26/8/16

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία στο βάλτο που λέγεται Συρία

  • (Φωτ.: EPA/Sedat Suna)
Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πατούσε το πόδι του στην Τουρκία, οι ειδικές δυνάμεις της γείτονος σε συνεργασία με τη ΜΙΤ, άνοιγαν το δρόμο σε ομάδες Τουρκομάνων και συμμορίες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού και ισλαμιστών που δρούσαν τα τελευταία χρόνια στην επαρχία Ιντλίμπ, με την υποστήριξη της Άγκυρας, να εισέλθουν στην περιοχή της Τζαραμπλούζ, της αρχαίας Ευρωπού. Τις προηγούμενες μέρες, οι ομάδες αυτές είχαν μεταφερθεί από την επαρχία Ιντλίμπ στο Καρκαμίς της Τουρκίας, όπου εξοπλίστηκαν κατάλληλα και τους ανατέθηκαν οι ανάλογες αποστολές.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι συμμορίες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα έχουν καταλάβει τέσσερα χωριά στο συριακό έδαφος.
Παράλληλα, αναφέρονται αποχωρήσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από συνοικίες της Τζαραμπλούζ των 12.000 κατοίκων χωρίς να γίνονται μάχες, ενώ σύμφωνα με κουρδικές πηγές, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει σπίτια και κτήρια στις κουρδικές συνοικίες της πόλης για να εξαναγκάσει τους Κούρδους να την εγκαταλείψουν. Επίθεση δέχονται και θέσεις των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή της Ιεράπολης/Μένπετζ, που απελευθερώθηκε στις 12 Αυγούστου.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακούει με προσοχή τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ Stringer)
Στην όλη επιχείρηση παρέχει αεροπορική υποστήριξη η τουρκική πολεμική αεροπορία, με τις ΗΠΑ να παρέχουν υποστήριξη με 2 F-16 αλλά και πολιτική στήριξη, με το σκεπτικό ότι αυτή αποσκοπεί στην εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από την τουρκοσυριακή μεθόριο.
Κουρδικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αλλά και κουρδικά έντυπα, θεωρούν ότι η επιχείρηση, που η Άγκυρα της έδωσε την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη», δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιχείρηση αντικατάστασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από άλλους τζιχαντιστές ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων, που μέχρι σήμερα δρούσαν σε διαφορετικές περιοχές της Συρίας.

Τουρκικά τανκς και άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού περνούν τα σύνορα της Συρίας (φωτ.: EPA/Sedat Suna Recrop)
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν σημειώνονται μάχες μεταξύ τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, των ομάδων των τζιχαντιστών και των Τουρκομάνων που εισήλθαν στην περιοχή της Τζαραμπλούζ μέσω της Τουρκίας, όπως επίσης ότι το τουρκικό πυροβολικό δεν πλήττει θέσεις και στόχους των τζιχαντιστών αλλά περιορίζεται σε βομβαρδισμό αποκλειστικά κουρδικών στόχων.
Εντύπωση προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), όπου αναφέρεται ότι "η όλη επιχείρηση στην ουσία στρέφεται εναντίον των Κούρδων  και εναντίον της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας".
Οι Κούρδοι έχουν προτείνει στην Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας να αντιπροσωπεύονται δίκαια και δημοκρατικά όλοι οι λαοί της περιοχής.
Τέλος, αναμένεται να δούμε πώς ακριβώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις για την ολοκλήρωση του «Κουρδικού Διαδρόμου» η δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ βρισκόταν στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνεχίσουν να στηρίζουν τους Κούρδους αν δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους ανατολικά του ρου του Ευφράτη.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι δυνάμεις του στρατού της Συρίας εξαπέλυσαν επίθεση στα ορεινά της επαρχείας της Λατάκειας, απ’ όπου αποσύρθηκαν μαχητές Τουρκομάνοι για να συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».
Το παιχνίδι χοντραίνει…

16 σχόλια:

  1. Οι Κούρδοι του YPG χωρις την υποστήριξη των Αμερικανών είναι τελειωμένοι. Έχουν εχθρούς τον Άσαντ, Ιράν, Ιράκ, Τουρκία, ακόμα και τον ίδιο τον πατριώτη τους τον Μπαρζανί που τους πούλησε κανονικά. Σε ότι αφορά τους Ρώσους, δε τους καίγεται καρφάκι. Κατά πάσα πιθανότητα θα αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν εκεί. Συνεπώς, μάλλον μας τελείωσε και ο περίφημος ''κουρδικός διάδρομος''...Βέβαια αυτό θα έχει συνέπειες σε ότι αφορά τον πόλεμο εναντίον των τρελών της Ράκκα. Δε νομίζω ότι πλέον οι Κούρδοι θα είναι τόσο πρόθυμοι να σκοτώνονται για χάρη τρίτων, χωρίς πολύ σοβαρά ανταλλάγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμέλ
      συνιστώ ψυχραιμία.
      Όσον αφορά τον Μπαρζανί:
      Οι Κούρδοι έχουν τη δική τους ενδο-στρατηγική. Οι καταστάσεις τους υποχρεώνουν κάποιοι παράγοντες-κόμματα να τα έχουν καλά με τους Ιρακινούς, κάποιοι με τους Ιράνούς, κάποιοι με τους Σύριους και κάποιοι με τους Τούρκους. Το αυτόνομο κράτος του Β. Ιράκ-Ν. Κουρδιστάν δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αξιολογήσουμε την επίσκεψη Μπαρζανί στην Άγκυρα.
      Όσο αφορά το YPG
      Ασφαλώς έχει μεγάλη σημασία η σχέση τους με τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον δεν τους ξέρεις καλά.
      Οι συγκεκριμένοι Κούρδοι δεν είναι εύκολα παιδάκια.
      Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους δυτικά του Ευφράτη.
      Μπορεί να φύγουν οι σημαίες και τα σήματα του YPG, αλλά οι μαχητές θα εμίνουν εκεί, για να ολοκληρώσουν την απελευθέρωση της Αλ Μπάμπ και την ένωση με το Αφρίν.
      Μη βιάζεσαι και μην εξάγεις εύκολα συμπεράσματα.
      Όσο για τις μεγάλες δυνάμεις, όσο του ΡΚΚ-YPG αποτελούν αξιόλογη πολιτική και στρατιωτική δύναμη, όλοι μα όλοι θα ενδιαφέρονται γι' αυτούς, στρατηγικά.
      Τακτικοί ελιγμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται.

      Διαγραφή
    2. Μόνο που οι Αμερικάνοι (όπως και οι Ρώσοι και κάθε ισχυρός) ουδόλως ενδιαφέρονται να τελειώνουν με τον ISIS ή οποιονδήποτε άλλο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην αποκτήσει κανείς υπέρμετρη ισχύ (προφανώς ούτε οι Κούρδοι), να μην βγεί κανείς εκτός παιχνιδιού, και να τρώγονται όλοι μεταξύ τους, εις το διηνεκές.

      Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

      Διαγραφή
    3. Μονο που η Ρωσια,θεωρει συμμαχικη χωρα την Συρια οποτε θελει να τελειωσει ο ΙΣΙΣ.οχι επειδη ειναι φιλανθρωποι οι Ρωσοι,αλλα επειδη αυτο λενε τα συμφεροντα τους.

      Τoν Φεβρουαρια,το Πενταγωνο ανακοινωσε τους εχθρους των ΗΠΑ(με σειρα προτεραιοτητας,απο τον πιο σημαντικο μεχρι τον λιγοτερο χειροτερο).Ρωσια,Κινα,Βορειος Κορεα,Ιραν,τρομοκρατια(γενικα).ΟΠοτε απ αυτο και μονο,καταλαβαινουμε οτι οι ΗΠΑ,οντως δεν ενδιαφερονται για καταστροφη ΙΣΙΣ,για τα δικα τοτυς συμφεροντα,θελουν na πιεσουν Γεωπολιτικα,Ρωσια και Κινα,τις 2 χωρες,που θεωρουν χειροτερους εχθρους


      http://www.nytimes.com/2016/02/03/opinion/the-pentagons-top-threat-russia.html?_r=1

      Διαγραφή
    4. In Iraq they work with Turkey to smuggle the country's oil. I Syria the same. Why not with the hosting which overall have treated much better than Turkey. That tells us a lot about character. Savva, you know them better, but I am not a big fan of the Kurds. An opportunistic tribe that thrives on civil wars.

      Διαγραφή
    5. Δεν έχω τη προσωπική σου εμπειρία, ούτε τις ειδικές γνώσεις. Ότι διαβάζω από το διαδίκτυο. Μακάρι να έχεις δίκιο και οι κούρδοι της Συρίας να κερδίσουν ένα βιώσιμο κράτος γιατί το αξίζουν. Όντως είναι παλληκάρια. Και οι γυναίκες τους. Διαβάζω πάντως ότι οι Τούρκοι σκέφτονται να προχωρήσουν μέχρι και την Al-Bab. Επίσης βλέπω σιγά σιγά να συγκεντρώνουν και να προωθούν και άλλα αρματα μάχης στην περιοχή εντός Συρίας. Τρώγοντας, έρχεται η όρεξη... Και εκεί όπου πατάει η τουρκική μπότα, δε φεύγει παρά μόνο με αίμα...

      Διαγραφή
    6. Σωστό αυτό που γράφει ο Νίκος.Τη Βόρεια Συρία δεν συμφέρει σε καμία δύναμη να την κατέχει ένας ! Ειδικώς αν περάσει ο αγωγός του Κατάρ από κει.Όπου περνά αγωγός υπάρχει ο άγραφος νόμος της γεωπολιτικής ότι η περιοχή διαιρείται σε θνησιγενή "βασίλεια".
      Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι η Ρωσία και η Συρία ήσαν ενήμερες ή έδωσαν το ΟΚ για την εισβολή των Τούρκων.Πιστεύω ότι Τούρκοι και Αμερικάνοι κορόιδεψαν Ρώσους και Σύριους και με το καλό μομέντουμ των σχέσεων των χωρών τους έδρασαν καταδρομικά και έκαναν μία ενέργεια που είχε σχεδιαστεί να γίνει από πέρσι αλλά τότε οι Ρώσοι είχαν προειδοποιήσει εναντίον της.Σίγουρα πάντως οι Ρώσοι δεν εξέφρασαν και casus belli για την ενέργεια ή ίσως ήσαν αδύναμοι να εκφράσουν ? Θα δούμε.Μου προξενεί εντύπωση για άλλη μία φορά ο ρωσικός σχεδιασμός.Έχει αρχίσει κάποια περίεργα από την Ουκρανία...

      Διαγραφή
  2. http://www.alternet.org/world/syrian-war-crisis?akid=14568.2575525.d4vfkJ&rd=1&src=newsletter1062521&t=16

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η Ρωσία δεν στήριξε τους Κούρδους;
    Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όπως και να χει δεν μπορεί να προάγει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας, ένα μεγάλο Κουρδικό Κράτος το οποίο θα βοηθούσε στον μελλοντικό διαμελισμό της Τουρκίας θα ήτανε ότι καλύτερο για την Ρωσία, θα μπορούσε να συνεταιριστεί τους Κούρδους και να αυξήσει την επιρροή της στην Μέση Ανατολή, αντίθετα η Νατοική Τουρκία λίγα μπορεί να δώσει..
    Σάββα θα ήθελα την γνώμη σου για αυτό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. menber
      παρακαλώ να περιμένεις.
      Ολοκληρώνω σειρά άρθρων, όπου παρατίθενται και εξηγούνται όλα.

      Διαγραφή
  4. Στα πλαισια ενημερωσης, δημοσιογραφος του RT,ρωτησε την υπευθυνη τυπου του Αμερικανικου Πενταγωνου, αν, το οτι η Αμερικη στηριζει Τουρκια,ακομα και αν ο Ερντογαν χτυπησει τους Κουρδους,σημαινει οτι εχουν αποστασιοποιηθει απο τους Κουρδους.Η υπευθυνη απαντησε οχι,ειναι καθαρη η υποστηριξη μας,οι Κουρδοι ειναι τρομεροι μαχητες και ειναι ολοι εναντια στον κοινο εχθρο,DAESH.Επισης ειπε οτι ειναι πολυπλοκο το θεμα και ολα αλλαζουν γρηγορα.Επισης σε ερωτηση της ιδια δημοσιογραφου,περι τα λεγομενα Μπαιντεν στους Κουρδους περι Ευφρατη και αν η Αμερικη,ζηταει να φυγουν απ το Monbij που απελευθερωσαν απ το DAESh,ειπε οτι οι Κουρδοι,εχουν υποσχεθει,οτι θ αφησουν την περιοχη στους τοπικους πληθυσμους.Oι Αμερικανοι περθιμενουν απ τους κΟυρδους,να κρατησουν την υποσχεση τους.Η δημοσιογραφος,ειπε λοιπον,οτι ουσιαστικα οι Αμερικανοι,τους λενε ευχαριστουμε για την βοηθεια,τωρα δωστε πισω τα εδαφη στην αλλη συμμαχο μας, την ΤΟυρκια.Ρωτηθηκε ο Kani Xulam,υπευθυνος του δικτυου των Κουρδων στην Αμερικη,για το ιδιο θεμα και ειπε οτι ειναι δυσαρεστημενοι οι Κουρδοι με την συμπεριφορα της Αμερικης.θεωρει ομως οτι ο Μπαιντεν,ηθελε να ικανοποιησει τον Ερντογαν και οτι στην Συρια,ξερουν οι Αμερικανοι οτι οι Κουροι ειναι αξιοπιστοι συμμαχοι και οτι χωρις αυτους,οι Αμερικανοι δεν θα καταφερναν τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι πραγματικα εντυπωσιακη η ανοχή που παρέχουν τοσο η Ρωσσια όσο και η Δύση στα αίσχη που κανει ο σουλτάνος τοσο στο εσωτερικο του όσο και στο Κούρδο συριακό ζήτημα..(.σαν δυο διεκδικητές μιας άπιστης ( για ολους) γυναικείας καρδιάς )
    Σίγουρα η άπιστη τον παιζει καλα το ρόλο της αλλα και το έξυπνο πουλί απο την μύτη πιάνεται,που στην περιπτωςη αυτη ειναι να κρατάς την ανάσα σου ως προς την εξελιξη των γεγονότων με τις ανατροπές που γίνονται
    Μακάρι Σαββα να έρθουν τα πραγματα πως εννοείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Erdogan renogiated with everybody, when everybody thought he was weak. But he got everything he wanted; Giulen, green light to Syria, Cyprus and EU visa pretty soon, etc....
    Does it make sense???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν καταλαβαίνω γιατί σώνει και καλά πρέπει να ληφθεί τόσο σοβαρά η δήλωση του Biden: βεβαίως το λέω εν μέρει ρητορικώς διότι δεδομένου της ισχύος και των προγραμματικών δηλώσεων (επί Bush) εκτός απ' τις Η.Π.Α. βάλουν στην περιοχή και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας! Ακόμη, η Ρωσία γιατί δεν έχει ανακοινώσει κάτι γι' αυτό το ζήτημα; Μήπως ακόμη αξιολογούν τα ζητήματα της Αρκτικής η τους νοιάζει περισσότερο το εμπόριο οπότε αρκούνται στο μισθωμένο Συριακό λιμάνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προσωπικά, εστιάζω στις πράξεις κι όχι στο τι λέγεται.
    Στις πράξεις οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει τους κούρδους και τους συμπαραστάθηκαν με τους βομβαρδισμούς.
    Κάθε τι που λέγεται, μπορεί να λέγεται ίσως για να κερδίσουν χρόνο οι ΗΠΑ ώστε να πάνε την δουλειά με την Τουρκία εκεί που θέλουν. Μπορεί να λένε αυτά δημοσίως και από πίσω να λένε στους κούρδους "εμείς θα σας λέμε να πάτε ανατολικά του Ευφράτη αλλά εσείς συνεχίστε την δουλειά σας σαν να μην σας το είπαμε". Τα λόγια είναι λόγια.
    Το κρίσιμο ήταν να μπουκάρει ο Τούρκος μέσα στην Συρία. Από τώρα και μετά μόνο κλιμάκωση των πολεμικών γεγονότων θα βλέπουμε νομίζω, ώσπου να πάρει φωτιά όλη η περιοχή.
    Και μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν τον Ερντογάν και κάποια στιγμή που θα το αποφασίσουν αυτές, θα τον "φάνε" και τότε θα μιλάμε για μια άλλη Τουρκία όπου ο ένας θα σκοτώνει τον άλλο σε έναν εμφύλιο δίχως προηγούμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.