19/7/16

Συνελήφθησαν οι δύο πιλότοι που κατέρριψαν το ρωσικό Su-24

  • Η στιγμή που πέφτει το ρωσικό αεροσκάφος (φωτ.: @beijinghour)
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δυο πιλότους του τουρκικού F-16 που κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su-24, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στις 24 Νοεμβρίου 2015 –γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), οι δυο πιλότοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του επιχείρησης-σκούπας που έχει αρχίσει μετά από την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Μάλιστα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι πιλότοι αυτοί να κατέρριψαν το ρωσικό Su-24 με εντολή του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, για να προκαλέσουν πρόβλημα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
Οι πιλότοι κρατούνται σε σχέση με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος χθες βράδυ και όχι για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Το επεισόδιο αυτό, που ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «πισώπλατη μαχαιριά», προκάλεσε οξεία κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν πριν από λίγες μέρες όταν ο Ερντογάν ζήτησε με επιστολή του συγγνώμη από τον Ρώσο πρόεδρο.

3 σχόλια:

  1. οι πιλότοι εφόσον υπήρξε παραβίαση εθνικού εναέριου χώρου έκαναν την δουλειά τους - αυτοί που θα έπρεπε να κρεμαστούν είναι εκείνα τα σουνίτικα γουρούνια που βασάνισαν και εκτέλεσαν τους Ρώσους πιλότους -
    και επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου ο ερδογαν και το τζόβενο ο βαψομαλιάς πρώην πρωθυπουργός του στήριξαν και τους πιλότους (ως όφειλαν) αλλά και τους ισλαμοφασίστες (ως μη όφειλαν)
    τα σάλια και οι συγνώμες και οι συλλήψεις των αξιωματικών είναι παπαρ ακμπαρ (π@π@ριά μεγάλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ έλληνα φορολογούμενε,

    Έχε υπόψη σου, πως ένας στρατιωτικός, ένας επαγγελματίας αξιωματικός και δη χειριστής ιπταμένου μέσου, εκπαιδεύεται για χρόνια στο να υπακούει εντολές και να διατηρεί την ψυχραιμία του υπό καθεστώς πίεσης. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταρριφθεί (χωρίς να έχει προσπαθήσει προηγουμένως να προσβάλει φίλιες δυνάμεις) ή να μην-καταρριφθεί στόχος από πιλότο χώρας μέλους ΝΑΤΟ, χωρίς να δεχτεί ρητή διαταγή από τους προϊσταμένους του.

    Η απόφαση της κατάρριψης ήταν είτε αμιγώς πολιτική ασχέτως εάν οι στρατηγοί συμφωνούσαν ή όχι (οπότε ο Ερντογάν φέρει όλη την ευθύνη) είτε στρατιωτική χωρίς την έγκριση / γνώση του Ερντογάν (οπότε ο Ερντογάν δεν ελέγχει τους στρατηγούς του). Μα θα μπορούσε να πει κανείς, πως η παραμονή του Ρωσικού μαχητικού εντός Τουρκικού ΕΕΧ διήρκησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και δεν θα μπορούσε μέσα σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα να ενημερωθεί ο Ερντογάν, να έχει χρόνο να το σκεφτεί και να απαντήσει σχετικώς. Όχι βέβαια! Για αυτό το λόγο υπάρχουν και οι πάγιες διαταγές και για αυτό το λόγο εκπονούνται σχέδια για το τι θα συμβεί «εάν» ή «όταν». Κι επειδή το περιστατικό με το Ρωσικό Su-24 μάλλον ήταν προμελετημένο (όπως δείχνουν τα στοιχεία) με τα Τουρκικά F-16 να αναμένουν σε κοντινή απόσταση από το σημείο που διήλθε το Ρωσικό μαχητικό, σίγουρα «κάποιος» έπρεπε να εχει εγκρίνει την επιχείρηση από πριν.

    Συμβαίνει ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, αεροσκάφη να διαπερνούν έστω και για λίγο (ακουσίως ή επί σκοπώ) για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά τα εναέρια σύνορα όμορων κρατών. Αν ήταν να εκτοξεύονται καθημερινώς Sidewinder και AMRAAM εκατέρωθεν των αεροποριών ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, θα είχαμε εκλείψει ως ανθρώπινο είδος προ πολλού. Η σύνεση είναι αρετή και οι χειριστές των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων σε ΟΛΟ τον κόσμο εκπαιδεύονται να είναι συνετοί και να ακολουθούν διαταγές είτε όταν πρόκειται να καταρρίψουν είτε όταν πρόκειται να μην καταρρίψουν καταπνίγοντας τον θυμό τους.

    Οι ένοπλες δυνάμεις μια χώρας και ΚΥΡΙΩΣ οι χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών, είναι το μακρύ χέρι της παγκόσμιας διπλωματίας. Είναι αυτοί που ως εκτελεστικά όργανα βρίσκονται στον αέρα και είναι έτοιμοι να εκτελέσουν διαταγές με ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και κυρίως ΧΩΡΙΣ να κρίνουν αν είναι σωστές ή όχι - εφόσον προέρχονται από τις νόμιμες Αρχές της χώρας την οποία υπηρετούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Unknown (Μέλος του Blogger από τις Απριλίου 2012)

      Σύμφωνα με το αναρτημένο κανονισμό, «Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση».

      Επειδή εμφανίζονται πολλοί αναγνώστες ως «unknown», παρακαλούμε για καταχώρηση ενός ονόματος η ψευδώνυμου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.