24/7/16

Σινική τρικυμία με φόντο το αέριο

Του Μάριου Πουλλάδου
Χάρτης της περιοχής, με τις διεκδικήσεις της κάθε χώρας.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Εκκωφαντική σιωπή από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που εξακολουθεί να κωφεύει μπροστά στην εθνική ανάγκη για ανακήρυξη της ΑΟΖ και την οριοθέτησή της με την Κύπρο
«Τεράστια η γεωοικονομική και εμπορική σημασία της περιοχής»

Ύστερα από μια πολύχρονη διένεξη, μεταξύ των Φιλιππινών και της Κίνας, την Τρίτη, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο (Permanent Court of Arbitration - PCA) στη Χάγη δικαίωσε την πρώτη στη δικαστική διαμάχη με το Πεκίνο, όσον αφορά την ΑΟΖ της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Συγκεκριμένα το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε, με ομόφωνη απόφαση, ότι δεν υπάρχουν εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της Κίνας, ότι διαθέτει ιστορικό και αποκλειστικό έλεγχο των πλούσιων υδάτων της περιοχής.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την απογοήτευση του Πεκίνου, το οποίο έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση. Η σπουδαιότητα της ιστορικής αυτής απόφασης μπορεί να ενισχύσει το νομικό και διπλωματικό μας οπλοστάσιο, όσον αφορά τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Τουρκίας, κυρίως στο Αιγαίο.

Σύνοψη της απόφασης

Συνοψίζοντας τα κύρια σημεία της απόφασης των πέντε δικαστών, 501 σελίδων, ο James Kraska από το Ναυτικό Κολέγιο των ΗΠΑ αναφέρει τα εξής:

· H διακεκομμένη γραμμή εννέα σημείων δεν έχει καμία νομική βάση

· Στην επίμαχη περιοχή δεν υπάρχουν νησιά κατά την έννοια του άρθρου 123, του Δικαίου της Σύμβασης της Θάλασσας

· Η Κίνα έχει παραβιάσει την ΑΟΖ των Φιλιππινών

· Οι ενέργειες της Κίνας έχουν επιδεινώσει τη διένεξη.

Βάσει, επομένως, της απόφασης, το Δικαστήριο παραχωρεί στις Φιλιππίνες το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται οικονομικά (δικαιώματα αλιείας) τη θάλασσα στα δυτικά της έως και τα 200 ν.μ. Υπενθυμίζεται πως η Δημοκρατία των Φιλιππινών κατέφυγε στο Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2013, ύστερα από την κατάσχεση του ελέγχου μιας σειράς υφάλων ονόματι Scarborough Shoal από το πολεμικό ναυτικό της Κίνας, με σκοπό την ανέγερση στρατιωτικής βάσης και την επέκταση των θαλάσσιων ζωνών της.

Το «ιστορικό» δικαίωμα

Ουσιαστικά, με την απόφαση της Χάγης αμφισβητείται η περιβόητη «γραμμή των εννέα σημείων» την οποία έχει χαράξει το Πεκίνο, που αποσκοπούσε στην οριοθέτηση εκείνων των εκτενών διεκδικήσεών του στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το πιο σοβαρό πλήγμα για την Κίνα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αποτελεί η παράγραφος της απόφασης που αναφέρεται στα επιχειρήματα της Κίνας περί «ιστορικού δικαιώματος» στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει: «Το Δικαστήριο συμπέρανε ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των υδάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας - τέτοια δικαιώματα εξαφανίστηκαν μια και ήταν ασυμβίβαστο με την έννοια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), όπως αυτή προβλέπεται από τη Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας».

Η ελληνική περίπτωση

Αν και οι παραλληλισμοί και ο συσχετισμός με το Αιγαίο δεν είναι απόλυτοι, καθώς η Ελλάδα δεν είναι μόνο νησιώτικη χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Καρυώτη, αυτό το σημείο είναι χρήσιμο για τις όποιες διεκδικήσεις προσπαθεί η Άγκυρα να προβάλει. Σε άρθρο του με τίτλο «Στη Χάγη δεν ηττήθηκε η Κίνα, νίκησε η Ελλάδα, η Κύπρος και το Καστελόριζο», ο καθηγητής Καρυώτης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «όλα τα κράτη του κόσμου αγωνίζονται για την ΑΟΖ τους εκτός της δικής μου πατρίδας.
Σίγουρα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μας κοιτά από ψηλά και θα ντρέπεται για τα χάλια μας. Τα αδέλφια μας, οι Κύπριοι, μας άνοιξαν τα μάτια το 2004 αλλά εμείς, τέσσερεις Πρωθυπουργούς αργότερα, συνεχίζουμε να περιφρονούμε την αξία της ΑΟΖ μας». Πάντως, μέχρι στιγμής, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τηρεί μια απαράδεκτη και ύποπτη σιγήν ιχθύος, δείγμα της ατολμίας που χαρακτηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στα εθνικά θέματα ευρύτερα.
Έλληνες διπλωμάτες μάλιστα, οι οποίοι ασχολούνται χρόνια με το ζήτημα του Αιγαίου, ισχυρίστηκαν πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δεν δημιουργεί δεδικασμένο το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, εντούτοις, όπως είπαν, κάθε νέο στοιχείο της διεθνούς νομολογίας θα αξιοποιηθεί κατά το δοκούν και από την Ελλάδα και από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», ο ενεργειακός διάλογος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας παρουσιάζει μια οπισθοχώρηση και οφείλεται κυρίως στην αδράνεια που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση.

Η σημασία της περιοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θαλάσσιο υπέδαφος της Νότιας Σινικής είναι πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα νερά είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ η θάλασσα αποτελεί τεράστιο κόμβο εμπορίου, αφού εμπορεύματα αξίας πέραν των 5 τρισεκατομμυρίων περνούν κάθε χρόνο από την περιοχή. Η αλήθεια πίσω από τη διαμάχη των έξι εμπλεκόμενων κρατών (Κίνα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία και Μπρουνέ) στην περιοχή είναι, φυσικά, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από υδρογονάνθρακες.
Η Κίνα, αντιλαμβανόμενη από πολύ νωρίς τη σημασία της ΑΟΖ, κάτι που εξακολουθεί να αγνοεί το ελληνικό κράτος, υπέγραψε ήδη από το 1982 τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UCLOS). Στη συνέχεια αποφάσισε να αυξήσει παράνομα την ΑΟΖ μέσω της μετατροπής των υφάλων σε πλήρες τεχνητά νησιά της, προκειμένου να αποκτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Βάσει των στοιχείων που έδωσε κατόπιν έρευνας την περίοδο 1993-1994 στη δημοσιότητα η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, στη θαλάσσια αυτή περιοχή υπολογίζεται ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου (περίπου 70 τοις εκατόν) αντί πετρελαίου. Συνολικά, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 266 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με αρκετές κινεζικές ενεργειακές εταιρείες να καραδοκούν.

Ο Κινέζος Πρέσβης στην Κύπρο

Πάντως, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Liu Xinsheng, σε σχετικό του άρθρο τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε πως «τόσο η Δήλωση της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τα Χωρικά Ύδατα όσο και ο Νόμος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τα Χωρικά Ύδατα και τη Συνοριακή Ζώνη ρητά προνοούν ότι το έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις νήσους Dongshan, Xisha, Zhongsha και Nansha, που σημειώθηκαν και αναγνωρίστηκαν ως κινεζικές, όχι μόνο σε κινεζικούς χάρτες, αλλά επίσης σε χάρτες των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βιετνάμ και των Φιλιππινών, μέχρι τη δεκαετία του 1970», προσθέτοντας πως «όλες αυτές οι πράξεις επιβεβαιώνουν την εδαφική κυριαρχία και τα σχετικά θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Διακριτική διπλωματία ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ακολούθησαν μια τακτική διακριτικής διπλωματίας, αφού απηύθυναν έκκληση προς τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές χώρες να αποφύγουν έντονες κινήσεις, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ότι «ελπίζει και προσδοκά» πως τα δυο κράτη θα σεβαστούν την απόφαση.
«Αυτό που θέλουμε είναι να ηρεμήσουμε τα πράγματα, ώστε αυτά τα θέματα να συζητηθούν με λογική αντί με συναίσθημα», δήλωσε ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με ανάλυση του Foreign Policy, η επικύρωση της UCLOS από το αμερικανικό Κογκρέσο θα βοηθήσει στη διασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και θα επαναβεβαιώσει τις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ενδιαφερόμενη η Ε.Ε.

Η Ε.Ε., με τη σειρά της, δήλωσε πως αποτελεί ένα «ενδιαφερόμενο» μέρος της διαφοράς και είναι δεσμευμένη σε τήρηση των νόμων της θάλασσας όπως έχει δεσμευτεί, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, η Ε.Ε. αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια για εδαφικές διεκδικήσεις ή ναυτικές απαιτήσεις μέσω της χρήσης του εκφοβισμού, του εξαναγκασμού, της βίας ή κάθε μονομερούς ενέργειας. Αναφερόμενος στη διαφορά της Νότιας Θάλασσας, ο Τουσκ επεσήμανε ότι «οι κανόνες που βασίζονται στη διεθνή τάξη είναι προς το κοινό μας συμφέρον και τόσο η Κίνα όσο και η Ε.Ε. πρέπει να το προστατεύουν».

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/347547/siniki-trikymia-me-fonto-to-aerio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.