29/7/16

Προωθείται τετραμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τα ενεργειακά

Λευκωσία: Πρόταση για σύγκλιση τετραμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και Ισραήλ σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών με θέμα τα ενεργειακά, θα προωθήσει η Επιτροπή Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας.
Τα μέλη της Επιτροπής είχαν σήμερα συνάντηση με τους Πρέσβεις της Κύπρου στο εξωτερικό με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τη συζήτηση των τρόπων συνεργασίας και αλληλοβοήθειας στον τομέα της διπλωματίας και της προώθησης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του πριν τη έναρξη της συνάντησης, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η Επιτροπή θα ενημερώσει τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών για τη νέα σύσταση της Επιτροπής και για το ρόλο που η Επιτροπή θέλει να διαδραματίσει.

Οπως είπε, έχει αποφασιστεί ότι θα ασκηθεί και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, κάτι που διαχρονικά απέφευγε η Επιτροπή, με συναντήσεις που θα έχουν με Υπουργούς πριν αυτοί μεταβούν στα διάφορα Συμβούλια στην ΕΕ ώστε να γίνεται διάλογος αναφορικά με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, επιθυμία της Επιτροπής, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, την οποία η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ως ενισχυτική της προσπάθειας του Υπουργείου Εξωτερικών στις διεθνείς σχέσεις.
Σε αυτό, θα χρειαστεί να υπάρξει στενή συνεργασία με το Υπουργείο έτσι ώστε να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες σε χώρες που έχουν κυρίως Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στις οποίες οι Κυβερνήσεις επηρεάζονται ευκολότερα από τα Κοινοβούλια, με στόχο να βοηθηθεί το Υπουργείο να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Η κοινοβουλευτική διπλωματία, συμπλήρωσε, θα συνεχιστεί και στους διάφορους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς. Παράλληλα, κατά τη συνάντηση τα μέλη της Επιτροπής θα εκφράσουν τις απόψεις τους από κομματικής άποψης, πάνω στο Κυπριακό και πάνω στα διάφορα περιφερειακά ζητήματα. Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων είπε πως η συνάντηση των Πρέσβεων με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών αποτελεί μια πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία 2-3 χρόνια και η οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμη γιατί οι Πρέσβεις αντιπροσωπεύουν το σύνολο του κράτους και κατ` επέκταση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο δίδει ιδιαίτερη σημασία στην κοινοβουλευτική διπλωματία.
Ο κ. Ζήνων υπογράμμισε στη συνέχεια το γεγονός πως ο κ. Λιλλήκας διατέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζει τα προβλήματα και τις ανάγκες του Υπουργείου, και εξέφρασε την ικανοποίηση και την ελπίδα ότι ορισμένα προβλήματα του Υπουργείου που εξαρτώνται και από τη Βουλή θα έχουν θετική αντιμετώπιση. Κατά τη συνάντηση, όπως ανέφερε ο κ. Ζήνων, εκτός από την αλληλοενημέρωση, ενδεχομένως να υπάρξει και επεξεργασία κάποιων ιδεών για στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής της Βουλής και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η Βουλή να βοηθήσει στο διπλωματικό τομέα κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το Κυπριακό, ο κ. Ζήνων είπε πως η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι ένας κλάδος που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και ο ρόλος της Βουλής και του Υπουργείου είναι αλληλοσυμπληρωματικός. “Εμείς, εκεί και όπου μπορούμε, είμαστε αρωγοί της προσπάθειας της Βουλής στο διεθνές πεδίο και η Βουλή με τη σειρά της ενισχύει τις δικές μας δράσεις”, είπε.
Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ήδη η Επιτροπή σε μια κλειστή συνεδρία αποφάσισε να οργανώσει επισκέψεις σε κάποιες χώρες της ΕΕ στις οποίες υπάρχει λανθασμένη προσέγγιση στο Κυπριακό και οι οποίες έχουν Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, μια από τις προτάσεις που θα καταθέσει η Επιτροπή είναι η ανάπτυξη μιας κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας μέσα στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που να καλύπτει και τις 4 χώρες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την ενέργεια και τον τρόπο ανάπτυξης προς όλων των χωρών του ενεργειακού δυναμικού και των τεσσάρων χωρών. Αυτό, τόνισε, θα είναι ενισχυτικό στην όλη προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση σε επίπεδο κυβερνήσεων. “Είναι πιο εύκολο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να πετύχουμε τη συμμετοχή και των τεσσάρων χωρών παρά σε επίπεδο Εκτελεστικής εξουσίας”, κατέληξε.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Το καταραμένο φοβικό σύνδρομο: Η ΑΟΖ, η Ελλάδα και η πρόταση του Ισραήλ

    http://mignatiou.com/2016/07/to-katarameno-foviko-sindromo-i-aoz-i-ellada-ke-i-protasi-tou-israil/

    Ο Καθηγητής κ.Θεόδωρος Καρυώτης τα γράφει εδώ και πολλά χρονιά ακούει κανείς....???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.