17/7/16

Σάββας Καλεντερίδης: Πραξικόπημα στην Τουρκία – Πώς διασώθηκε ο Ερντογάν

  • Τυχερός στάθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. Τα λάθη και οι παραλείψεις των αντιπάλων του, τον έσωσαν (φωτ.:Murat Cetinmuhurdar)
Την Παρασκευή το βράδυ, εκδηλώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η οποία μετά από λίγες ώρες, οδηγήθηκε σε αποτυχία και οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Σύνταγμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσαν την κατάσταση υπό τον έλεγχό του.
Κατ' αρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό, το οποίο όμως είχε σημαντικά κενά στη σχεδίαση και κυρίως στην εφαρμογή του.
Όταν σχεδιάζεται ένα πραξικόπημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση και άρα προτεραιότητα, είναι ο έλεγχος των τηλεπικοινωνιών και των ΜΜΕ. 
Με τον έλεγχό τους, το κράτος και η κυβέρνηση δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις επικοινωνίες, τα ΜΜΕ και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους και να οδηγήσουν το εγχείρημα σε αποτυχία, δηλαδή όπως έγινε στην περίπτωση του πραξικοπήματος που στρεφόταν εναντίον του Ερντογάν.

Διάγγελμα μέσω face time έκανε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφο τηλεοπτικού δικτύου που θέλει να κλείσει 
Οι πραξικοπηματίες δεν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα παραπάνω και αυτό είναι που έσωσε τον Τούρκο πρόεδρο. Έναν πρόεδρο που φαινόταν εντελώς αδύναμος και «τελειωμένος», όταν μέσω κινητού τηλεφώνου (face time) βγήκε σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο προσπαθεί να κλείσει, μέσω της δικαστικής περιπέτειας του ιδιοκτήτη του.
Όμως τον Ερντογάν έσωσε και κάτι ακόμα· τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πολέμησε ο ίδιος, όταν αυτά στάθηκαν εμπόδιο στις επιδιώξεις του.
Ένα άλλο κενό στη σχεδίαση του πραξικοπήματος, ήταν το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες δεν φρόντισαν να βάλουν στο παιχνίδι ή να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την αστυνομία, η οποία στην Τουρκία έχει ρόλο και διαθέτει βαριά οπλισμένα και εκπαιδευμένα έμπειρα τμήματα, από τη συμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων.

Τα λάθη των στασιαστών
Όσον αφορά τους πραξικοπηματίες, τα κενά στη σχεδίαση και την υλοποίηση είναι πιθανόν να οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι υψηλόβαθμοι έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του πραξικοπήματος, κάνοντας συμφωνία ή όπως το λέμε στην γλώσσα της αγοράς «ντιλ» με τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ (πλάνο: CNN Turk)
Ένας από αυτούς ήταν ο Ουμίτ Ντουντάρ, διοικητής της 1ης Στρατιάς, που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, που με απόφαση του Μπιναλί Γιλντιρίμ οδεύει ήδη προς το ΓΕΕΘΑ, για να αναλάβει τα ηνία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Και εδώ που τα λέμε, μπορεί πρωτεύουσα να είναι η Άγκυρα, αλλά αν δεν ελέγξεις την Κωνσταντινούπολη, πραξικόπημα δεν γίνεται.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του κόσμου στην αντιμετώπιση των πραξικοπηματίων, αυτή δεν ήταν μεγάλη, ήταν όμως ικανή, σε συνδυασμό με τις άλλες ελλείψεις που προαναφέραμε, να οδηγήσει ο πραξικόπημα στην αποτυχία.

Γνώριζαν οι ξένες δυνάμεις;
Τέλος, στο ζήτημα που τίθεται για το κατά πόσο ελέγχει ο Ερντογάν το κράτος και το στρατό, είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός δεκάδες ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας να σχεδιάζουν ένα πραξικόπημα, να κινητοποιούνται χιλιάδες στρατιώτες, άρματα, οχήματα, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη και ο Ερντογάν μέχρι την τελευταία στιγμή να κάνει διακοπές αμέριμνος στη Μαρμαρίδα.

Πλέον τίθεται ερώτημα σχετικά με το πόσο ελέγχει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ο Ερντογάν (φωτ.: hurriyet)
Όσο για τον αν το πραξικόπημα ήταν εις γνώση μεγάλων δυνάμεων, είναι αδιανόητο να μην ήταν.
Όμως θα πρέπει να αποκλείσουμε ενεργό εμπλοκή ξένης δύναμης, γιατί αν υπήρχε, το πραξικόπημα θα είχε πετύχει –όπως πέτυχε στην Αίγυπτο.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η παντοδυναμία του Ερντογάν είναι και η κύρια αδυναμία του, γιατί αυτό, σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του, τον ωθεί σε κινήσεις και σε λάθη, κάποιο από τα οποία θα είναι και το καθοριστικό, και αυτό το εντοπίζουμε στο καυτό θέμα της διαχείρισης του Κουρδικού και των εξελίξεων στη Ροζάβα και τη Β. Συρία.

http://www.pontos-news.gr/article/152375/praxikopima-stin-toyrkia-pos-diasothike-o-erntogan

39 σχόλια:

  1. Ανεξάρτητα Σαββα απο το αν ηταν κακοσχεδιασμένο η οπως ακούγεται επίτηδες κακοσχεδιασμένο το ζήτημα ειναι οτι θα επιφέρει μεγαλύτερη πίεση στις ελληνότουρκικες σχεσεις με την επικράτηση του ερντογαν...Ηδη αφιχθεί το στρατιωτικό ελικόπτερο και ζητηθηκε πολιτικο άσυλο...Θα τους δοθεί?
    Χλωμό το βρίσκω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι θα γίνει ότι έγινε και με τον Οτσαλάν.

      Διαγραφή
    2. το ελικοπτερο το θεωρω κανονικη προβοκατσια. θα μας δημιουργησει προβληματα. ακομα κι αν δεν δωσουμε ασυλο θα εφευρισκει προφασεις

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Σάββα εγώ είδα 2 διαφορετικές επιχειρήσεις. Μία στην Κωνσταντινούπολη και η άλλη στην Άγκυρα. Οι επαναστάτες δεν είχαν στην πόλη τον έλεγχο.Στην πρωτεύουσα υπερείχαν. Αυτό για μένα λέει πολλά. Ο λαός της πόλης ζεί καλά με τον Ερτογάν γιαυτό βγήκε στους δρόμους, ενώ στην πρωτεύουσα μάλλον όχι.Κάνε μας κοινωνιοοικονομική ανάλυση της ζωής των τούρκων εσύ που τα ξέρεις για να μάθουμε τι έγινε εχθές και μηπως δεν έχει τελειώσει ακόμα.

      Διαγραφή
    4. Τέλος όλα καλά στην Τουρκία
      Εδώ ειναι το πρόβλημα
      Εμείς χρειαζόμαστε ένα πραξικόπημα

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Κοστα
      Εδώ αν γινόταν θα ήταν οπερέτα.

      Διαγραφή
  2. Πολυ καλη ανάλυση σας είδα και στο σταρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ή ουσία είναι πως η Τουρκία μπαίνει σε μία μη αναστρέψιμη τροχιά ισλαμοποιησης και νεοοθωμανισμου. Όπως ο Χιτλερ κατάφερε βα πάρει τον κόσμο με το μέρος του έτσι το κατάφερε και ο Ερντογάν. Ή Τουρκία ισλαμοφασιστοποιειται και εκείνο που πρέπει να προσέξουμε εμείς είναι να μην γίνουμε ο,τι η Τσεχια την εποχή της χιτλερικης Γερμανίας. Με τις ηγεσιες μας και ειδικα την τωρινή τα πράγματα φαντάζουν δυσοίωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως φαίνεται το κεμαλικό -κοσμικό κράτος έπαιξε τα ρέστα του κι έχασε, λογικό κι επόμενο είναι τώρα να ξηλωθούν και τα τελευταία απομεινάρια του από τον Ερντογάν, το ζήτημα είναι όμως αν αυτό το κεμαλικό βαθύ κράτος έχει ακόμα αντοχές; Γενικότερα θα υπάρξει μιας κάποιος μορφής αντιπολίτευση τελικά στην Τουρκία ή οδεύουν προς ένα μονοκομματικό-θεοκρατικό καθεστώς τύπου Ιράν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί να τους έχουμε "απέναντι" ανά πάσα ώρα και στιγμή, αλλά πραγματικά το ήθος μου δεν μου επιτρέπει να μην εκφράσω έστω την ελάχιστη συμπάθειά μου στους Τούρκους απλούς οπλίτες. Αν (λέω άν...) αληθεύουν όσα διαβάζω οτι πολλοί εξ' αυτών νόμιζαν οτι πρόκειται για άσκηση, παρακαλώ μην το χλευάσετε.... Δείτε τα πρόσωπά τους, δείτε την αμηχανία τους στα βίντεο όταν δεν ξέρουν ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ και ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ.... Αναφέρομαι στους απλούς οπλίτες, και αυτοί μέχρι πριν 24 ώρες "υπερήφανα παιδιά του τουρκικού έθνους". Ενώ τώρα, "προδότες που πρέπει να εκτελεστούν...". Η Τουρκία σε πλήρη αποσύνθεση, η χώρα με τις μεγαλύτερες αντιφάσεις, άκρως συγκρουσιακός ο πληθυσμός με την παραμικρή αφορμή, χαμηλού επιπέδου νόησης, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση - κουλτούρα - πολιτισμό.... ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΩΣ "ΑΛΗΘΙΝΟ"; Το "στημένο-πραξικόπημα-παρωδία" από τους εναπομείναντες Κεμαλιστές στρατηγούς που "έδωσαν" τους χαμηλόβαθμους στασιαστές, αποτελεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ και δείχνει ΠΟΣΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ακόμα και εκείνος που ορκίζεται στα ιερά σύμβολα ενός έθνους και εξ΄ονόματος του λαού να προστατεύει εδαφική ακεραιότητα, δημοκρατία, ανεξαρτησία..... Το "ΝΤΙΛ" των Κεμαλιστών στρατηγών και του Ερντογάν, είναι πλέον γεγονός και καλά θα κάνουμε εμείς εδώ να το χωνέψουμε... Και μια παρατήρηση, μπορεί και να προκαλέσει αντιδράσεις: Το 1967, στο πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν ο άνθρωπος-"κλειδί". Χωρίς εκείνον, δεν θα είχε πετύχει τίποτα.... Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των πρώτων κινήσεων ΑΨΟΓΟΣ.... Να θυμήσω οτι είχε κινηθεί ΠΡΩΤΑ εναντίον του Μεγάρου Ο.Τ.Ε., καταλαμβάνοντας την "καρδιά" των ελληνικών τηλεπικοινωνιών τότε. Ποιοί όμως ήταν μαζί του; Μα φυσικά Δυνάμεις Καταδρομών, και εκείνοι "ψυχωμένοι" και "μπολιασμένοι" με τα "ιδανικά" της "Εθνοσωτήριας Επαναστάσεως".... Έβλεπαν τίποτα άλλο μπροστά τους; ΟΧΙ! Οτιδήποτε ήταν διαφορετικό ως προς τις αντιλήψεις τους, ήταν αυτομάτως και ΕΧΘΡΙΚΟ και ως εκ τούτου, έπρεπε να εξαλειφθεί... Όταν άκουσα οτι "ο Διοικητής των τουρκικών ειδικών δυνάμεων είναι εναντίον των πραξικοπηματιών..." κατάλαβα τα πάντα (και κατηγορώ τον εαυτό μου που έχασα μερικές ώρες από τον ύπνο μου...!!!)

    Με εκτίμηση,

    Κωνσταντίνος Ν.
    (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόσωπο είναι ο καθρέπτης της ψυχής. Εύγε Κωνσταντίνε, εστίασες εκεί που έπρεπε: "Δείτε τα πρόσωπά τους, δείτε την αμηχανία τους στα βίντεο όταν δεν ξέρουν ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ και ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ....". Μέσα σε ένα κόσμο δήθεν ανθρώπων έδειξες ότι είσαι ένας αληθινός άνθρωπος και μπράβο σου. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπόρεσα παρά να νιώσω το ίδιο με σένα όταν έβλεπα τα πληρώματα των ΤΘ να είναι περικυκλωμένα από τον όχλο

      Διαγραφή
  6. Ο Ομπάμα έκανε μεγάλο λάθος που απομάκρυνε την Killary από το State Department.

    Η μαντάμ του έφερνε στο πιάτο κάθε χρόνο και μία κατεστραμμένη χώρα από πραξικόπημα. Μάστορας σε αυτά.

    Με τον Κέρυ τι κατάλαβε ;

    Κάθε μήνα τρέχει στην Μόσχα και όλο ασχολείται με διαπραγματεύσεις. Θεωρητικός όπως λέμε, όχι της πιάτσας.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι καλά η Χίλλαρυ που μπήκαν στη Βεγγάζη και τους ξεφτίλησαν.Της πλάκας είναι.Η πιο πετυχημένη ιδιότητα της είναι απατημένη σύζυγος.Μη μου πεις ότι στηρίζεις Χίλλαρυ για να μη βγει ο Τράμπ...Τα πραξικοπήματα γίνονται στις 3 το βράδυ αφού πρώτα συλλαμβάνεις όλους τους βουλευτές και το υπουργικό συμβούλιο και διακόπτεις τις επικοινωνίες.Δε γράφω τι τους κάνεις.Μετά κατά 99% πέτυχες.Αυτοί έδρασαν υπό το φόβο των αναμενομένων δικών τους συλλήψεων που θα γίνονται ούτως ή άλλως.Έκαναν ένα απονενοημένο διάβημα.Δεν έχει σχέση το γεγονός ότι ήσαν κατώτεροι αξιωματικοί.Επίσης δεν ήταν το πρώτο αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα και παγκοσμίως.Το 1963 υπήρχε κι άλλο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία...

      Διαγραφή
  7. ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ,,ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ. 1) ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ. 2) ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΔΗ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ. 3) ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΟΥ. ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΚΑΙ 4) ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ,,ΤΟΤΕ ΟΙ 300 ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΑΞΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν γίνει πραξικόπημα εδώ θα βγει κανείς να στηρίξει τους πολιτικούς ?
      Μου φαίνεται απίθανο.Για να δούμε το επίπεδο της δημοκρατίας της γείτονος και ημών και να πέσουμε σε κατάθλιψη...

      Διαγραφή
    2. Επιπεδο Δημοκρατιας στην ΤΟυρκια;καταπατηση ανθρωπινων δικαιωματων,φυλακιση δημοσιογραφων,νεκροι Κουρδοι κλπ.Αν αυτο θεωρειται δημοκρατια τι να πω.Επισης η Τουρκια ειναι 80 εκ,δεν ειδα τοσα εκ στους δρομους..

      Διαγραφή
    3. Το διορθώνω.Το επίπεδο συμφωνίας πολιτικών και λαικής βούλησης.Μπορεί να μην κατέβηκαν πολλοί κατά αλλά δεν κατέβηκε ουδείς υπέρ του πραξικοπήματος όπως έγινε προσφάτως στην Αίγυπτο.Αυτό λέει πόλλα.Βέβαια μπορεί να έγινε για πολλούς λόγους αυτό.Θέλει ανάλυση.

      Διαγραφή
    4. τωρα το εθεσες σωστα,συμφωνω μαζι σου

      Διαγραφή
    5. Από τις 01:30 ο Ερντογάν ήλεγχε τα μέσα ενημέρωσης.Και να είχαν κατέβει υπέρ του στρατού δεν θα το μάθαινε κανείς μας!Την άλλη μερα το πρωί πραγματοποιήθηκε αντικυβερνητική διαδήλωση στην γέφυρα του βοσπόρου η οποία διαλύθηκε άρον άρον!Και απλά έγραψαν διαλυθηκε αντικυβερνητική συγκέντρωση!Ας περιμένουμε λίγο ακόμα λοιπόν γιατί αυτοί που διαδήλωναν εναντίον του ερντογάν( οι κεμαλικοί κυρίως ) κάποια στιγμή θα ξαναδιαδηλώσουν!Και ίσως εκεί έχουμε δεύτερο γύρο( ρεβάνς όπως λένε.)

      Διαγραφή
  8. Νομίζω ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες (ηγεσία και εκτελεστικά όργανα) δεν ήταν έτοιμοι ή διατεθειμένοι να χύσουν αίμα συμπατριωτών τους, παρά μόνον όσο χρειαζόταν για να καταλάβουν την εξουσία αντιμαχόμενοι οπλισμένους δηλαδή. Έτσι είδαμε εικόνες όπως η φωτογραφία με τον πολίτη που ξάπλωνε ακριβώς μπροστά από το άρμα μάχης για να το ακινητοποιήσει. Ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους, πολύ γρήγορα θα αντιλήφθηκε ότι οι στρατιώτες δεν είχαν σκοπό να τους γαζώσουν και κάπου εκεί η ψυχολογία των μερών αντιστράφηκε.
    Αν πράγματι λοιπόν πήγαν με τέτοια τακτική και μάλιστα απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο ήταν εξαρχής χαμένοι από χέρι. Για τον Ερντογάν ήταν πολύ εύκολο όπως είδαμε να ζητήσει από τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να σώσουν τη δημοκρατία (γελάσαμε), ποσώς τον ενδιέφερε πόσοι άμαχοι θα σκοτώνονταν αν έπαιρναν άσχημη τροπή τα πράγματα. Γνωρίζουμε και από το παρελθόν ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν τον συγκινούν ιδιαίτερα, ακόμα και αν πρόκειται για διαδηλωτές. Ίσως λοιπόν οι στασιαστές δεν είχαν σκοπό να εγκαθιδρύσουν δικτατορία αλλά να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό με την απομάκρυνση του Ερντογάν. Τώρα κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να συμβεί με δημοκρατικές διαδικασίες από την ανατροπή και μετά, δίχως μάλιστα να τιμωρηθούν οι στασιαστές για τις πράξεις τους από την νέα δημοκρατία που θα αναλάμβανε τα ηνία, δεν μπορώ να το καταλάβω, ίσως μια αμνηστεία για τα πρόσωπά τους στο νέο σύνταγμα που υποτίθεται ότι θα έφερναν.
    Το να το γνώριζαν οι μεγάλες δυνάμεις (δίχως να έχουν εμπλοκή μάλιστα) και να μην το γνώριζαν οι τούρκοι μου φαίνεται περίεργο. Δηλαδή η κατασκοπεία των ξένων μέσα στο τουρκικό στράτευμα λειτούργησε τόσο πολύ καλύτερα από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των τούρκων?
    Το πραξικόπημα ενδεχομένως σχεδιάστηκε κάτω από τη μύτη των μυστικών υπηρεσιών επειδή ήταν σχετικά μικρό όπως απεδείχθη σε θέματα οργάνωσης και συμμετεχόντων, οπότε εκ των πραγμάτων είχε μικρότερες πιθανότητες να αποκαλυφθεί. Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον ίδιο βγαίνει πολλαπλά ωφελημένος μέσα από αυτή τη δοκιμασία, φτιάχνοντας το προφίλ του όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην διεθνή κοινή γνώμη που είδε έναν πολιτικό να υπερασπίζεται την δημοκρατία έναντι της δικτατορίας (ξαναγελάμε). Ούτε σχεδιασμένο να το είχε.
    Γενικά ο Ερντογάν μοιάζει να είναι ακατάβλητος, πολύ στιβαρή προσωπικότητα, τεράστιος πολιτικός ηγέτης, δεν "πεθαίνει" με τίποτα.

    Βασίλης, Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιθανότερο είναι να ήξεραν όλοι(μέσα και έξω από την Τουρκία) αλλά να επίσπευσαν την επιχείρηση κάποιοι μικροί αξιωματικοί προ της συλλήψεως τους.Δεν μπορεί να συλλαμβάνεις 2000 άτομα στρατιωτικούς και δικαστές αν δεν έχεις πληροφορίες από αρκετό καιρό...Οι σημερινές συλλήψεις δείχνουν ότι ήξεραν καλά και οι Τούρκοι.
      Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Ελλάδα το 1967.Όπου Αμερικανοί και παλάτι ετοίμαζαν πραξικόπημα και τους πρόλαβαν μικροί σε ιεραρχεία εφαρμόζοντας το σχέδιο που είχαν εκπονήσει οι παραπάνω.
      ΥΓ : Τα αμερικανικά δίκτυα από τις 23.30 είχαν ξεγράψει τον Ερντογάν.Ενώ οι Κέρυ,Λαβρόφ δήλωσαν ότι αναμένει να μην διαταραχθεί η συνέχεια στο τουρκικό κράτος...
      Αν συμβαίνουν το ενδεχόμενο αυτό τότε η Τουρκία δεν έχει αποτρέψει ολοκληρωτικά τον κίνδυνο νέου πραξικοπήματος...

      Διαγραφή
  9. Διαβαστε την ανταποκριση απο Τουρκια στην ''Polotico'',μιλα για ενα σκηνοθετημενο ''πραξικοπημα'',ενα απο τα συνηθη κολπα του Ερντογαν.Δεν εχουν συμπληρωθει ουτε 24 ωρες και εχει ηδη καρατομησει 3.000 δικαστικους!!!! και 3,000 στρατιωτικους!!!Δηλαδη,ειχαν ετοιμους τους καταλογους προγραφης, αλλιως δεν εξηγειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι υπήρχε "έτοιμο έδαφος" εκατέρωθεν και λίστες με ονόματα..οι κατσαπλιάδες της Ο.Π.Λ.Α από το '43 είχαν έτοιμους καταλόγους με 3-4.000 "αντιδραστικούς" σε πανελλαδική κλίμακα (καταγεγραμμένες μαρτυρίες δικών τους "αναμορφωτών") και τους εξόντωσαν τον Δεκέμβρη-Ιανουάριο του ΄44-45, δεν θα 'χουν το 2016;;;
      Μιλώντας όμως για επιτυχημένο πραξικόπημα, ας διδαχθούν από τους δικούς μας που εξουδετέρωσαν (μήπως αν τους είχαν "αναδομήσει" τελικά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα τώρα;;) 4.000 άτομα σε 2-3 ώρες και κάτω απ' την μύτη των Αμερικανών ΧΩΡΙΣ Ν' ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΥΤΗ !!! Και μάλιστα με τα μέσα της εποχής εκείνης και σε χώρα που υστερούσε κατά πολύ σ'αυτό που λέμε "σύγχρονο" (όπως και τώρα)..
      Όπως και να' χει ΟΤΑΝ ΟΙ Ε.Δ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ (με εξαίρεση την περίπτωση πολέμου, φυσικής καταστροφής, κλπ) ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΛΑ, ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΟ..
      Σχετικά και ειδικά με το τι και γιατί γίνεται ό,τι γίνεται στην Τουρκία, ας καταλάβουμε ότι ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΛΟΓΟΣ!!!! είναι εσωτερικά τους θέματα, δική τους απόφαση, δικά τους έργα, δικές τους εκλογές!!!
      Άραγε όταν ο δικός μας ΑΣΤΡΑΤΕΥΤΟΣ "εθνάρχης"-και η γλίτσα που τον περιτριγύριζε- προπαγάνδιζε "Καραμανλής ή τανκς" είχε διαφορά με ό,τι λέει ο Ερντογάν;;
      Άραγε οι δικοί μας πολιτικοί ΑΛΗΤΕΣ που σφετερίζονται 43 χρόνια την ψήφο του πολιτικά καθυστερημένου Έλληνα, είναι καλύτεροι;;;
      Ή μήπως τώρα που "έσφιξε ο κ..ος" των δικών μας πολιτικών απατεώνων ξαφνικά ο Ερτογάν έγινε η "φίρμα της Δημοκρατίας";;;
      ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΗ Η ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΑΠΙΛΑ ΠΟΥ ΔΕ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΟΚΑΡΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΙΔΑ Σ' ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ...
      Απλώς να' χουμε υπ' όψιν ότι Η "ΚΑΜΠΑΝΑ" ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙ. Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν εισβολή με οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοδήποτε κόστος. Και βέβαια οι "δημοκρατικά εκλεγμένοι" πολιτικοί αλήτες που μας κυβερνούν θα φροντίσουν να είναι ΑΠΟΝΤΕΣ απ' την εθνική συμφορά (που έχουν συμφωνήσει και εξυπηρετούν διακομματικά) πετώντας το μπαλάκι σε κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας", "οικουμενική", "διακομματική" ή όπως αλλιώς οι γλωσσοπλάστες ειδήμονες εφεύρουν για να κατευνάσουν τα πρόβατα (εμάς)...
      Στο μεταξύ έχουμε πήξει στους "αναλυτές" και τις "μετριοπαθείς"-"υπεύθυνες" φωνές οι οποίοι καγχάζουν με το χάλι μας και με τις άπειρες εκσπερματώσεις των "δημοκράταρων" σταλινικών κατάλοιπων (συνεχιστές της πεπατημένης των Πασόκων πολιτικών απατεώνων και των "πεφωτισμένων" Ευρωπαϊστών), κουνώντας το δάκτυλο: "σας το 'χαμε γράψει, το είχαμε προβλέψει, η Ε.Ε και το ευρώ είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (!!!!)
      Α ΡΕ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, Α ΡΕ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ!!!

      Διαγραφή
  10. Ζυγισμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση.
    Για πολλούς από μάς είναι πολύ πιθανόν ο τυχερός Σουλτάνος (που μην ξεχνάμε θέλει να γίνει και χαλίφης) να βοήθησε με τον τρόπο του την τύχη του. Η πληροφορία παρατήρηση ότι "κάποιοι υψηλόβαθμοι έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του πραξικοπήματος, κάνοντας συμφωνία ή όπως το λέμε στην γλώσσα της αγοράς «ντιλ» με τον ίδιο τον Ερντογάν", λέει πολλά, νομίζω.
    Τα απίστευτα κενά διοργάνωσης και οι υπαναχωρήσεις δεν είναι γνωρίσματα καθαρού, αμιγούς και αποφασιστικού πραξικοπήματος.
    Η συνέχεια με παύση 2745 δικαστών , λέει επίσης πολλά. (http://www.euro2day.gr/news/world/article/1436575/ekkathariseis-apo-erntogan-meta-to-praxikophma.html) Για να παυθούν 2745 δικαστές πρέπει ο κατάλογος να ήταν έτοιμος από καιρό, από πολύύ καιρό.
    Έτσι λοιπόν ο τυχερούλης γλυτώνει από το πραξικόπημα και επιζεί τής ας πούμε εναντίον του επιβολής που τού πέρασε ξώφαλτσα : ας μην ξεχνάμε ότι το λευκό Σαράϊ που ταυτίζεται με το profil που έχει δημιουργήσει ο Recep Tayyip Erdoğan έμεινε ανέπαφο, αν και ρίξανε λέγεται εκεί κοντά μια βόμβα.
    Και αφού γίνανε αυτά, σε λιγότερο από είκοσι (20) ώρες από την εκδήλωση τής οπερέτας ο μουσολινΣουλτάν Erdoğan, έχει συλλάβει περίπου 3.000 στρατιωτικούς, δέκα μέλη τού Συμβουλίου τής Επικρατείας και έχει παύσει 2.745 Δικαστές. Δεν είναι και κακό το σκόρ...
    Αλλά είναι πράγματι μετά από αυτά ενισχυμένος ο ΣουλτάνΓιαλαντζι;
    Ήδη το πνεύμα απειλής κατά πάντων διαχέεται. Ο φόβος μπορεί να κρατήσει για λίγο χαμηλωμένα τα κεφάλια. Αλλά ....
    Ίσως και να έχει κάποια δίκια και η άλλη ανάλυση που δημοσιεύεται κάτω από τούτην (Παντελής Σαββίδης: Το πραξικόπημα οπερέτα απέτυχε. Μήπως πέτυχε το πραγματικό;) ότι τα πράγματα μεσοπρόθεσμα άλλαξαν προς το χειρότερο για τον Recep Tayyip Erdoğan: Ο τουρκικός στρατός θα είναι διχασμένος και με ανεξέλεγκτους θύλακες τους οποίους πολλές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν να εξαρθρωθούν. Και αυτό θα αποτελέσει άλλον έναν εφιάλτη του Erdoğan παρόλα όσα λέει.
    Μετά την οπερέτα δεν αποκλείεται να επακολουθήσει κάποια opera tragica.

    Υ.Γ. Στο infognomonpolitics και πάλι συγχαρητήρια για την κάλυψη και τις τεκμηριωμένες πολυεπίπεδες αναλύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέφυγε ένα κρίσιμο υ. "επιβουλής".
      Το σωστό είναι "...και επιζεί τής ας πούμε εναντίον του επιβουλής που τού πέρασε ξώφαλτσα..."

      Διαγραφή
    2. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν κάποιους και σίγουρα υπήρχε προδοσία από μέσα ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη σίγουρα ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία οτι θα επηρεαστεί και το αξιόμαχο του τουρκικού στρατεύματος και ειδικά στην νοτιοανατολική Τουρκία...

      Διαγραφή
  11. Ένα πραξικόπημα για να πετύχει, πρέπει ο κόσμος να φοβηθεί να βγει έξω και να κάτσει στ' αυγά του. Εφ' όσον οι οπαδοί του Ερντογάν δεν κιοτέψανε να μπούνε μπροστά στα τανκς, το πραξικόπημα ήταν ήδη αποτυχημένο. Εκτός αν τους κάνανε όλους αλοιφή, δύσκολα όμως δίνεται τέτοια διαταγή και άλλο τόσο δύσκολα εκτελείται. Εκτός αν έχεις Γερμανούς και Ολλανδούς αρματιστές (που ευχαρίστως θα "σαπωνοποιούσαν" χιλιάδες σκορδοφάγους σουντλάντερς) ντυμένους Τούρκους. Και ιδού κύριοι ποια είναι η χρησιμότητα του ευρωστρατού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πιστευω οτι το πραξικοπημα σχεδιαστηκε απο τις ΗΠΑ ως μοχλος πιεσης στον Ερντογαν για την προσφατη αλλαγη στην εξωτερικη πολιτικη του.Πανικοβλητος τους εδωσε κατα την διαρκεια της νυχτας τις διαβεβαιωσεις που ηθελαν και ως εκ θαυματος το πραξικοπημα στην συνεχεια απετυχε.δεν μπορω να πιστεψω οτι ολα αλλαξαν απο ενα i-phone.ουτε οτι ηταν τοσο χαζοι οι πραξικοπηματιες να αφησουν απο την αρχη ανεπηρεαστα τα ιδιωτικα καναλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πραγματικα εκπλησομαι απο τα μαθήματα πραξικοπήματος....
    Επανέρχομαι στο κυριο θεμα που ειναι η ισχυροποίηση σε απόλυτο βαθμό του σουλτάνου ,που μονον κακά θα επιφέρει στις σχεσεις μας με την ισλαμοποίηση που θα κανει στην Τουρκία..
    Βεβαια ενα τεράστιο θεμα ειναι τι σταςη θα κρατήσουν ( στο παρα σκηνικό φυςικα) οι δυτικές δυναμεις,στα σχέδια του,και ποιες θα ειναι οι σχεσεις μαζι του απο εδω και περα.Σιγουρα τον σουλτάνο δεν τον παίρνει για πολλούς τσαμπουκάδες ,περα απο λεκτικές ακρότητες μια και τα ανοικτά εθνικά θεματα που αντιμετωπίζει ειναι πολλα και επικίνδυνα .Η βαρύτητα του ,ειδικα αν τα βρουν σε μια νεα μοιρασιά του κόσμου η Ρωσσια με τις ΗΠΑ ,δεν θα εινα τοσο βαρύνουσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητοί
    Ο Ερντογάν και το αποτυχημένο πραξικόπημα.
    Η αρχή και η εξέλιξη του πραξικοπήματος αποδείχνουν χαρακτηριστικές ασυνέπειες. Κατάληψη κομβικών στόχων, κρατική τηλεόραση, γέφυρες καταρχήν. Καμμία πρόνοια για τηλεπικοινωνίες, διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γενικώτερα αποκοπή επικοινωνιών, τα οποία θα είχον σοβαρό αντίκτυπο στη ψυχολογία και το ηθικό και των σωμάτων ασφαλείας και το σημαντικώτερον του λαού. Ετούτα δείχνουν προχειρότητα στην έμπνευση και στην εκτέλεση του πραξικοπήματος. Είναι φυσιολογική εξήγηση η ταχύτητα στην κατάστρωση και το αιφνίδιον του ξεσπάσματος. Ο Ερντογάν με μια κίνηση δίκοπο μαχαίρι κάλεσε τον λαό να υπερασπιστεί το δικό του καθεστώς. Η επιβολή του άοπλου λαού στους ένοπλους φαντάρους αποδείχνει την αναποφασιστικότητα των. Μπορεί όντως να φρονούσαν αρκετοί απ'αυτούς ότι βρίσκονται εν μέσω άσκησης. Μπορεί ex alternativo να δείλιασαν. Τυχόν αρχή πυρός κατα των συγκεντρωθέντων θα ήταν ικανή να επιβάλλει το πραξικόπημα. Αλλά δεν έγινε. Πολλοί παράγοντες συνέπεσαν για καλή τύχη του Ερντογάν. Υφίσταται στο τέλος μια σκέψη που έχει πάρει τη ροή χιονοστιβάδας. Τα χθεσινά γεγονότα να ήταν η γενική δοκιμή για ενα πραγματικό πραξικόπημα που έρχεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από την όλη αυτή ανώμαλη κατάσταση του Σ/Β κρατώ τη δήλωση του μεγάλου Σταύρου Θεοδωράκη του Ποταμού.
    "Η δύναμη δεν είναι πια στη σκανδάλη όπως νόμιζαν κάποιοι αραχνιασμένοι στρατιωτικοί εγκέφαλοι. Η δύναμη είναι στην παλάμη."
    Κυρίως την τελευταία πρόταση.
    http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/272838/theodorakhs-h-dynamh-den-einai-sth-skandalh-einai.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η (εκνευριστικά επαναλαμβανόμενη) τύχη του Ερντογαν και η ικανότητά να βρίσκεται πάντοτε σε θέση ισχύος, είναι αξιοσημείωτη. Όπως έχω ξαναγράψει στο παρόν blog, με εντυπωσιάζει το γεγονός οτι ενώ έχει ανοικτά σοβαρότατα πολλάπλά πολιτικά και πολεμικά μέτωπα εντός και εκτός Τουρκίας, καταφέρνει να ελίσσεται πάντα και τελικώς να βρίσκεται σε θέση ισχύος.

    Αν αναλογιστεί κανείς οτι στα χρόνια της εξουσίας του έχει έρθει αντιμέτωπος με ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, ΕΕ, Συρία, Κίνα, Ιραν, Κούρδους (για ζητήματα που θα μπορούσαν ανετα να αποτελέσουν "Βατερλώ" για τους συμβατικούς Δυτικούς πολιτικούς) και καταφέρνει πάντα όχι μόνο να τα "μπαλώσει" αλλά να βγεί και κερδισμένος, πρόκειται ή για έναν εξαιρετικά ικανό πολιτικό ή για την προσωποποίηση της Τύχης. Τζογάρει πάντα όλη τη μπάνκα και παρά το γεγονός οτι φλερταρει συνεχώς με την ολοκληρωτική καταστροφή, βγαίνει πάντα κερδισμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τύχη ! Είναι ικανότης και αγάπη του λαού ! Δύο πράγματα που οι Έλληνες πολιτικοί τα έχουν εν ανεπαρκεία.

      Διαγραφή
  17. Να προσθέσω ότι οι πραξικοπηματίες δεν είχαν διασφαλίσει τη σύλληψη του Ερντογάν. Σαν πολλά λάθη δε μαζευτήκανε, [σε μια χώρα με "παράδοση" σε επεμβάσεις του Στρατού];

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εκείνο που δεν ειναι γνωςτο ειναι οτι ολα αυτα τα στρατηγικής σημαςια κεντρα οπως τηλεόραση ,τηλεπικοινωνίες κλπ, τον κεντρικό διακόπτη τους τον ελέγχε το κέντρο της ΜΙΤ .Λογω ακριβως της αυξημένης σημασίας και ρόλου που παιζει ηδη ειχε εξοπλιστεί δια νόμου ερντογαν και με βαρεως τυπου όπλα και γιαυτο δεν κατέστει δυνατή η κατάληψη απο τους στρατιωτικούς παρα την πολιορκίες και τις μάζες που εγιναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΟΥΤΣΑΡΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ ΕΙΝΑΙ.ΡΕΖΙΛΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΙΝΑΝΕ.ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΠΟΛΕΜΟ?
    ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ ΤΙ ΠΛΑΚΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΓΕΛΙΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ.
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΥΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όμως πολύ μπροστά σ' αυτό που ονομάζεται "ψυχολογικές επιχειρήσεις" οι Τούρκοι και αυτό το πράγμα επιχειρούν καθημερινά (στην δική μας περίπτωση μέσω την καθημερινών παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, αλλά και με τις διάφορες προκλητικές δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων τους διαχρονικά) να φροντίζουν να συντηρούν έναν μύθο πως διαθέτουν την τέλεια πολεμική μηχανή που δεν μπορεί να συγκρατηθεί απο κανέναν, σ' αυτό τα πάνε αρκετά καλά και έχουν μπόλικες επιτυχίες (βλέπε Ίμια).

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.