πίσω στο μεσαίωνα. Το Ισραήλ εκμηδένισε αεροπορικούς αντιπάλους εκμεταλευόμενο ευκαιρίες που δεν σίγουρα δεν ήταν τόσο "χρυσές" όσο αυτή που μας παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες. Ίσως ήταν η μοναδική ευκαιρία να ανακτηθούν τα εδάφη της Κύπρου ΤΩΡΑ που η (πιθανή) αντίδρασή τους δεν θα ήταν ανάλογη της κρούσης μας. Ίσως να μην ξαναυπάρξει άλλη ευκαιρία που ο Τούρκος θα είναι τόσο απογυμνωμένος, τόσο ανυπεράσπιστος και τόσο αποδιοργανωμένος όσο τα 24ωρα που διανύουμε. Ευχομαι οι απόγονοί μας (και οι απόγονοι των Κυπρίων αδελφών με καταγωγή από τα κατεχόμενα) να μην μας αναθεματίζουν ως γενια που δεν αδράξαμε την χρυσή ευκαιρία τη στιγμή που μας προσφέρθηκε στο πιάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά θα ήταν αλλά έτσι όπως μας κατάντησαν αυτά τα κοπρόσκυλα δεν έχουμε ούτε για καύσιμα αλλά πασχουμε και από συμμάχους!

      Διαγραφή
    2. καλα πηγαινε τωρα να παιξεις play station

      Διαγραφή
    3. Στην εποχή μου είχαμε το Atari οπότε λάθος έκανες. ...

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχουμε καιρο...τιποτα δεν εχει κατασταλαξει ακομη
    https://youtu.be/MArsUNn_-jQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.