20/8/16

Χασάκα, κρίσιμη καμπή του πολέμου στη Συρία;

αποκρυπτογράφηση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν τη Πέμπτη αεροπλάνα για να προστατεύσουν τις ειδικές δυνάμεις τους, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Χιλιάδες κάτοικοι αποχώρισαν από τη Χασάκα αυτές τις δυο τελευταίες ημέρες, θέατρο μαχών και όπου έχει έλλειψη ψωμιού και διακοπη ρεύματος. Delil Souleiman/AFP

Anthony Samrani (με ειδησεογραφικά πρακτορεία) | L’Orient Le Jour (Λίβανος)  20/08/2016

Στη Συρία, ο πόλεμος γράφεται στον πληθυντικό. Ενώ οι πιστές δυνάμεις στη κυβέρνηση και οι αντάρτες προετοιμάζονται για ένα νέο γύρο στο Χαλέπι, μια άλλη μάχη παίρνει μορφή 350 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά.  Μάχονται, από την Τετάρτη, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με τη κουρδική αστυνομία (Assayech) στη πόλη της Χασάκα, κάνοντας 39 νεκρούς - 23 πολίτες, 16 στρατιώτες συμπεριλαμβανομένων εννέα Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής - σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH) . 

Οι συγκρούσεις είναι επαναλαμβανόμενες μεταξύ των Κούρδων του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων (FDN), φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών, αλλά οι συγκρούσεις έχουν λάβει διαφορετική κλίμακα τις τελευταίες 48 ώρες. 

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση το Μάρτιο του 2011, η συριακή πολεμική αεροπορία έπληξε, τη Πέμπτη και χθες, κουρδικές θέσεις στη Χασάκα. Οκτώ επιδρομές χθες στόχευαν στόχους στα νοτιοδυτικά της πόλης, στα οποία τα δύο τρίτα ελέγχονται από τους Κούρδους και το υπόλοιπο από τη κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Από την πλευρά τους, οι κουρδικές δυνάμεις έχουν απαγάγει δεκάδες κυβερνητικούς μαχητές και, σύμφωνα με το OSDH, χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη, θέατρο μαχών και όπου παρουσιάζει έλλειψη ψωμιού και η ηλεκτρική ενέργεια είναι απενεργοποιημένη. 
«Οι Κούρδοι μαχητές έχουν ασφαλίσει ένα δρόμο και πρόσφεραν μέσα μεταφοράς στους πολίτες που ήθελαν να πάνε σε πιο ασφαλείς περιοχές», δήλωσε ο Σιχανούκ Dibo, ένας υπεύθυνος του PYD.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες το βράδυ, ο συριακός στρατός είπε ότι είχε αντιδράσει "κατάλληλα" σε μια προσπάθεια από τους Κούρδους να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. 
«Οι αεροπορικές επιδρομές στόχευαν μόνο τις θέσεις από τις οποίες ξεκινούσαν τα εχθρικά πυρρά  και ένοπλες ομάδες», είπε. 
Οι κουρδικές δυνάμεις, που ήδη ελέγχουν μεγάλο μέρος της πόλης, κατάλαβαν κυβερνητικά κτίρια, από τα οποία ένα Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε νωρίτερα την ημέρα ο Χατζ Νάσερ Μανσούρ, επικεφαλής της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG (μονάδα οικισμού).

Χρονοδιάγραμμα

Οι επιδρομές της κυβέρνησης αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις της Δαμασκού με το
PYD. Παρά το γεγονός ότι οι στόχοι τους διαφέρουν θεμελιωδώς, οι δύο πλευρές είχαν προσεγγίσει αρκετές φορές για να πολεμήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών. 

Το περασμένο Φεβρουάριο, ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στο Χαλέπι, οι Κούρδοι το είχαν εκμεταλλευτεί για να κερδίσουν έδαφος εις βάρος των ανταρτών στην επαρχία αυτή. 
Υποστηριζόμενοι από τις ρωσικές επιδρομές, όπως και τα κυβερνητικά στρατεύματα, ενώ τους βομβάρδιζε η Άγκυρα-  η οποία θεωρεί το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση-  οι Κούρδοι σύναψαν μια εύκαιρη συμμαχία με το καθεστώς. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι ασκούσαν πίεση στη διεθνή κοινότητα έτσι ώστε μια κουρδική αντιπροσωπεία να κληθεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία στη Γενεύη. 
Αλλά αυτή η προσέγγιση αυτή έχει ξεθυμάνει.

Με βάση την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω των αεροπορικών επιδρομών και των συμβούλων τους στο έδαφος, οι Κούρδοι επεκτείνουν την επιρροή τους στο συριακό βορά καταλαμβάνοντας στα εδάφη του ισλαμικού κράτους (ΙΚ). Έχουν αυτό-ανακηρύξει το Μάρτιο μια «ομοσπονδιακή περιοχή» και ονειρεύονται να συνδέσουν τα τρία καντόνια Afrin, Jazirah και Κομπάνι στα βόρεια της Συρίας. Ορκισμένος μπααθιστής, ο Άσαντ σίγουρα είδε με κακό μάτι αυτή την επιθυμία να περιορίσουν την κυριαρχία του πάνω από συριακό έδαφος. Τη Πέμπτη, μια τοπική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η βομβιστική επιδρομή ήταν «ένα μήνυμα προς τους Κούρδους για να σταματήσουν να έχουν τέτοιες διεκδικήσεις που αφορούν την εθνική κυριαρχία». Αν τα κίνητρα είναι αρκετά σαφή, το χρονοδιάγραμμα, είναι πολύ λιγότερο κατανοητό.

Δύο πιθανοί λόγοι

Γιατί να αποφασιστεί να κηρυχθεί πόλεμος κατά των Κούρδων τη στιγμή που τα κυβερνητικά στρατεύματα είναι ήδη βυθισμένα σε μια αποφασιστική μάχη εναντίον των ανταρτών στο Χαλέπι; 
Δύο λόγοι θα μπορούσαν να το εξηγήσουν. 

Ο πρώτος είναι εθνικού ενδιαφέροντος: οι συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDS), ένας συνασπισμός που αποτελείται από μια μειοψηφία Αράβων μαχητών και μια πλειοψηφία Κούρδων, έδιωξαν το ΙΚ από τη πόλη Ιεράπολη της Συρίας μετά από σχεδόν τρεις μήνες μαχών. Αναμένεται να ξεκινήσουν τώρα την επίθεση εναντίον της Jarablous, μια πόλη στα τουρκικά σύνορα, από την οποιά οι τζιχαντιστές του ΙΚ εκκένωσαν χθες τις οικογένειές τους, σύμφωνα με το OSDH, σαν να ετοιμάζονταν για επίθεση. Συνεχίζοντας την προέλαση τους προς τα βόρεια και δυτικά, οι Κούρδοι μπορούν να καταφέρουν να συνδέσουν τα τρία καντόνια τους και να ενοποιήσουν τη Ροτζάβα, γεγονός που θα τους επέτρεπε να είναι σε ισχυρή θέση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το καθεστώς. .
Η προοπτική αυτή έχει κατά πάσα πιθανότητα ζυγιστεί στην απόφαση να βομβαρδίσουν τις θέσεις του PYD στην Χασάκα 

Ο δεύτερος είναι περιφερειακό και διεθνές ζήτημα: το ζήτημα της
Rojava μπορεί να ήταν στο επίκεντρο πολλών διπλωματικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών. 
«Το συριακό καθεστώς είναι προφανώς ότι διαπραγματεύεται με ορισμένες περιφερειακές δυνάμεις, ιδιαίτερα με τη Τουρκία, οι οποίες έχουν παρενέβη άμεσα στη Συρία και στη Rojava», δήλωσε η κουρδική διοίκηση, σύμφωνα με το κουρδικό μίντια Ara news, προσθέτοντας ότι οι επιδρομές ήταν «μια ένδειξη του συντονισμού μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράν και του καθεστώτος». 
Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χθες ότι ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Mevlüt Τσαβούσογλου διεξαχθεί την Πέμπτη επίσκεψη στο Ιράν για να συζητήσουν θέματα της περιοχής.

Έδαφος συνεννόησης;

Σε πλήρη διαφωνία σχετικά με το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ, η Άγκυρα και η Τεχεράνη μπορεί και να έχουν βρει κοινό έδαφος για το θέμα της Rojava.
Εάν επιβεβαιώνεται αυτή η προσέγγιση, η Μόσχα, η οποία έχει συμφιλιωθεί με την Άγκυρα τον Ιούλιο, οκτώ μήνες μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά F16, δεν θα πρέπει να είναι άσχετη. Καμία πληροφορία δεν ξέφυγε ‘όμως για αυτό το ζήτημα μετά τη συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου.
Μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Μόσχας, της Άγκυρας και της Τεχεράνης θα άλλαζε τη κατάσταση της συριακής σύγκρουσης, ανοίγοντας νέες διπλωματικές ευκαιρίες. Αλλά αυτή η συμφωνία θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αντιμετωπίσει την παρέμβαση ενός άλλου διεθνούς παίκτη που έχει λόγο για το θέμα της Rojava. τις ΗΠΑ 

Σε απάντηση στις επιδρομές του καθεστώτος, οι ΗΠΑ πράγματι απέστειλαν τη Πέμπτη αεροπλάνα για προστατεύσουν τις ειδικές δυνάμεις τους, οι οποίες συμβουλεύουν τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Επικρινόμενοι για την στάση τους στη μάχη του Χαλεπίου, οι Αμερικανοί έσπευσαν να αντιδράσουν για να έρθουν να υποστηρίξουν τους Κούρδους συμμάχους τους, απειλώντας έτσι το συριακό καθεστώς. «Δείξαμε σαφώς ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα υπερασπιστούν τα χερσαία στρατεύματα αν αυτά απειλούνται», είπε ο πλοίαρχος Jeff Davis, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Θα διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και το συριακό καθεστώς καλό θα ήταν να μη κάνει τίποτα που θα τους έβαζαν σε κίνδυνο. Θεωρούμε αυτές τις καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τον συνασπισμό ως πολύ σοβαρές και έχουμε απολύτως το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας », επανέλαβε ο κ Ντέιβις. 

Ενώ όλα τα μάτια είναι σήμερα στραμμένα προς το Χαλέπι, μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση στη πόλη Χασακέ της Συρίας ο λόγος μιας στρατιωτικής και διπλωματικής κλιμάκωσης. 
Οι 1001 πόλεμοι της Συρίας δεν πρόκειται να τελειώσουν γρήγορα ...
Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 20.8.2016




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.