22/8/16

Σάββας Καλεντερίδης: Η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας και η ηθική στην πολιτική

Όταν στις 9 Αυγούστου ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντιόταν με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, από αυτήν εδώ τη στήλη σημειώναμε ότι τα κράτη είναι ζώντες οργανισμοί και ότι κινούνται με βάση την αρχή της επιβίωσης και άρα το συμφέρον –πρέπει να– καθορίζει και τη συμπεριφορά των ηγετών τους. Φυσικά, στην περίπτωση της Ρωσίας, υπάρχει και μια άλλη αρχή η οποία διέπει την εξωτερική της πολιτική. Ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όσοι την εκφράζουν και την υλοποιούν, προσπαθούν να είναι αρκετά προσεκτικοί στο θέμα της ηθικής διάστασης και της συνέπειας στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις της επέμβασης στη Νότια Οσετία, την Κριμαία και τις επαρχίες της Ουκρανίας που κατοικούνται από ρωσικό πληθυσμό. Όμως, οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να δικαιολογηθούν κατά κάποιο τρόπο λόγω της επίκλησης ζωτικών συμφερόντων, που όταν τα επικαλείσαι αυτά στην εξωτερική πολιτική, δηλώνεις την πρόθεσή σου να τα υποστηρίξεις ακόμα και με πόλεμο, αν αυτό καταστεί επιβεβλημένο. Και εκεί σταματάει η ηθική αλλά και η λογική.

Όσον αφορά την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, αυτή καλύπτει την αρχή της τήρησης της διεθνούς νομιμότητας, αφού αυτή γίνεται με βάση συμφωνία της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, ενώ η επέμβαση όλων των άλλων δυνάμεων, με πρώτη και... καλύτερη την Τουρκία, είναι κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, αφού παραβιάζεται η αρχή της ανάμειξης στα εσωτερικά ενός κράτους και μάλιστα με την εκπαίδευση και υποστήριξη ενόπλων τμημάτων που δρουν στο έδαφος μιας άλλης χώρας, με σκοπό την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης, ακόμα και το διαμελισμό της.
Δηλαδή, η Τουρκία είναι η χώρα που ενώ κατηγορούσε επί δεκαετίες τους άλλους για υποστήριξη των Κούρδων και του ΡΚΚ, εκτοξεύοντας κατά πάντων κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας, μεταξύ αυτών και τη Συρία, εδώ και πέντε χρόνια φιλοξενεί εκπαιδεύει και εξοπλίζει την ηγεσία και χιλιάδες στελέχη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Εξοπλίζει και υποστηρίζει ακόμα και με στελεχειακό δυναμικό των μυστικών της υπηρεσιών την Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Αυτό δε που είναι εκ των ουκ άνευ, είναι η εμπλοκή της Τουρκίας αλλά και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογαν και της οικογένειάς του, όχι μόνο στην υποστήριξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και στο λαθρεμπόριο καυσίμων, τα έσοδα από το οποίο δεν αποτελούν «πηγή ζωής» για μια από τις πιο βάρβαρες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο, αλλά φουσκώνουν και τους οικογενειακούς λογαριασμούς του Ερντογάν.
Πρωτοπόρος στις αποκαλύψεις και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την υποστήριξη του Ερντογάν στους τρομοκράτες τζιχαντιστές του ΙΚ ήταν η Ρωσία, η οποία εκτός από τη δημοσιοποίηση στοιχείων, προέβη ακόμα και σε διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς για να καταγγείλει την Τουρκία.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα φιλικών προς τον Ερντογάν εφημερίδων στην Τουρκία, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι για την εμπλοκή του Τούρκου προέδρου της Δημοκρατίας στην υποστήριξη της τρομοκρατίας στη Συρία, κάποιοι κύκλοι μέσα και έξω από την Τουρκία, προετοίμαζαν, μετά τη σύλληψη και την ανατροπή του, την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, όπως ο Μιλόσεβιτς και ο Κάραζιτς. Τώρα λοιπόν η Ρωσία, η οποία προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία, οφείλει να γυρίσει πίσω και να δει αν οι εναγκαλισμοί με τον Ερντογάν από ένα σημείο και μετά ωφελούν ή βλάπτουν τη Ρωσία και τα ρωσικά συμφέροντα.
Αν δε οι βομβαρδισμοί εδώ και δυο μέρες χριστιανικών και κουρδικών συνοικιών στην πόλη Χασάκα της ΒΑ Συρίας αποτελούν την απαρχή μιας νέας σελίδας στην περιοχή, για από κοινού δράση της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας, τότε η Ρωσία χάνει ένα πλεονέκτημα που κατά πολλούς είχε και χαρακτήριζε την εξωτερική της πολιτική, αυτό της ηθικής διάστασης. Αν μη τι άλλο, δεν εναγκαλίζεσαι και δεν δρας από κοινού με κάποιον που μέχρι χθες κατηγορούσες περίπου ως εγκληματία πολέμου.

41 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη, με τα ''περιστέρια'' ξέρετε τι έγινε; Ξέρουμε ονόματα;Έχουμε και μεις αγνοούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαββα,θα συμφωνησω οτι ο Πουτιν,ο οποιος εχει μιλησει πολλες φορες για την δικτατορια του νομου,προσπαθει πολλες φορες να δειξει οτι στην Ρωσια(οπως και στην εξωτερικη πολιτιη της),λειτουργει ο νομος,κατι το οποιο λογω της χωρας και του διασπαρτου πληθυσμου,δεν ισχυει τοσο.

    ΑΛΛΑ,οσον αφορα την Χασακα που λες,πιστευεις οτι γινεται λογω Τουρκιας;Εσυ εχεις πει οτι εχει πετρελαιο,οποτε και χωρις Ρωσια,γιατι η Συρια,να την αφησει στους Κουρδους και κατ επεκταση στην Αμερικη;Γιατι πιστευεις οτι οι Κουρδοι δεν εχουν βγει να κατακρινουν την Ρωσια;η το ιδιο να κανει η Αμερικη;Δεν ειναι δικαιωμα του Ασαντ να την προστατευσει;

    Συμφωνω στο οτι χανει η Ρωσια,με το να συνεργαζεται με την Τουρκια,αλλα μηπως,οη Τουρκια εχει αναγκαστει να βομβαρδιζει πρωην συμμαχους της,εννοω DAESH,οι οποιοι θα προκαλεσουν χτυπηματα στην χωρα;Η μηπως η Ρωσια εχει κανει τοσο μεγαλη στροφη και στηριζει ΙΣΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως, δεν υπαρχει ηθικη στην σημερινη πολιτικη, λεω αν , αν υπηρχε ηθικη στη πολιτικη θα υπηρχαν και παρετησεις πολιτικων !!!!!
    Το συμφερων της Ρωσιας ειναι κοντα σε ολους τους γειτονες της !! Δεν υπαρχει αλλος δρομος !! Το αποδεχεσαι ....... και τελος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτε υπηρχε ηθικη στην πολιτικη;αλλο ακτιβισμος,αλλα γεωπολιτκη πολιτικη

      Διαγραφή
  4. Προς όλους τυος σχολιαστές
    Ο ίδιος ο Πούτιν είναι αυτός που επικαλούνταν επανειλειμμένα την ηθική διάσταση της δικής του πολιτικής, εν αντιθέσει με αυτήν των ΗΠΑ.
    Τώρα, παραβιάζει ο ίδιος αυτήν την αρχή, γι' αυτό γράφτηκε και το άρθρο.
    Είναι δύσκολο κατακαλόκαιρο να αντέξει κανείς σχόλια που είναι εκτός θέματος του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η τελευταια σου προταση,εχει να κανει με μενα,εχεις δικιο οτι ειναι εκτος θεματος του αρθρου,απλα βρηκα ευκαιρια να σε ρωτησω.Αν ειναι,πες μου να διαγραψω το ποστ και να το βαλω καπου αλλου...

      Διαγραφή
  5. Καλεντερίδη, κάποιοι τύπου αναλυτές σαν εσένα και τον Μαζη ισχυρίζεστε εντελώς διαπιστωτικά ότι ηθική και διεθνείς σχέσεις δεν συμβαδίζουν (χρησιμοποιώντας ενίοτε και τα λογία του Παλμερστον), φανατικά μάλιστα όταν πρόκειται για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και Σια - Δυτικών. Όταν πρόκειται για την Ρωσία «Φυσικά… υπάρχει και μια άλλη αρχή η οποία διέπει την εξωτερική της πολιτική», αυτή της «ηθικής διάστασης» και της «τήρησης της διεθνούς νομιμότητας».

    Δεν μας κάνεις και κάνα σχόλιο για την έλλειψη τέτοιων κριτηρίων στους ΗΠΑ -Δυτικούς και γιατί έτσι έχει το πράγμα, αν έτσι έχει κατά την γνώμη σου το πράγμα.

    Και κάτι ακόμα η Ρωσία ή η Σοβιετία είναι/ήταν επιθετικότερη. Για πες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντεσκ
      μάλλον δεν διάβασες καλά το παραπάνω σχόλιο.
      Εγώ συνεχίζω να επιμένω ότι τα κράτη είναι ζωντανοί οργανισμοί και επικρατεί το ένστικτο της επιβίωσης άρα κινούνται επί τι βάσει του συμφέροντος.
      Στο άρθρο μου αναφέρομαι ότι ο Πούτιν είναι αυτός που επανειλημμένα το θέμα της ηθικής και της διεθνούς νομιμότητας σε θέμα επεμβάσεων σε ξένες χώρες και τώρα ο ίδιος παραβιάζει αυτήν την αρχή με τους εναγκαλισμούς με τον Ερντογάν.
      Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
    2. Δηλαδη θεωρεις οτι ο Πουτιν εχει αλλαξει τακτικη στο θεμα της Συριας,επειδη τα βρηκε με τον Ερντογαν;

      Διαγραφή
    3. Άλλο ρώτησα… αλλά πάρ’ το και έτσι: ποιο είναι αυτό το συμφέρον των Αμερικανών στην Συρία που βάλει το ένστικτο της επιβίωσής τους ως ζωντανός (κρατικός) οργανισμός;

      Και μην μου πεις η μείωση της διεθνής επιρροής τους διότι θα πρέπει να μου αποδείξεις ότι αυτή η επιρροή είναι αντιστρόφως ανάλογη της επιβίωσης. Και η Ρωσία την δεκαετία του 90 που είχε επιρροή σχεδόν μηδενική δεν απεβίωσε.

      Διαγραφή
    4. Πουθένα δεν μίλησα για τις ΗΠΑ στο άρθρο μου.
      Μίλησα για τις ηθικολογίες του Πούτιν και της Ρωσίας.
      Οι ΗΠΑ κινούνται στη διεθνή σκηνή ως υπερδύναμη.
      Όπου θέλουν κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς τις περισσότερες φορές να τηρούν τα προσχήματα και τη διεθνή νομιμότητα.

      Διαγραφή
    5. Σαββα,σου εκανα μια ερωτηση απο πανω,δεν την ειδες η απλα δεν μου απαντας;Σε ρωταω,γιατι και σε μια αλλη ερωτηση μου δεν ειχες απαντησει,οποτε αν θεωρεις οτι δεν αξιζει να μουα παντας,πες το μου,για να μην απευθυνομαι σε σενα

      Διαγραφή
    6. Χρήστο
      αυτά τα έχω απαντήσει με προηγούμενα άρθρα.
      Δεν απαντιώνται με δυο γραμμές. Θέλει ολόκληρη ανάλυση.

      Διαγραφή
  6. Αγαπούν τους Τούρκους κ. Καλλεντερίδη, δεν τους ανέχονται απλώς ή τους χρησιμοποιούν. Ο Πούτιν επαναπροσεγγίζει τους Τούρκους μετά από μια σημαδιακή επίσκεψη στο Άγιο Όρος, οπότε η κίνηση γίνεται περισσότερο ανήθικη. Έτσι όμως διαχρονικά δρούσε η ρωσική ηγεσία και μάλιστα όχι μόνο η πολιτική αλλά και η θρησκευτική. Ας θυμηθούμε το ρόλο των Ρώσων στο βουλγαρικό σχίσμα στα τέλη του 19ου αιώνα, το ρόλο των Μπολσεβίκων στα γεγονότα του 1922, καθώς και της κραταιάς τότε Σοβιετικής Ένωσης στην Κύπρο κατά το 1974. Δεν διακυβεύθηκαν άραγε με την εισβολή τα συμφέροντα της Ρωσίας στη νοτιοανατολική μεσόγειο; Φοβάμαι ότι στη Ρωσική ΗΓΕΣΙΑ υπάρχει υφέρπων ανθελληνισμός, γι αυτό και ο γέρο-Σαρτζετάκης φώναζε ότι είμαστε έθνος ανάδελφο. Ανάδελφο, όχι μόνο φυλετικά αλλά κυρίως πνευματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπουν τους Τουρκους οι Ρωσοι,γι αυτο ιστορικα εχουν κανει πολεμους....

      Επισης,τι σχεση εχουν οι Μπολσεβικοι και η ΕΣΣΔ με την Ρωσια;συγκρινεις διαφορετικες καταστασεις.

      Τωρα οσο για τ οτι υπαρχει ανθελληνισμος στην ρωσικη ηγεσια,ειναι κατι παραπανω απο αστειο.Οι σοβαρες χωρες και οι μεγαλοι ηγετες,δεν εχουν καμια φιλια και καμια αντιπαθεια,κοιτανε μονο συμφεροντα.Σε λιγο θα μας πεις,οτι η Ρωσια ειναι χειροτερος εχθρος για την Ελλαδα απ οτι οι Τουρκοι.Οσο για την Κυπρο,εγω θυμαμαι την Αμερικη και οχι την ΕΣΣΔ....

      Διαγραφή
    2. στα σοβαρα κρατη η εξωτερικη πολιτικη δεν αλλαζει π.χ αν κυριαρχουν οι κεμαλιστες η οι μουσουλμανοι. η ΕΣΣΔ ηταν παντα ´εχθρικη ´ για την Ελλαδα γιατι τετοιο ηταν το συμφερον της, Μην μου πει καποιος οτι η Ρωσια δεν ειναι σοβαρη χωρα. Δεν κανει εξωτερικη πολιτικη ΜΟΝΟ βασει ορθοδοξιας, αλλα την διαχειριζεται αναλογα. Μονο στην Ελλαδα εχουμε οπαδους του ξανθου γενους και των ορθοδοξων που κλεινουν τα ματια αναλογα με τα αισθηματα που τρεφουν για καποιους;. Περαστικα στους ρωσολαγνους μετα το στραπατσο που επαθαν με τον μεγαλο τους ''αδερφο''

      Διαγραφή
    3. Ο Σαββας,ειπε στο Κοντρα,οτι οι ΗΠΑ δεν θελουν την Κυπρο και το Αιγαιο ν ανηκουν στην Ελλαδα,επειδη αν γινει αυτο,φοβουνται ενωση Ελλαδος με ΡΩσια,λογω Ορθοδοξιας.Θα μου πεις τι ξερει ο Σαββας,δεν ειναι αλλωστε επιστημονας

      Ναι η ΕΣΣΔ ηταν εχθρικη(θυμισου βεβαια τι εκανε ο Βενιζελος στην Κριμαια),αν και υπηρχαν φωνες,οπως της Λουξεμπουργκ,οτι η Μικρα Ασια πρεπει να δοθει στα εθνη που την κατοικουν.Αλλα γενικα που εχεις δεν στην ιστορια οτι η ΡΩΣΙΑ(οχι η ΕΣΣΔ) ηταν εχθρικη με την Ελλαδα;Οσο για το στραπατσο που λες,συμμαχια ειχε ο Πουτιν με την ΤΟυρκια και πριν ριξει ο Ερντογαν το αεροπλανο,καποιοι ξεχνατε.Και παντα στην ιστορια,η οποια φιλια κατεληγε σε πολεμο.Και αν εσυ πιστευεις οτι η Τουρκια αγνοει το ΝΑΤΟ και παει με την Ρωσια,προφνως δεν καταλαβαινεις πως λειτουργουν τα εθνη,οπως λεει και ο Σαββας,να φοβισει την Αμερικη θελει ο Ερντογαν

      Διαγραφή
    4. για πηγαινε και πιο πισω. οχι επιλεκτικα.

      Διαγραφή
    5. τι εννοεις,δεν συνηθιζω ν απανταω επιλεκτικα,απανταω σ ολα,αν κατι μου ξεφυγε,δεν σημαινει οτι δεν θελω ν απαντησω.βεβαια και συ δεν βλεπω ν απαντας

      Διαγραφή
  7. Πολύ εύστοχο το άρθρο κ.Καλεντερίδη αλλά δεν προσφέρεται για ιδεοληπτικούς ξερόλες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α.Τ.
      δεν είναι μόνο οι ιδεοληπτικοί ξερόλες, είναι και οι αγενείς, που περιφέρουν την αγένειά τους από δω κι από κει.
      Τι να κάνεις, πληρώνουμε το τίμημα του δημοσίου βήματος.

      Διαγραφή
  8. Για να μην κουραζόμαστε με σχολαστικισμούς, αυτό που δεν μου αρέσει στις αναλύσεις σου είναι ότι είσαι επιδερμικά κρητικός (δηλαδή για τα μάτια του κόσμου) με τους Αμερικάνους και Ισραηλινούς, ενώ αντιθέτως εξαιρετικά αυστηρός με τους Ρώσους και γενικότερα τους μη νατοϊκούς. Κατά τα άλλα, υγεία και μακροημέρευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=v3DB8p52bA0

      Eδω ο Σαββας,λεει οτι η ΤΟυρκια ξεβρακωθηκε στην Ρωσια και δεν πηρε τιποτα,αντιθετως τα εδωσε ολα.Τωρα,λεει η Ρωσια χανει το δικιο της με την συνεργασια με τον Ερντογαν,ρωταω ομως,που ακριβως εχει αλλαξει τακτικη η Ρωσια;πουθενα,μεχρι και βαση δινει η Τουρκια.

      http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-hasaka-idUSKCN10X09O
      sto αρθρο αυτο,απο ιστοσελιδα που δεν την λες και ρωσοφιλη,λεει το εξης:The complete loss of Hasaka would be a big blow to President Bashar al-Assad's government and would also dent efforts by Moscow, which had sought through a major military intervention last year to help Damascus regain lost territory and prevent new rebel gains.

      Αναφερεται στην προσπαθεια του Ασαντ να κρατησει εδαφη της χωρας του.Που οπως εχει πει και ο Σαββας,εχει πετρελαιο

      Θα περιμενα ομςως και ενα αρθρο,αντιστοιχο για του Κουρδους,που χανουν και αυτοι το δικιο τους.Θελουν να φτιαξουν ενα κρατος(απ το Ματζικερτ ειναι μαζι με τους ΤΟυρκους,οπως δηλωσε ο αρχηγος του κοματος),στα πλαισια της δημοκρτιας και της ισιτητας.Και συνεργαζονται, με τις ΗΠΑ και την Σαουδικη Αραβια,χωρες που εχουν πανω απ ολα τις αρχες που προανεφερα

      Διαγραφή
  9. Η Ρωσια στην πραγματικοτητα δημιουργει ρηγμα στις δυναμεις των δυτικων (ΝΑΤΟ) με την αποκατασταση σχεσεων με την Τουρκια. Αν ο πουτιν ειναι "καθαρος" τοτε η κινηση αυτη ειναι ματ. Λεω αν ειναι καθαρος, διοτι με αυτους τους σαταναδες ποτε δεν ξερεις. Η αποκατασταση αυτη στην πραγματικοτητα ειναι εξαρτηση και ελεγχος της Τουρκιας απο την Ρωσια. Η πορεια του Πουτιν μεχρις σημερα εκανε την Ρωσια πρωτο παγκοσμιο παικτη. Σκεφθειτε το αυτο. Θα μπορουσε να δημιουργησει (προς τερψιν των ζομπι μπρεζινσκι, μακειν, χιλαρυ, σορο κλπ) Μια νεα εμπολεμη περιοχη στην Τουρκια αλλα σε αυτη την συγκυρια ποιον θα εξυπηρετουσε κατι τετοιο? Η χαρα των δυτικοφρόνων εχει κοντα και ευθραυστα ποδαρια. Η Ρωσια ειναι μια κραταια δυναμη που οδηγει τον πλανητη στην απελευθερωση απο τον μεσαιωνα του δολλαριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σάββα, μη ξεχνάς τι είχα γράψει στον Κωνσταντακόπουλο πριν ένα μηνα, το οποίο email έλαβες και εσύ. Μήπως γνωρίζεις εάν ο Δημήτρης είναι ακόμη υπερήφανος για την φιλία του με τον Ντούγκιν;

    -Γιώργος

    Κύριε Κωνσταντακόπουλε,

    Οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Μήπως γνωρίζετε τι συμβαίνει στο παρασκήνιο ώστε να σπάσει ο πάγος;

    Βλέπετε τα δυο φιλαράκια στις φωτογραφίες; http://www.med.org.ru/article/3916

    Ο εξ αριστεράς στις φωτογραφίες είναι ο τούρκος εθνικιστής Doğu Perinçek, πρόεδρος το κόμματος Vatan Partisi. Τον τύπο στα δεξιά πιστεύω τον γνωρίζετε. Όταν μιλήσατε με τον τύπο με το μούσι, όταν του πήρατε και συνέντευξη, μήπως σας αποκάλυψε τις κρυφές συνομιλίες που είχε πρόσφατα με τον Perinçek; Διότι ο Perinçek μαζί με τον Ismail Hakki Pekin, αντιπρόεδρο του κόμματος Vatan Partisi και πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών του τουρκικου στρατού, εδώ μιλάμε για βαθύ κράτος, και πρωτοπαλίκαρο της υπόθεσης Ergenekon, λοιπόν οι δυο αυτοί τούρκοι ταξίδεψαν στη Δαμασκό το 2015 και βρέθηκαν με τον Ασάντ. Τι τον είπαν; Η ίδρυση κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία δεν συμφέρει ούτε τον αλαουίτη αλλά ούτε και τον σουλτάνο. Βεβαίως συμφώνησαν. Το μόνο αγκάθι εκείνο τον καιρό ήταν το Κλιντονσταγονίδιο Davutoğlu.

    Αμέσως μετά την κατάρριψη του ρωσικου αεροσκάφους οι δυο τούρκοι ταξίδεψαν στη Μόσχα και βρέθηκαν με ποιον; Με τον φίλο σου τον Αλεξάντρ. Ο τουρκόφιλος φιλόσοφος τους υποσχέθηκε ότι μια μικρή απολογία από τον σουλτάνο και οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας θα αποκατασταθούν αμέσως. Έτσι και έγινε μόλις απομακρύνθηκε το Κλιντονσταγονίδιο.

    Ο Αμερικανός υποστηρίζει ίδρυση κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, αντιθέτως με τα σχέδια της Τουρκίας και αντιαμερικανων όπως ο Ντούγκιν της Ρωσίας, όπως βεβαίως και του Ασάντ.

    Να τον χαίρεστε τον Ντούγκιν κε Κωνσταντακόπουλε, τον μεγαλύτερο τουρκόφιλο στην Ρωσία.

    Και ουάν μορ θινγ: Η υποστήριξη που δίνετε στον Ντούγκιν μου θυμίζει το τσαχάλκο της Χρυσής Αυγής:

    http://www.xryshaygh.com/assets/images/preview/20183/mathaiopoulos-dugin-stik2__article.jpg

    Όμως τουλάχιστον το τσαχάλκο έβαλε αχούλ και επουσμάνεψε (ρωτήστε τον Σάββα για μετάφραση εάν δεν καταλαβαίνετε τις ρωμαίικες λέξεις).

    Γεώργιος Γιαλτουρίδης
    Westwood, MA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχως η ρωσολαγνεια στην Ελλαδα δινει και παιρνει,. βαρεθηκα να λεω τα ιδια.

      Διαγραφή
    2. Ο κυριος Γιαλτουριδης και ας με διορθωσει να κανω λαθος,μιλησε για τον Ντουγκιν,ο οποιος αλλαζει συχνα αποψεις,δεν σημαινει οτι ο συγκεκριμενος καθοριζει την πολιτικη της Ρωσιας

      Διαγραφή
    3. Μ αρεσουν οι ανθρωποι που εχουν επιχειρηματα και τ αναπτυσουν.Ο Πουτιν,αναμεσα σ αλλα,διαβαζει Νικολαι Μπερντιαεφ(Putin Mystique το βιβλιο που το αναφερει),αυτο ερχεται σε συγκρουση με τον φιλοτουρκισμο του Ντουγκιν,ο οποιος εχει αλλαξει αποψεις.ειναι σαν να λεει καποιος οτι στην Ελλαδα,δεν πιστευουν στην γενοκτονια των ΠΟντιων,επειδη το λενε βουλευτες(Ο Ντουγκιν δεν ειναι καν βουλευτης),Φιλης ρεπουση κλπ.Διαβαζει λοιπον Μπερντιαεφ,που ηταν Χριστιανος,αλλα εχει φιλιες με τους ΤΟυρκους επειδη το λεει ο Ντουγκιν,ο οποιος βεβαια εχει πει διαφορα κατα καιρους.

      Διαγραφή
  11. http://www.thecanary.co/2016/08/21/the-syrian-war-just-took-another-shocking-turn-and-it-could-plunge-the-region-even-further-into-chaos-video/

    μια ενδιαφεροσα αναλυση απο μια Αγγλικη ιστοσελιδα,που δεν ανηκει στον mainstream τυπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O χώρος του πλανήτη γη που ονομάζεται Ελλάδα θα κάνει καμία κίνηση που να δείχνει ότι πέρα από κράτος κατά δήλωση είναι και κράτος κατ ουσία?θα κάνει η ελληνική άρχουσα τάξη καμία κίνηση για να εκμεταλλευτεί την εμφανή αναμπουμπούλα ΝΑΤΟ/Τουρκιάς οπως πχ κίνση για τα 12 ν.μ.,όπως άλλο παραδειγμα διπλωματικό στρίμωγμα της Αλβανίας που μέσω Ερντογάν μας πούλαγε μαγκιά για θέματα τσάμηδων ή για την αγορά -στρατηγικών μαχητικών αεροσκαφών f-15 ή για πιο μετά f-35 με καλύτερους οικονομικούς όρους και πολλά άλλα-κάποιοι νομίζουν ότι με τα μιραζ και τα f 16 θα βγούμε μέχρι το 2050!!-..Πρέπει να ξέρουμε ότι η ιστορία οταν τσακώνονται μεγάλες δυνάμεις λυπάται μόνο κρατη που διεκδικούν και όχι χώρους που για όλα τους φταινε οι αλλοι.Η Ελλάδα θα είναι αιωνίως τζουτζές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχως οΕρντογαν κανει ακομα παιγνιδι. Και ολοι απλα τον ...μαλωνουν. Ποιος σας ειπε οτι τα εσπασε με ΝΑΤΟ. Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη η μαλλον ειναι μεγαλης αξιας η γεωστρατηγικη θεση της Τουρκιας ωστε να του τραβηξουν το αυτι .

      Διαγραφή
  13. Νομίζω ότι ένα δεύτερο πραξικόπημα απο τον τουρκικό στρατό είναι μονόδρομος για τους Κεμαλικούς. Εκτός απο θέμα επιβίωσης τους, είναι και θέμα εδαφικής ακεραιότητας του τουρκικού κράτους. Και νομίζω ότι απο αυτό το δεύτερο πραξικόπημα (πιθανότατα αμερικανοκινητο) ο Ερντογάν δεν θα επιβιώσει βιολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η Χασάκα αργά η γρήγορα θα περάσει στον απόλυτο έλεγχο της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.Ο συρφετός των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων χωρίς την ρωσική αεροπορική προστασία δεν έχει καμιά τύχη στην πολεμική του αντιπαράθεση με τους Κούρδους.Την ίδια ώρα σε Τζαραμπλούς βρίσκεται σε εξέλιξη το τουρκικό σχέδιο κατάληψης της. Δυνάμεις ισλαμιστών αντικαθεστωτικών υποστηριζόμενες απο την Τουρκία - με τον τουρκικό στρατό να δείχνει ιδιαίτερα δραστήριος στα σύνορα με Συρία βομβαρδίζοντάς θέσεις της YPG και του ISIS-.

    Η Κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων με το καθεστώς Ασαντ υπο τον φόβο ένοπλης αντιπαράθεσης με την Τουρκία να εκδιώχνει τον Κούρδο Εθνικό Ηγέτη Οτζαλάν και να εξαπολύει μαι άνευ προηγούμενου γενοκτονική δράση κατά των Κούρδων του PKK.Η στενότητα ton t;ote επαφών μεταξύ Αγκυρας Δαμασκού θυμίζει το σημερινό deal.

    Σήμερα η Ρωσία υπο τον Πούτιν -η οποια προσπαθεί να θέσει υπο την ισχύ της σημαντικά τμήματα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης- συνιστά τον κρίσιμο παράγοντα της νίκης των Σιιτών κατά των Σουνιτών , με την Τουρκία να προσπαθεί να κερδίσει μέσα απο τον αντιαμερικανισμό της, εφαρμόζοντας πρακτικές τύπου "Αλεπόν τρώει κι η ζεπίρα πρέσκεται".

    Συμπτωματικά η Ρωσική διπλωματία δεν φημίζεται για τον τυχοδιωκτισμό της.Αν όμως υποβοηθώντας το καθεστώς Ασαντ-και ουχί την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, άλλωστε η βοσνιοποίηση της είναι πλέον δεδομένη- περιορίσει την Κουρδική δυναμική θα έχει υπηρετήσει-εξυπηρετήσει σε απόλυτο βαθμό τους τουρκικούς σχεδιασμούς βραχυπρόθεσμα.

    Πολλοί αναλυτές θεωρούν αδύνατον να θυσιαστούν τα όσα θα παράγει το νέο σημείο εξισορρόπησης των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ με την εξυπηρέτηση των τουρκικών σχεδιασμών.Αλλοι πάλι μιλούν για πολλά κοινά σημεία μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν.

    Το πως αποτυπωθούν όαλ αυτά σε Μ.Α. η οποία λατρεύει τις ανατροπές είναι το ζητούμενο και ως σωστά έχει αναφερθεί ψυχραιμία κι ας καταγράφουμε την πραγματικότητα η οποία είθισται να ξεπερνά την κάθε φαντασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λες οτι η Ρωσια πρεπει να στηριξει την νομιμη κυβερνηση και οχι τον Ασαντ.Η Ρωσια επενεβη στην Συρια,επειδη την καλεσε ο Ασαντ,αυτο χρησιμοποιει σαν διακιολογια.Ποια ειναι η νομιμη κυβερνηση που πρεπει να στηριξει η Ρωσια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και κατι αλλο.Μιλας και πολυ σωστα για Βοσνιοποιηση της Συριας.Πως κρινεις οτι οι Κουρδοι θα φτιαξουν κρατος,μπαινοντας στην διαδικασια διαλυσης μια αλλης χωρας και καταλαμβανοντας περιοχες,με οπλα,χωρις να ξερουμε αν ειναι πλειοψηφια και τι θελουν οι αλλοι λαοι που ειναι εκει.Και τι θα γινει στην υποτιθεμενη περιπτωση,που οι συμμαχοι των Κουρδων,ΗΠΑ,αποφασισουν και αλλες αλλαγες συνορων στην περιοχη μας και δημιουργησουν την μεγαλη Αλβανια η δωσουν την Θρακη στους Τουρκους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ σωστα. παντα το λεω . Μην εμπιστευομαστε τους Κουρδους καιν χαρουμε αν δημιουργησουν κρατος σε τουρκικα εδαφη. Οι Τουρκοι παντα ζητανε και παιρνουν ανταλαγματα. Ποια εδαφη θα ζητησουν ; Λετε τον ...βορειο πολο;

      Διαγραφή
    2. Για τους Κουρδους θα συμφωνησω,οσο για τ οτι θα δωσουν στους Τουρκους Ελληνικο εδαφος οι Αμερικανοι,ξεχνας οτι θα πρεπει να υπαρχουν και καλοθελητες στην χωρα μας,οπως εγινε επι χουντας.Τωρα αν υπαρχουν τετοιοι δεν μας φταιει κανεις,απλα το ξερο μας το κεφαλι

      Διαγραφή
  17. Η Ρωσία από το 2008 όντως ακροβατεί με τη διεθνή νομιμότητα.Σωστά το αναφέρει το άρθρο.Αυτό έχει πολλές αναγνώσεις.Κύρια ανάγνωση είναι ότι η διαπλανητική διαμάχη έχει πάρει τέτοια μορφή που η νομιμότητα αυτή καθαυτή μπορεί να οδηγήσει σε γεωπολιτική καταστροφή ειδικώς όταν ο αντίπαλος εδώ και καιρό είχε το μονοπώλιο στην άρση της κατά το δοκούν.Προσωπικώς δεν νομίζω ποτέ ότι η νομιμότητα στα διεθνή θέματα ήταν κάτι παραπάνω από φύλλο συκής.Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ βέβαια εξακολουθεί να υπολείπεται σε παραβίασεις της διεθνούς νομιμότητας.Έχει δρόμο μπροστά της για το ένδοξο σοβιετικό παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και για μενα μπορει να μην παιζει ρολο η διεθνης νομιμοτητα,για αυτες τις χωρες,αλλα για τον Πουτιν,που λεει πολλες φορες η δικτατορια του νομου,παιζει.Για σενα που ακροβατει με την νομιμοτητα;

    ΥΓ1 αν σχολιαζουμε την Ρωσια οτι δεν τηρει την νομιμοτητα,θα ηταν καλο να μιλησουμε,οχι εδω βεβαια,και για καποιον λαο που συνεργαζεται με ΗΠΑ,ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ(Υεμενη) και ο ιδιος ο λαος δηλωνει οτι ειναι υπερ των ανθρωπινων δικαιωματων,της ισοτητας κλπ.Αυτος ο λαος δεν χανει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.