4/7/16

Γιατί τα βρήκαν (ξανά) η Τουρκία με το Ισραήλ - Τέλος ή αναπροσαρμογή της νεοοθωμανικής ονείρωξης;

Ηλθε η ώρα να συνέλθουμε ως έθνος και να κάνουμε τους δικούς μας λογαριασμούς
Σάββας Καλεντερίδης
Στο άρθρο μας της Παρασκευής προσπαθήσαμε να κάνουμε μια «ξερή» αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στη διακοπή των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, που αποκαθίστανται ύστερα από διάστημα έξι ετών και αφού έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία.
Η Τουρκία, που υφίσταται τις συνέπειες μιας άφρονος πολιτικής που στόχευε στην επανεγκαθίδρυση του χαλιφάτου με όρους 21ου αιώνα, που θα καθιστούσε την Τουρκία κέντρο και προστάτη του ισλαμικού κόσμου και τον Ερντογάν χαλίφη στη θέση του Μπαγντατί, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μείζον θέμα, που είναι σε θέση να υποθηκεύσει το μέλλον και την ίδια την ενότητα της Τουρκίας.
Το θέμα αυτό είναι η ίδρυση του δεύτερου κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, το οποίο ιδρύεται με τη βοήθεια των ΗΠΑ και ως αποτέλεσμα εγκληματικών λαθών του διδύμου Ερντογάν - Νταβούτογλου.
Η Τουρκία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποδυνάμωση του Ασαντ και της Δαμασκού, ενισχύοντας τις ομάδες των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του ISIS, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενό εξουσίας σε μεγάλο μέρος της επικράτειας της Συρίας, το οποίο κατά περίπτωση κάλυψαν τζιχαντιστές τρομοκράτες και οι Κούρδοι οπαδοί του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Οταν το ISIS κατέστη σοβαρό πρόβλημα για τις ΗΠΑ και οι Κούρδοι απέδειξαν στο πεδίο των μαχών ότι είναι η μόνη αξιόμαχη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, τότε το πρόβλημα άλλαξε και εντάθηκε δραματικά, αφού η συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων δίνει προοπτικές που μπορούν να ανατρέψουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Ετσι, ο Ερντογάν, μπροστά σε αυτή τη μείζονα απειλή, αφού ξεφορτώθηκε τον «συναρχιτέκτονα» της πολιτικής αυτής, τον Νταβούτογλου, άρχισε να κάνει κινήσεις αναπροσαρμογής του όλου σχεδίου και να κλείνει μέτωπα που οι ίδιοι είχαν ανοίξει.
Στο πλαίσιο αυτά, η Τουρκία αναγκάστηκε να συμμετέχει στη συμμαχία που πολεμά εναντίον του ISIS, με αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές με τη σειρά τους να κηρύξουν τον πόλεμο εναντίον της μέχρι χθες συμμάχου Τουρκίας. Και μετά ήλθαν οι βόμβες στην Κωνσταντινούπολη, που ανεβάζουν τον ήδη επιβαρημένο από το Κουρδικό δείκτη αστάθειας της χώρας.

Ακριβώς αυτό, ο δείκτης αστάθειας της χώρας είναι που οδήγησε την Τουρκία στην αγκαλιά του Ισραήλ, παρότι φαινομενικά η Αγκυρα εξασφαλίζει τους δύο από τους τρεις όρους που είχε θέσει για την αναθέρμανση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ.
Φυσικά, στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα έξι χρόνια, με τις δύο χώρες να μη διατηρούν διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρέσβεων, οι οικονομικές συναλλαγές τους πολλαπλασιάστηκαν, γεγονός που οφείλεται στη βαθιά Τουρκία και στο βαθύ Ισραήλ, που διατηρούν ισχυρούς και ακατάλυτους δεσμούς.

Για να επιτευχθεί μια συμφωνία και να γεφυρωθούν οι διαφορές, απαιτούνται υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
Η Τουρκία υποχώρησε στο θέμα του αποκλεισμού της Γάζας, δεχόμενη η κυβέρνηση Ερντογάν σοβαρή κριτική από τη ΜΚΟ ΙΗΗ, του «Μαβί Μαρμαρά», ενώ το Ισραήλ υποχώρησε κι αυτό, αφού για πρώτη φορά ζήτησε συγγνώμη, ενώ η καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων ισοδυναμεί με έμπρακτη παραδοχή ενοχής!!!

Το τι ώθησε τον Ερντογάν να προβεί σε παραχωρήσεις αλλά και σε μερική αναθεώρηση της νεοοθωμανικού του ονείρωξης σε γενικές γραμμές προσπαθήσαμε να το περιγράψουμε πιο πάνω.
Τι, όμως, ώθησε το Ισραήλ να ταπεινωθεί με αυτή τη συμφωνία;

Εδώ ρόλο έπαιξαν η βαθιά Τουρκία και το βαθύ Ισραήλ. Τουρκοεβραϊκά συμφέροντα, που ίσως είναι πιο ισχυρά ακόμα και από το κράτος του Ισραήλ, έκαμψαν τις όποιες αντιστάσεις σε Αγκυρα και Τελ Αβίβ και οδήγησαν τις δύο πλευρές σε συμφωνία, για να οδηγήσουν το φυσικό αέριο της αν. Μεσογείου στην Τουρκία και από κει στην Ευρώπη.
Το θέμα αυτό είναι που πρέπει να αναλυθεί από τη Λευκωσία και από την Αθήνα και να προβληματίσει εκείνους που πίστεψαν ότι μια άλλη χώρα θα αναλάβει σχεδόν εργολαβικά να προστατέψει τα σύνορα και την επικράτεια της Κύπρου και της Ελλάδας, υποκαθιστώντας ουσιαστικά την εθνική μας άμυνα.

Τώρα, λοιπόν, ήλθε η ώρα να συνέλθουμε ως έθνος, να κάνουμε κι εμείς τους δικούς μας λογαριασμούς και να προστατέψουμε καταρχάς την Κύπρο, γιατί η συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας μπορεί να λειτουργήσει στην κυριολεξία ως ταφόπλακα του κυπριακού Ελληνισμού στην αρχή και της Ελλάδας αργότερα.
Το χρονοδιάγραμμα ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία και η ροή στην κλεψύδρα θα είναι αμείλικτη...

Σάββας Καλεντερίδης

13 σχόλια:

  1. Το Ισραήλ και οι Η.Π.Α. θέλουν την Τουρκία ως τον χωροφύλακα της περιοχής. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο χωροφύλακας αποφάσισε να το παίξει αστυνόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μίμηση του Ισραήλ σε εθνικοαμυντικό επίπεδο με ταυτόχρονη ενημέρωση του λαού για την πιθανότητα απώλειας ζωτικού εθνικού χώρου αν εξακολουθεί να μην αντιδρά και να κοιμάται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κύπρος γιατι δεν εχει ναυτικό και αεροπορία ; Τόσο ασφαλείς αισθάνονται οι αδελφοί Κύπριοι ....Θα έλεγα γιατι δεν εχει και πυραύλους S-300 ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και πως τα δυο αυτα κρατοι κανουν συμφωνιες χωρις να υπολογιζουν τους αμερικανους;;; που στην ουσια το ισραηλ κυβερναει και την αμερικη. μηπως στο θεμα υγραεριου υπογιζουν χωρις το ξενοδοχο; εννοοντας κυπρος και ελλαδα. και αν ειναι ετσι οπος τα λεει ο κ. καλεντεριδης, δηλαδη οτι η αμερικη βρισκει τους κουρδους πιο αξιομαχους, τοτε μου φαινεται πως οι αμερικη και το ισραηλ θα παιξουν αντισφαιρηση και η τουρκια θα ειναι η σφαιρα (το τοπι δλδ.) παντως δεν ξερω.... παλι πιζτευω πως ολα ειναι προσχεδιασμενα και ενα χερακι κινει τα νηματα αθεατα και απο ψηλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To τοπι η μπαλα αν θελεται μπορει να ειναι οι Κουρδοι και ο Ελληνισμος...αυτα ειναι καλα να ταεχουμε στο πισω μερος του μυαλου μας διαφορετικα θα βρεθουμε προ εκπληξεως ως συνηθως !!!

      Διαγραφή
  5. Αντιγραφή και μελέτη του καλύτερου παρελθόντος μας, αντιγραφή του Ισραήλ στα καλύτερα σημεία του. Συνεργασία με αυτό και άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων για την εποχή που θα έρθει μετά την έκλειψη του Ισλάμ το οποίο από μόνο του είναι προγραμματισμένο να εξαφανιστεί. Η Μέση Ανατολή θα αναστηλώσει την αρχαιότητά της και θα ξαναγεννηθεί μέσα από τις σπουδαίες αρχαίες παραδόσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητά Σαββα, θεωρω οτι οποιαδήποτε προςπαθεια στο ερώτημα που θέτεις για να ειναι ολοκληρωμένη ,θα πρεπει να βαλει και το ερώτημα γιατι τα βρίσκει και με την Ρωσσια.Θεωρω οτι συνδέονται απόλυτα αυτες οι τρεις χωρες και α κοιτάξουμε και προς την μεριά της Αιγύπτου που σύντομα και εκει θα δουμε πραγματα αντίστοιχα.
    Άρα σαν ελλην ελληνισμος πλεον θα πρεπει να αναρωτηθούμε γιατι τα βρίσκουν ολοι οι άλλοι με εμας στην απο εξω( και μαλιστα χωρις να εχουμε πειράξει κανέναν ,αν και αυτο δεν αποτελει επιχείρημα για την ιστορία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς φοβάμαι ότι για ποικίλους λόγους η φιλία Ελλάδας-Ισραήλ είναι τελείως ευκαιριακή και πάντως ποτέ έως τώρα 'ο Ισραήλ' είτε ως κράτος από το 1948 και μετά, είτε ως εκλεκτός λαός του Θεού κατά το παρελθόν δεν έδειξε φιλικά αισθήματα για τους Έλληνες και το ελληνικό στοιχείο ή τον ελληνικό πολιτισμό. Ποτέ δεν πιάνεται φίλος 'ο Ισραήλ'. Εύκολα γίνεται αντιληπτό αυτό. Αρκεί να διαβάσει κανείς την Παλαιά Διαθήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω, ούνα ράτσα ούνα φάτσα είμαστε με τους Εβραίους, ειδικά οι Πόντιοι

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιο αυτό είναι λίγο ατυχές και παντελώς λάθος.

      Διαγραφή
    3. Με τη διαφορά ότι από τους Τούρκους δεινοπάθησαν Αρμένιοι και Έλληνες-Πόντιοι, αλλά οι Εβραίοι δεν έπαθαν τίποτε και τώρα αρνούνται την γενοκτονία των Αρμενίων. Τι κοινό λοιπόν έχουμε; Εμείς είμαστε δυστυχώς αδιόρθωτοι. Αυτοί πάλι είναι αμετανόητοι. Υπάρχει μια λεπτή, αλλά ουσιαστική διαφορά με πολλά παρεπόμενα.

      Διαγραφή
  8. Are we sure the relationship between Israel and Turkey was ever damaged?
    A relationship forged in the US will last as long as they choose. Jewish think tanks around the world took a very mild stand to the so called diplomatic war. Not to mention the trade between the two countries.
    From the beginning I called a trap amd Cyprus, Greece and the Kurds will pay for sleeping with the enemy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απολύτως με την ανάλυση του κυρίου Καλεντεριδη απλώς να προσθέσω πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα είναι ίδιες με πριν σίγουρα θα υπάρχει καχυποψία. κάνεις δεν εμπιστεύεται πλέον τον Ερντογαν αλλά όταν στις Τουρκικές πετρελαϊκές εργάζονται Αμερικανοί μεγάλο διπλωμάτες τότε καταλαβαίνει κανείς γιατί εμείς είμαστε στον ανθό της αγκινάρας. Το χρήμα κινεί την Αμερική εκεί η δωροδοκία λέγεται φιλοδώρημα και κάνει την διαφορά όσον αφορά το πόσο κοντά μπορεί να βρεθεί κανείς στο κέντρο των αποφάσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.