27/7/16

«Συσκότιση» από Μαξίμου για Plan X - Απορρίφθηκε η Εξεταστική

«Οχι» Μαξίμου στην έρευνα για Plan X
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Η δικομματική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διά της αριθμητικής ισχύος της πέτυχε χθες στη Βουλή να μη ριχθεί φως σε σκοτεινές πλευρές των εξελίξεων την περίοδο της πρώτης κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα: από τους 271 παρόντες στην ψηφοφορία, συνολικά 155 βουλευτές, με την υποστήριξη και της Κ.Ο. του κ. Β. Λεβέντη, έθεσαν κατά την παρούσα φάση φραγμό στη διερεύνηση των ευθυνών της κυβέρνησης αναφορικά με την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της διαπραγμάτευσής της (κλείσιμο τραπεζών, τρίτο μνημόνιο).
Η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο κατά την οποία επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είχε τεθεί από τον κ. Αλ. Τσίπρα ο κ. Γ.Βαρουφάκης, συνάντησε την υποστήριξη μόνο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού – δηλαδή μόλις 96 θετικές ψήφους, μαζί με εκείνη του ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Θεοχάρη. «Παρών» ψήφισαν 20 βουλευτές: η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Παρά ταύτα, τη δέσμευση ότι αμέσως μετά τις εκλογές, με κυβέρνηση την Ν.Δ., η Εξεταστική αυτή θα συσταθεί, ανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λίγο πριν δεχθεί μια χωρίς προηγούμενο υβριστική επίθεση από τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Τα ειρωνικά και προσβλητικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών προς τον κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν τις εντονότατες διαμαρτυρίες βουλευτών της Ν.Δ. Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και προκληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Ν. Δένδια να ζητήσει «συγγνώμη» από τον κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζοντας να διαπληκτίζεται με τους «γαλάζιους» δεν το έπραξε, προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις.

Η πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία διακρίθηκε από εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ πολλές ήταν οι αναφορές που καταδεικνύουν ότι το αίτημα να πέσει φως σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο από αναγκαίο. Μεταξύ άλλων, αυτό κατέστη φανερό και από το εξής: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, υποστήριξε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε εισηγηθεί τη χρήση αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να πληρωθεί δόση του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για «μυστικό» λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα. Κύκλοι της ΤτΕ λένε ότι ο διοικητής ποτέ δεν εισηγήθηκε αυτό που είπε ο κ. Δραγασάκης, ενώ σε ό,τι αφορά τον «μυστικό» λογαριασμό σημειώνουν πως είναι γνωστός λογαριασμός του Δημοσίου, τον οποίο ο κ. Στουρνάρας υπέδειξε ως εναλλακτική για την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ.

2 σχόλια:

  1. Υπέρ της διερεύνησης-> ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ
    Κατά της διερεύνησης-> ΣΥΡΙΖΑ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΚΕ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
    Έτσι, για να γνωριζόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.