27/7/16

Έκθεση κόλαφος της GRECO για την Κύπρο! Διεφθαρμένοι βουλευτές και δικαστικό σώμα

Αύξηση της διαφάνειας στο Κοινοβούλιο και διαμόρφωση ξεκάθαρων κανόνων, που θα διέπουν τη δράση των ομάδων άσκησης πίεσης (λόμπυ), καθώς και τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και παροχής δώρων προς βουλευτές, ζητά στην τελευταία της έκθεση η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η έκθεση GRECO για την Κύπρο, που δίνεται σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, περιέχει 16 συστάσεις με στόχο τη βελτίωση των μέτρων κατά της διαφθοράς στο Κοινοβούλιο και στο δικαστικό Σώμα.
Όπως σημειώνεται, παρότι οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής είναι ανοιχτές και το Σώμα δημοσιεύει τις προτεινόμενες νομοθεσίες, δεν υπάρχει ρύθμιση για τη δράση των λόμπυ και δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που να προσδιορίζουν τη σύγκρουση συμφερόντων των βουλευτών, σε θέματα όπως είναι η παροχή δώρων και άλλων οφελημάτων.
Ως εκ τούτου η έκθεση συνιστά την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας.
Αναφέρει ακόμη ότι το ισχύον καθεστώς για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών χρήζει μεταρρύθμισης, ώστε να καλύπτει όλες τις κατηγορίες. Η ομάδα GRECO στηρίζει την ανεξάρτητη διενέργεια ελέγχων επί των περιουσιακών στοιχείων, κατά προτίμηση από το ίδιο το Σώμα.
Επίσης, η GRECO στηρίζει την εν εξελίξει συζήτηση στην Κύπρο για μείωση της εμβέλειας της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να περιορίζεται σε θέματα προστασίας της ελευθερίας του λόγου, της εκφοράς άποψης και της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται, εξάλλου, ο μεγάλος βαθμός ανεξαρτησίας που απολαμβάνει η δικαστική εξουσία στην Κύπρο, κάτι που καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι δικαστές του Ανωτάτου απαρτίζουν και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Παρόλα αυτά, η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχει δυνητικά ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων εντός του δικαστικού Σώματος, κάτι που, όπως λέει, απαιτεί περίσκεψη.
Προστίθεται ότι πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω τα κριτήρια για την πρόσληψη των δικαστών, και παρά το ότι απολαμβάνουν καλής φήμης, η έκθεση συστήνει την υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας, αλλά και την περαιτέρω εκπαίδευσή τους.
Ζητά να δοθεί, εξάλλου περισσότερη αυτονομία προς τις διωκτικές αρχές και τη Νομική Υπηρεσία στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Ακόμη, η έκθεση συνιστά την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας για το προσωπικό που απαρτίζει τις διωκτικές αρχές και λέει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την εκπαίδευσή του στον τομές της καταπολέμησης της διαφθοράς.
ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.