25/7/16

ΠτΔ Αναστασιάδης στο Ισραήλ: Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον

Τα ενεργειακά και οι εξελίξεις στην Τουρκία στην ατζέντα
Ιερουσαλήμ: «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλής δουλειάς που κάναμε μαζί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες μας», ανέφερε σε δηλώσεις του από το Ισραήλ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τις οποίες έκανε πριν τη συνάντηση με τον Βενιαμίν Νετανιάχου.
 Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε, «Μοιραζόμαστε κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ, μετέβη σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της χώρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε, «είναι χαρά να υποδέχομαι ξανά τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον καλό μου φίλο Νίκο, είναι θαυμάσιο που σε ξαναβλέπω, καθώς και την αντιπροσωπεία σας στην Ιερουσαλήμ.
Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δύο μικρές δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μοιραζόμαστε επίσης κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες στη συνεργασία για την ασφάλεια, στο φυσικό αέριο, στην αντιμετώπιση επείγουσων καταστάσεων, το εμπόριο, τον τουρισμό και πολλούς τομείς».
Αναφέρθηκε ακόμη, στη δασική πυρκαγιά του 2010 και την κοινή άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιών με την Ελλάδα. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι το 2010 όταν αντιμετωπίσαμε μια τρομερή δασική πυρκαγιά η πρώτη χώρα που κάλεσα ήταν η Κύπρος που προσφέρθηκε να στείλει αεροπλάνο και το έπραξε και ήταν προνόμιο να ανταποδώσω τον περασμένο μήνα όταν εσείς αντιμετωπίζατε μια τρομερή δασική πυρκαγιά και στείλαμε τα αεροπλάνα μας για να την κατασβήσουν». »
Τον περασμένο Απρίλιο τα δύο κράτη μαζί με την Ελλάδα διεξήγαγαν κοινή άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς για να ενισχύσουμε την περιφερειακή μας συνεργασία σε καταστάσεις κρίσεως και είναι ακριβώς αυτά που κάνουν οι φίλοι, έρχονται προς βοήθεια ο ένας του άλλου αλλά συνεργάζονται και σε καλούς καιρούς για να βελτιώσουν τα πράγματα. Και είναι για αυτό που είμαι ιδιαίτερα περήφανος που έχω την ευκαιρία να συνεχίσω το διάλογο που αρχίσαμε σε τριμερή βάση στη συνάντηση κορυφής της Λευκωσίας.
Συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο και συνεχίζουμε να ανταλλάσσουμε επισκέψεις. Αλλά φυσικά όπως γνωρίζουμε ως ηγέτες δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη συνάντηση των ηγετών. Σε αυτό το πνεύμα σας καλωσορίζω ξανά».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε «είναι με χαρά που βρίσκομαι ξανά στην Ιερουσαλήμ και που έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας πολλές από τις σημαντικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες». Εξέφρασε μάλιστα και την ευγνωμοσύνη του για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε το Ισραήλ, κατά τις πρόσφατες τρομακτικές δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο.
«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους επαγγελματίες άνδρες και γυναίκες που έσπευσαν να μας βοηθήσουν. Τους πιλότους, το προσωπικό εδάφους, το βοηθητικό προσωπικό και τους αξιωματικούς τους που με ταχύτητα προσέτρεξαν, ήρθαν στην Κύπρο και μας βοήθησαν σε μια ώρα ανάγκης. »
Υπό τη σκιά της φυσικής καταστροφής, θα πρέπει να επισημάνω κάτι που μου έδωσε ελπίδα για το μέλλον: το γεγονός ότι το επίπεδο της αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έφρασε το επίπεδο όπου η αντίδραση είναι τόσο γρήγορη και ομαλή».
Πρόσθεσε ακόμη, «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλής δουλειάς που κάναμε μαζί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες μας», τονίζοντας ότι οι δυο χώρες είναι αξιόπιστες εταίροι, που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων.
Από την Ενέργεια στην Ασφάλεια με ένα πολύ ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο».
 Ο κ. Αναστασιάδης, δήλωσε μάλιστα ότι έχουν ενισχυθεί οι τομείς συνεργασίας των δυο χωρών, από τον τουρισμό, στην παιδεία και στις επιχειρήσεις. «Αυτή η κοινή γλώσσα μάς καθιστά ικανούς να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον σε αυτούς τους καιρούς των προκλήσεων, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόσες επιθέσεις κατά των κοινών μας αξιών. Αυτό είναι μια πραγματικότητα για την περιοχή μας αλλά και για πολλά μέρη του κόσμου.
Οι συχνές μας συναντήσεις – αυτή είναι η 5η μέσα σε ένα χρόνο – οι συχνές μας τηλεφωνικές επικοινωνίες και η διαφάνεια που μας χαρακτηρίζει είναι σημαντικά για τη στρατηγικής επιλογής συνεργασία μας και σημαντικά στην αλληλοκατανόηση των αναγκών των λαών και των κρατών μας. Δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω ότι την περασμένη βδομάδα έλαβαν χώρα σχεδόν 80 πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Σε μια βδομάδα, 80 πτήσεις».
 Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, «Σε αυτό το πνεύμα προσβλέπω στη συνάντηση μας σήμερα, για να συζητήσουμε το πώς να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις στους τομείς της Ενέργειας, της Ασφάλειας, της Οικονομίας και του Εμπορίου. «Να ανταλλάξουμε απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις.
«Να σας ενημερώσω για τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό πρόβλημα, και φυσικά για να προετοιμαστούμε για την επόμενη τριμερή συνάντηση που θα γίνει αργότερα φέτος, στην Ιερουσαλήμ, με τους Έλληνα συνάδελφο μας, ώστε να συνεχίσουμε τη δουλειά που αρχίσαμε τον Ιανουάριο, στη Λευκωσία».
Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, μαζί με τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών παρακάθισαν σε σύσκεψη . Μετά τη συνάντηση, οι δυο ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση, όπου ανέφεραν ότι είχαν συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αντανακλούν τις στενές και πολύ σημαντικές σχέσεις που απολαμβάνουν οι δύο χώρες.  
«Στη διάρκεια των συζητήσεων, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τα κοινά συμφέροντα τους για περιφερειακή σταθερότητα και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις πηγές του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.  
Οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες τους για τη συνεργασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Και οι δύο ηγέτες ενθάρρυναν τις ομάδες τους να ολοκληρώσουν αυτές τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.
 Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα συνεκμετάλλευσης αναφορικά με τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Yishai και κατέληξαν στο ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 οι δύο Υπουργοί Ενέργειας θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν αυτές τις συζητήσεις. Στο πλαίσιο της εξερεύνησης και της ανάπτυξης ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο ηγέτες κατέληξαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θα διευκόλυνε τα μέγιστα το ρυθμό της ανάπτυξης μελλοντικών έργων που θα προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως επίσης θα ενίσχυε κατά πολύ τη σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, το Ισραήλ έχει έντονο ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος αυτού.  
Και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία του τριμερούς πλαισίου ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, σε μια συνάντηση που θα επαναληφθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στα μέρη στη Συνάντηση της Λευκωσίας, στις 28 Ιανουαρίου, 2016».  
Πριν από την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Δευτέρα.
Πηγή: philenews

3 σχόλια:

  1. Παραμύθια της Χαλιμάς για τους αφελείς Κυπρίους πολίτες. Ουδέποτε το Ισραήλ υπήρξε φίλος ή σύμμαχος ή εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελεία και παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας το ακουγαμε κι απ τον Νετανιαχου αυτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο φιλότουρκος Νετανιάχου μας το είπε καθαρά και ξάστερα. Προτιμά ο αγωγός φυσικού αερίου να περάσει από την Τουρκία. Αλλά οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, ο Ανανστασιάδης και ο Τσίπρας προσποιούνται ότι δεν το άκουσαν. Και επιπροσθέτως ο Ανανστασιάδης κοροϊδεύει τον Κυπριακό λαό για συμμαχία με το Ισραήλ. Πάνε περίπατο οι "περισπούδαστες αναλύσεις" από "δημοσιογράφους", "αναλυτές" και πολιτικούς ότι το Ισραήλ και ο Νετανιάχου είναι φίλος και εταίρος και ότι δεν θέλει την Τουρκία και τον Ερντογάν στα πόδια του. Παραμύθια της Χαλιμάς για αφελείς. Θα το επαναλάβω. Το Ισραήλ ουδέποτε υπήρξε φίλος, σύμμαχος ή εταίρος της Κύπρου(και της Ελλάδας) από το 1948 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα το 2016, μάλλον ήταν πάντα εχθρικό και μας πολεμούσε. Εγώ δεν είχα ποτέ ψευδαισθήσεις. Άλλοι συνεχίζουν να έχουν ψευδαισθήσεις. Μιχαήλ Λυσάνδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.