29/9/16

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (28.09.16)

26 σχόλια:

  1. Θα προτιμούσα να μην είχε αναρτηθεί ένα τέτοιο περιπαικτικό σκίτσο για την Εκκλησία μας και την Ορθοδοξία από ένα site όπως ο Ινφογνώμων. Ειδικά όταν προέρχεται και από μια εφημερίδα που στηρίζει την εθνοαποδόμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως δεν συναγωνίζεσθε σε χλεύη και σε λοιδορία το doncat του κ. Ν.Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σκίτσο διακωμωδεί τις ανθρώπινης φύσης ανοησίες και την ιδεοληψία των ροσοφόρων. Ούτε την έννοια του Θείου προσβάλει, ούτε κατά της Πατρίδος στρέφεται, ούτε επιτίθεται κατά του Ελληνικού έθνους και της Σημαίας. Όσοι θίγονται από το σκίτσο, να πάρουν αντιβίωση να τους περάσει. Αν τα συμπτώματα συνεχίσουν, ας πάρουν ένα αεροπλάνο χωρίς επιστροφή για την Τεχεράνη, το Ριάντ ή όπου αλλού οι ρασοφόροι έχουν εξουσία να επιβάλουν μεσαιωνικές αντιλήψεις και τρόπο ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκίτσο υπονοεί ότι η Εκκλησία επεμβαίνει και καθορίζει την Εκπαιδευτική Πολιτική που δεν είναι αληθές άρα συκοφαντεί. Το κάνει κοροιδεύοντας και λίγο το Ευαγγέλιο λέγοντας για τους 12 μαθητές του Χριστού. Γενικότερα αποπνέει μία περιφρόνηση και χλευασμό για την Εκκλησία όπως και το δικό σας σχόλιο άλλωστε. Όχι δεν θίγει την πατρίδα και το έθνος πράγματι, απλώς εμπαίζει ολίγον τα Θεία προς δική σας τέρψη.Κακό του δικού σας κεφαλιού να κοροιδεύετε ότι θέλετε. Δεν θίγομαι από το σκίτσο, έχω δει πολύ χειρότερα. Ως χριστιανός έχω μάθει να τα υπομένω σιωπηλός όλα. Θα μου αναγνωρίσετε όμως ελπίζω ως οπαδός του Διαφωτισμού που είστε, το δικαίωμα να λέω κι εγώ τη γνώμη μου. Διατύπωσα απλώς την λύπη μου για το γεγονός ότι αναδημοσιεύεται σε ένα σάιτ που σέβεται και την Ορθοδοξία και την Εκκλησία μας. Τίποτε άλλο. Αν επιθυμείτε να ξεδώσετε την απέχθεια σας για οτιδήποτε χριστιανικό και την αποστροφή (ίσως και μίσος;) σας για οποιονδήποτε θρησκευόμενο άνθρωπο σας παρακαλώ να βρείτε κάποιον άλλον να το κάνετε. Δεν έχω χρόνο να ασχολούμαι με εμπαθή και πορωμένα άτομα.

      Διαγραφή
    2. Ιδεοληψία από την μεριά των ρασοφόρων αλλά όχι των πολιτικών? Η εως τώρα θήτεία τους βρίθει από ιδεοληψίες που εν τέλει δεν έχουν φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα παρά μόνο επιπλέον εξαθλίωση, σου λέει τίποτα? Βάσει του άρθρου 16, παρ. 2 του Συντάγματος ένας εκ των θεμελιωδών σκοπών της Παιδείας είναι η ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως. Αναπόσπαστο κομμάτι Σημαιας και Έθνους είναι ο Χριστιανισμός, ξεριζώνοντας (γιατί με αυτό εξισώνεται) την Ορθόδοξη διδασκαλία αποδομείται ένας από τους θεμέλιους λίθους της Πατρίδος. Και φυσικά έχουν λόγο οι ρασοφόροι περι του μαθήματος των θρησκευτικών αφού περι θρησκέιας θα σε μιλήσει ο γνώστης-θεολόγος επι του θέματος και όχι ο τυχαίος εκπαιδευτικός, ο δικηγόρος... ο Φίλης. Και εξήγησε μου τι σημαίνει μεσαιωνικές αντιλήψεις και τρόπος ζώης.

      Διαγραφή
  4. Να τον βράσω τον πατριωτισμό σου, αν είναι να ειρωνεύσαι την Εκκλησία. Αν δεν υπήρχε η Εκκλησία, δεν θα υπήρχε η Πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιά την «ταμπακιέρα» δεν μιλάς !
    Μπορείτε να απαντήσετε γιατί όλοι οι άλλοι θρησκευόμενοι εκτός των Ορθοδόξων στην Ελλάδα μπορούν να διδάξουν όπως θέλουν και γουστάρουν τα μαθήματα των θρησκευομένων τους και με όποιους δασκάλους και καθηγητές μόνο αυτοί γουστάρουν και επιλέγουν και ΜΟΝΟ όχι στους Ορθοδόξους Χριστιανούς;!
    Όταν λοιπόν:
    Στο Μουσουλμάνο Μουφτή, αναγνωρίζεται το έννομο δικαίωμά του, όχι μόνον να καθορίζει το Κοράνιο ως περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών για τους Έλληνες Μουσουλμανόπαιδες, αλλά και να προτείνει και να διορίζει αυτούς που θα το διδάξουν.
    Στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος, αναγνωρίζεται το έννομο δικαίωμά του, όχι μόνον να καθορίζει το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών για τους Έλληνες Εβραιόπαιδες, με την διδασκαλία του Ταλμούδ, αλλά και να προτείνει και να διορίζει αυτούς που θα το διδάξουν.
    Στη Ρωμαιοκαθολική Ιεραρχία της Ελλάδος, αναγνωρίζεται το έννομο δικαίωμά της, όχι μόνον να καθορίζει ως περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών για τους Έλληνες Ρωμαιοκαθολικόπαιδες, τη Ρωμαιοκαθολική Κατήχηση του Βατικανού, αλλά και να προτείνει και να διορίζει αυτούς που θα την διδάξουν.
    Για την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, δεν αποτελεί διάκριση θρησκευτικού ρατσισμού, η καταστρατήγηση των εννόμων δικαιωμάτων της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρόμοιο σκίτσο που να αφορά το Ισλάμ, το Βουδισμό, τους Ταοϊστές και άλλους θρησκευόμενους άλλων θρησκειών θα είχε προκαλέσει κατακραυγή αυτών που επικροτούν τώρα αυτό το σκίτσο. Τόση παράνοια πια;
    Και κάτι ακόμη. Όποιος τη βρίσκει με τέτοια σκίτσα και τα προωθεί με οποιονδήποτε τρόπο δεν μπορεί να λέγεται πατριώτης. Γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μεγαλυτερη προδοσια ειναι η ψηφιση του νομου που δινει ιθαγενεια ,οχι υπηκοοτητα,ιθαγενεια ,σε οσα παιδια μεταναστων γεννιουνται στην Ελλαδα , και γενιουνται πολλα.
    Σε 20 χρονια η πατριδα μας θα εχει παραδοθει αυτοματα σε αλλοδαπους χωρις να πεσει
    ουτε μια σφαιρα.
    Εννοειται οτι θα γεμισει η χωρα τζαμια και δε θα μιλαμε τοσο ελευθερα πια ,και ολα αυτα με την καθοδηγηση των Ελληνικων ? κυβερνησεων και σε 20 χρωνια που θα ειναι περισσοτεροι οι ξενοι ιθαγενεις θα αναλαβουν σιγα σιγα και τη διακυβερνηση της Χωρας η" πιο σωστα του χωρου πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή (καθώς φαίνεται), το ανωτέρω σχόλιό μου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις (όχι πως δεν ήταν αναμενόμενο από ανθρώπους που πιστεύουν σε κάτι φανταστικό και μη-αποδεικτέο), παρακαλώ, επιτρέψατέ μου διευκρινήσεις. Ελπίζω όλοι οι προλαλήσαντες να διαβάσουν με ευρύτητα πνεύματος και όχι με προκαταλήψεις και φανατισμό που χαρακτηρίζει ΜεσΑνατολίτες ισλαμιστές υπανθρώπους.

    Η άποψή μου είναι ότι η παροχή της επιστημονικής γνώσης από το Σχολείο ή το Πανεπιστήμιο και η θρησκευτική κατήχηση, είναι έννοιες ασύμβατες. Και όταν λέω "θρησκευτική κατήχηση", ασφαλώς και ΔΕΝ αναφέρομαι μόνο στην κατήχηση της Χριστιανικής Ορθόδοξης πίστης, αλλά ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ θρησκείας. Το επαναλαμβάνω: «OΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ θρησκείας»!

    Όσοι βιαστούν να ρωτήσουν «…ναι, μα οι ισλαμιστές λένε το τάδε…» ή «…οι άλλες θρησκείες επιβάλουν αυτό κι εκείνο…», θα τους καλέσω να αναλογιστούν εάν θέλουν να εξομοιώσουν τον εαυτό τους και την Ελληνική Παιδεία των μελλοντικών γενεών, με ανόητες πρακτικές που χρησιμοποιούν βάρβαροι και (αντικειμενικά) απολίτιστοι λαοί που καθόλου συμπτωματικά θεωρούν (για παράδειγμα) πως το Ισλάμ είναι «ανώτερο όλων» και πως «ο Αλλάχ είναι ο μοναδικός» και λοιπές ανοησίες που παραπέμπουν στο σκοταδισμό του Μεσαίωνα, αν όχι στον ψυχίατρο.

    Επειδή λοιπόν ζούμε στην εποχή που ζούμε, επειδή ως Ανθρώπινο γένος περάσαμε τις κακές και τις μαύρες στιγμές μας, επειδή τους τελευταίους 2-3 αιώνες έχουμε κάνει άλματα ως ανθρωπότητα (σίγουρα όχι λόγω της θρησκείας), δεν νομίζω πως η θρησκευτική κατήχηση ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ θρησκείας, δόγματος, δοξασίας κλπ θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διδασκαλίας σε χώρους που παρέχεται επιστημονική γνώση. Τα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια, είναι για να διδάσκουν τις επιστήμες και την ανθρώπινη γνώση όπως έχει συγκεντρωθεί μέχρι τις μέρες μας. Για όσους έχουν θρησκευτικές ανησυχίες και αρέσκονται να ακούν φανταστικές αναπόδεικτες (και πολλές φορές κωμικά αβάσιμες) ιστορίες, νομίζω πως το κατηχητικό είναι πάντα διαθέσιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του για να πείσει πρόθυμα αυτιά, ότι η «δική μας» θρησκεία είναι καλύτερη και ανώτερη από όλες τις άλλες (περίπου 3500) που υπάρχουν και πως ο «δικός μας» θεός είναι ο «μοναδικός αληθινός» ενώ όλοι οι άλλοι θεοί είναι απατεώνες και ψεύτικοι.

    Όσο λοιπόν αστείο και εξωφρενικά γελοίο μας φαίνεται (και στην πραγματικότητα έτσι είναι) κάποιος να πιστεύει πως αν είναι καλός ισλαμιστής ο Αλλάχ θα τον ανταμείψει με 72 παρθένες, όσο ανόητο κι αν μας φαίνεται κάποιοι να σφάζουν κοκόρια και να επικαλούνται ανύπαρκτα βουντού & πνεύματα, άλλο τόσο για κάποιους άλλους φαίνεται ότι ο «δικός μας» (που είναι και ο «μοναδικός αληθινός» ενώ όλοι οι άλλοι είναι ψεύτικοι) γεννήθηκε από παρθένα, αυτο-αναστήθηκε (κρατώντας όμως τις τρύπες σε χέρια και πόδια για να τις δείχνει σε κάθε ζήτηση) και έχει εγκαταστήσει επί Γης τους αντιπροσώπους του για να κρατούν το μαγαζί και να εκδίδουν προφητείες για ανάκτηση της Πόλης κι άλλες σαχλαμάρες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε κενά μυαλά.

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. …ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

    Μα, θα μου πείτε «...είναι δυνατόν, όλα αυτά να είναι ανοησίες και τόσες χιλιάδες χρόνια να πιστεύουμε σε ένα ψέμα;...». Ναι, και βέβαια ΕΙΝΑΙ δυνατόν! Όταν σήμερα το 2016, με την υπερ-πληθώρα επιστημονικής γνώσης, όταν στις μέρες μας το Ανθρώπινο γένος ταξιδεύει στο διάστημα (λόγω επιστημονικής γνώσης και όχι λόγω νηστείας και προσευχής) και σχεδιάζει να μετοικίσει τους κοντινούς πλανήτες, υπάρχουν απερίγραπτα ΗΛΙΘΙΟΙ που πιστεύουν ότι (για παράδειγμα) ο Σώρρας είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος επί Γης με περιουσία πολλών τρις τα οποία κέρδισε επειδή πούλησε στη NASA μυστική τεχνολογία από τους Ολύμπιους θεούς, τι σας κάνει να αμφιβάλετε ότι 2 χιλιάδες χρόνια πριν, κάποιοι χωρικοί μέσα στην έρημο έχαψαν ότι ανοησία τους προσέφεραν μερικοί επιτήδειοι (που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη αφέλεια);

    Αν ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν ηλίθιοι που πιστεύουν απατεώνες και καταφερτζήδες (πχ Σώρρας, Τσίπρας κλπ), γιατί να μην έχαφταν παραμύθι οι ανθρωποι εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια πριν; Φανταστείτε μόνο... αν ζούσε τότε ο Σώρρας, ή ο Τσίπρας (ή ο Αντρέας ή ο Ακης που κάποιοι τους ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΝ σαν θεούς) και είχαν στήσει «μαγαζάκι» με δικής τους έμπνευσης θρησκεία, σήμερα όλοι σας θα πιστευατε στις αρλούμπες τους, αδυνατώντας να σκεφτείτε οτι μπορεί και να ήταν κοινοί απατεώνες. Ε;

    Στο δια ταύτα! Υπάρχει το Θείο? Η γνώμη μου είναι «ναι, υπάρχει», αλλά όχι όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Η απεραντοσύνη του Σύμπαντος και η τελειότητα με την οποία λειτουργεί απ' άκρη σ' άκρη, με πείθει πως σίγουρα υπάρχει ένας Δημιουργός (ως μια εξαιρετικά μη-προσβάσιμη «έννοια») που έθεσε όλα αυτά σε λειτουργία και σε πλήρη μεταξύ τους αρμονία. ΣΙΓΟΥΡΑ, δεν έχει τη μορφή που θέλουν να προδώσουν οι (απανταχού) παπάδες, ρασοφόροι, μουφτήδες, μάγιστροι και λοιποί καταφερτζήδες και τσαρλατάνοι που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ανοησία και την αφέλεια!

    Είναι τέτοια η ανθρώπινη ανοησία και ο εγωϊσμός που έδωσε στο Θείο υλική μορφή, που του έδωσε όνομα, που του έδωσε «παραγιό» και «βοηθούς» (λες και τους είχε ανάγκη) για να κτίσει την έννοια της «Θείας ιεραρχίας» εκεί ψηλά στον «ουρανό», που δημιούργησε (σε όλα τα καλά μυθιστορήματα έτσι συμβαίνει) κι έναν μισητό και δαιμόνιο αντίπαλο (aka villain) για να έχει να ασχολείται, που συνέγραψε (αντ’ «Αυτού») νόμους και διαταγές συμπεριφοράς που εάν τύχει και δεν ακολουθηθούν, θα επιβληθούν τιμωρίες φοβερές και τρομερές (για να φοβάται ο πιστός και να μην φεύγει από το μαντρί). Είναι τέτοια η ανθρώπινη ανοησία, που ο «πιστός» αδυνατεί να κατανοήσει πως όλα αυτά είναι μία αλληγορία, μια φανταστική ιστορία που διοχετεύτηκε και διατηρήθηκε εντέχνως στα κενά σκέψης μυαλά ανθρώπων που ήθελαν να ανήκουν κάπου.

    Με λίγα λόγια, εάν οι μαθητές των σχολείων μας και οι φοιτητές των πανεπιστημίων μας, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν στην ζωή τους περιστατικό κατά το οποίο θα χρειαστεί να περπατήσουν στο νερό ή να ποτίσουν με κρασί τους καλεσμένους ενός γάμου, δεν νομίζω πως υφίσταται λόγος διδασκαλίας θρησκευτικών σε ιδρύματα που σκοπό έχουν να αφυπνίσουν τον νου και όχι να τον παραγεμίσουν με (λιγότερο αληθοφανή από την κοκκινοσκουφίτσα) παραμυθάκια, με ανυπόστατες «θεωρίες» και αναπόδεικτες «αλήθειες», με ανόητες προσμονές για 72 παρθένες και μια «μετά θάνατον ζωή» στα πράσινα & ανθηρά λιβάδια εκ δεξιών του «και Υιός Όμικρον Έψιλον».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γελάω και λυπάμαι ταυτόχρονα με την άγνοια σου επι τα βασικά της Πίστεως μας, πόσο μάλλον της ουσία της. Επειδή δεν θα έχει νόημα να σε απαντήσει κάποιος, αν πραγματικά ενδιαφερθείς μπορείς να ψάξεις και από μόνος σου. Ο Θέος απόκαλύπτεται (κάτι παραπάνω από απόδειξη) στον κεκαθαρμένο ανθρώπινο νου και ουδέποτε προσεγγίζεται δια της λογικής. Η ανθρώπινη λογική παράγει σκέψεις αφ εαυτού, δημιουργήματα εκ των οποίων κάποια τα νοηματοδοτεί (αφ εαυτού πάλι) και τα τοποθετεί πάνω από κάθε τι άλλο, σαν είδωλα, και τα λατρεύει. Η έννοια του "θείου" η δικιά σου είναι ένα είδωλο, μια ειδωλολατρεία. Κάτι που δεν έχει υπόσταση. Ο ρατσισμός, φασισμός, κομμουνισμός κτλ, και κάθε ιδεολογία, είναι ανθρωπίνα είδωλα, τα οποία οι υποστηρικτές αυτών "θυσιάζονται" να τα υπερασπίσουν αλλά και πάλι τα προδίδουν για το ατομικό τους συμφέρουν (βλέπε Τσίπρας). Οπότε έχουμε πολλούς ειδωλολάτρες εως και σήμερα εν έτει 2016! Αν τα θεωρείς παραμύθια τα δικά μας τότε συγκαταλέγονται μαζί με τα υπόλοιπα και με το δικό σου, όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει, οπότε είμαστε μια από τα ίδια. Γιατί το δικό σου να είναι το σωστό και το δικό μου λάθος και των υπολοίπων ειδωλολατρών κοκ. Αν όμως το δικό μας είναι όντως το αληθές, γιατί διαφοροποιείται ως αποκάλυψη και όχι ως απαύγασμα της λογικής ανθρώπου, τότε υπάρχει ένα σοβαρότατο θέμα που πρέπει να απαντηθεί στον κάθε άνθρωπο.

      Η τοποθέτηση μου δικαιολογείται πλήρως από το:
      "Στο δια ταύτα! Υπάρχει το Θείο? Η γνώμη μου είναι «ναι, υπάρχει», αλλά όχι όπως νομίζουν οι περισσότεροι."

      Και όπως είχα γράψει στο προηγούμενο σχόλιο τα των θρησκευτικών εξετάζονται από τους αντίστιχους θεολόγους ή τουλάχιστον από αυτους που έχουν εντρυφήσει σ αυτά, όπως και σε κάθε άλλη επιστήμη. Επειδή είναι κάτι πιο προσωπικό δεν σημαίνει πως μπορούμε αυθαίρετα να λέμε ότι μας κατέβει. Δεν μπορώ εγώ να διαβάσω ένα εγχειρίδιο ιατρικής και μετά να κάνω επέμβαση σε ασθενή ή τον διδάσκαλο στους άλλους γιατρούς. Έλεος!

      Διαγραφή
  10. Κριστιάν σου ξέφυγε η δημοσίευση, black humor δεν μας έχεις συνηθίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/black-humour : "a humorous way of looking at or treating something that is serious or sad"

      συνήθως το χρησιμοποιούμε ως κακό, άνοστο, ατυχές, άτοπο αστείο.

      εδώ τολμώ να πω ότι ήμουν και επιεικής θεωρώντας black humor, διότι αν όντως το θεωρείς humor, τότε παίζεις εν ού παικτοίς...

      Διαγραφή
    2. παρεπιπτόντως, θα ήταν καλύτερα να τη μαζέψετε την (ανα)δημοσίευση, σας έχουν κράξει και με το δίκιο τους τα περισσότερα σάιτ,

      γίνεται ζημιά και στο σάιτ και στον εκδοτικό οίκο χωρίς λόγο, έχω δεχθεί από φίλους ορυμαγδό διαμαρτυριών από το πρωί

      Διαγραφή
    3. Χιούμορ, και χαριτωμένο μάλιστα!

      Μου θυμίζει το κεφαλλονίτικο «Γιαλό Γιαλό» με τον Κεφαλλονίτικο παπά που διαβάζει με σοφία τα δώδεκα ευαγγέλια και τα κάνει δεκατρία (Αν και γνωρίζω την εξήγηση, όπως και αυτοί που τραγουδούν).

      https://www.youtube.com/watch?v=9Uopc_ofBUU


      https://www.youtube.com/watch?v=9Uopc_ofBUU

      Διαγραφή
  11. Αγαπητέ Pointman
    Μάλλον βάζεις δύο διαφορετικά πράγματα μαζί, ενώ κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε.
    Συγκεκριμένα το πρώτο ήταν αυτό για το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση (το αν δηλαδή πρέπει να ειρωνευόμαστε τα (θρησκευτικά) πιστεύω τού λαού μας, ενώ το δεύτερο είναι ποιά άποψη έχεις εσύ, εγώ ή όποιος άλλος, πάνω στο θέμα τής ύπαρξης ή όχι τού Θεού.
    Για το πρώτο θα έλεγα ότι άποψή μου είναι πως όντως πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο, επειδή εκεί τα παιδιά παίρνουν τίς βάσεις για τη ζωή τους (και όχι ειδικές επιστημονικές γνώσεις), και, ειδικά για τα θρησκευτικά, πρέπει να σού θυμίσω ότι το νέο ελληνικό κράτος στήθηκε ως χριστιανικό από τούς αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για να το ελευθερώσουν. Η βασική εκπαίδευση πρέπει να φτειάχνει πολίτες που να εμπνέονται από τίς αρχές (τής πλειοψηφίας) αυτών που έστησαν το συγκεκριμένο κράτος.
    Από κει και πέρα στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση όντως δεν χρειάζονται τα θρησκευτικά, επειδή εκεί διδάσκονται οι επιστήμες.
    Για το δεύτερο θέμα (αν υπάρχει Θεός και πώς ή ποιος είναι) καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει και σίγουρα καμμιά άποψη δεν μπορεί να τού επιβληθεί. Και η δική μου άποψη είναι ότι Θεός υπάρχει, αλλά, είναι έτσι όπως τον περιγράφει η ορθόδοξη εκκλησία μας. Από τον τρόπο που γράφεις, θα έλεγα ότι διαπνέεσαι από ένα μάλλον αντικληρικαλιστικό πνεύμα, πιθανόν υπό την επίδραση των λεγόμενων διαφωτιστών, οι οποίοι όμως ξεφύτρωσαν στις δυτικές χώρες και με μια εκκλησία τελείως διαφορετική από την ανατολική δική μας. Για να αντικρούσω κάποιες από τις θέσεις που παρουσιάζεις θα χρειαζόμουν αρκετό χρόνο (που δυστυχώς δεν διαθέτω) και έτσι μένω μόνο στα προλεχθέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Γιατρέ, (και μερικοί άλλοι συνομιλητές άνωθεν),

      Ναι, ίσως και να επεκτάθηκα στην συζήτηση αναφέροντας την δική μου προσωπική άποψη, δράττοντας την ευκαιρία από το σκίτσο - δεν συνέβη επί σκοπώ και νομίζω πως δεν ξέφυγα από το θέμα.

      Όσο αφορά για το εάν πρέπει ή όχι να μου προκαλεί μειδίαμα (και ενδεχομένως και ειρωνεία) η εμμονή κάποιου σε μία φαινομενικά ανοησία και πεποίθηση μιας «αλήθειας» που εκ των πραγμάτων δεν έχει αποδειχθεί ποτέ, δεν είναι θέμα έχθρας μου εναντίον του συγκεκριμένου «πιστού», αλλά ζήτημα κοινής λογικής. Για να μιλήσω με παράδειγμα, εάν κάποιος ισχυριστεί πως οι γάϊδαροι πετούν (όχι επειδή ο ίδιος το έχει δει να συμβαίνει έστω και μία φορά, αλλά επειδή κάποιοι άλλοι τον έχουν πείσει για αυτό), δεν θα μπορέσω να μην τον ειρωνευτώ και να μην αμφισβητήσω την κριτική του ικανότητα και την ευφυΐα του. Όταν μάλιστα επιμείνει να αποδεχτώ κι εγώ άνευ όρων την (κατά την κοινή λογική) ακλόνητη πεποίθησή του περί της πτητικής ικανότητας των γαϊδάρων, επειδή «έτσι πρέπει», κάθε πιθανότητα να σεβαστώ τον ίδιο, τους ομοϊδεάτες του και την πίστη του σε κάτι (πτήση γαϊδάρου) που δεν συνέβη κι ούτε πρόκειται, εκμηδενίζεται.

      «Πρέπει» στην ζωή δεν υπάρχουν. Όποιος θέλει να μας πείσει περί της «αλήθειας» που ο ίδιος πιστεύει, θα πρέπει να είναι σε θέση και να μας αποδεικνύει με αποδεκτά επιστημονικά μέσα την βασιμότητα των ισχυρισμών του. Όποιος ζητά (μερικές φορές ακόμη και εκβιαστικά) να αποδεχτούμε κάτι που είναι ενάντια της λογικής και μας καλεί να αποδεχτούμε ως αληθείς τις αναπόδεικτες και εξωφρενικές του πεποιθήσεις, θα βρίσκει τοίχο λογικής. Ξέρεις, συνάντησα κάποιον (εντελώς εγκεφαλικά κατεστραμμένο) κάποτε που πίστευε με όλη τη δύναμή του ως αληθινά γεγονότα και όχι ως κάποιες αλληγορίες ή λαϊκές δοξασίες, πράγματα εντελώς παράλογα. Πίστευε ότι «ενάρετοι πιστοί» έχουν δει «με τα μάτια τους» τον Παΐσιο να ίπταται (ναι, σωστά διάβασες, «να ίπταται») πάνω από το μοναστήρι στη Σουρωτή. Πίστευε πως πράγματι ο γέροντας μιλούσε με τα φίδια και τις κατσίκες, πως είχε παλαίψει με τον «Γιωργάκη τον Σαολίν» (μα την αλήθεια, η ιστορία γράφτηκε σε βιβλίο έκδοσης ΓΕΣ και αναπαράχθηκε ως αστικός θρύλος) και πως ο γέροντας είχε προβλέψει με ακρίβεια τα ΕλληνοΤουρκικά, τα γεωπολιτικά και τα νούμερα του τζόκερ. Όταν τον ρώτησα «μα, πως μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος ότι ο γέροντας πετούσε σαν πουλί και συνομιλούσε με φίδια, κατσίκες», απάντησή του ήταν «κι εσύ πως ξέρεις ότι πετούσε και δεν μιλούσε με τα φίδια και τις κατσίκες» - εκεί, κάθε έννοια λογικής φεύγει από το παράθυρο και εισερχόμεθα στη ζώνη του λυκόφωτος. Ο απόλυτος παραλογισμός!

      ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ…

      Διαγραφή
    2. …ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

      Στο εξαιρετικά αστείο επιχείρημα μερικών πως η «εθνική συνείδηση» και ο «πατριωτισμός» κάποιου είναι ανάλογος της πεποίθησής του ότι η Μαρία συνέλαβε με κρίνο και ότι ο Ναζωραίος περπατούσε στο νερό (ως «ιστορικά γεγονότα» και όχι ως «αλληγορίες» με σκοπό την κατανόηση σωστών εννοιών), απαντώ με το εξής: Πράγματι υπήρχαν πολλοί αγωνιστές του Έθνους που ήσαν ευλαβείς πιστοί και δήλωναν χριστιανοί. Ναι, αλλά υπήρχαν κι άλλοι τόσοι που δεν ήταν ούτε θρήσκοι, ούτε καν χριστιανοί - θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως «μη-πατριώτες» ή ως «εφιάλτες» όπως ανοήτως βιάστηκε να γράψει ένας εκ των συνομιλητών άνωθεν; Όχι βέβαια. Εάν είχα στο πλάϊ μου έναν συμπολεμιστή με Ελληνική φλόγα στην καρδιά και ένθερμο δυναμικό πατριώτη που με χαρά θα έπεφτε στη φωτιά της μάχης για την Ελλάδα, το τελευταίο που θα με απασχολούσε, θα ήταν εάν είναι χριστιανός ή εάν είναι οπαδός της ΑΕΚ ή του Ολυμπιακού ή εάν του αρέσει το μπριάμ ή το σπαγγέτι. «Εάν η γάτα πιάνει ποντίκια και είναι αποτελεσματική στην δουλειά της, δεν σε απασχολεί ούτε το χρώμα της γούνας της, ούτε η άποψή της για τον καιρό».

      Τέλος, σε όσους (επίσης ανοήτως) θεωρούν ότι «όλοι εμείς είμαστε με τον ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο αληθινό Θεό και όλοι οι άλλοι είναι άπιστοι ειδωλολάτρες σε πλάνη», θα τους υπενθυμίσω ότι τα ίδια ακριβώς νομίζουν και οι απέναντι (επίσης έχοντες δείκτη ευφυΐας ίσο με αυτό της αμοιβάδας) «αλλόθρησκοι», «αλλοεθνείς» και «ειδωλολάτρες». Άρα λοιπόν ποια η διαφορά; Διότι εγώ βλέπω δυο γαϊδάρους (σαφώς όχι ιπταμένους) που εβρισκόμενοι σε ξένο αχυρώνα, μαλώνουν για τα περί ιδιοκτησίας του αχυρώνα. Ποια λοιπόν η διαφορά του ενός «ειδωλολάτρη» που θεωρεί ιερό ένα μετεωρίτη που έπεσε από τον ουρανό, από έναν «ενάρετο πιστό» που νομίζει ότι η ασθένεια του καρκίνου θα νικηθεί από τα λαστιχένια παντοφλάκια ή το κασκόλ του Παΐσιου; Ποια η διαφορά του «άπιστου» που ονομάζει το Θείο «Αλλάχ» και αποφάσισε να αιματοκυλίσει τον κόσμο για να επιβάλει με τη βία την άποψή του, από έναν «ενάρετο πιστό» που έχει ήδη αιματοκυλίσει τον κόσμο αιώνες πριν κι έχει σφάξει στο γόνατο γυναικόπαιδα για να επιβάλει επίσης δια της βίας την πεποίθησή του ότι ο Ναζωραίος αυτό-αναστήθηκε. Για να μην αναφέρω τις ηλιθιότητες και τις πέραν λογικής ασυναρτησίες και τις κάθε λογής ακρότητες της ΚΑΘΕ θρησκείας ανά τον κόσμο - είναι και πολλές! Αστεία πράγματα αγαπητέ μου…! Αστεία!

      Διαγραφή
  12. Κρίμα κ. Σάββα ! Είσαι και πατριώτης ! Έμμεσα πάιρνεις το μέρος των άθεων κυβερνώντων μας με τη γελοιογραφία δήθεν της Κ. Αλήθεια δεν σου πέρασε απ' το μυαλό ότι αν ΔΕΝ υπήρχε η Εκκλησία, ΔΕΝ θα υπήρχε ούτε πατρίδα ; ; ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...αυτή η επιλεκτική μνήμη στην Ιστορία που έχουν μερικοί, είναι στα αλήθεια αξιοσημείωτη.

      Διαγραφή
  13. Σάββα, εσύ είσαι ή άλλος, αυτός που ανέδειξε το σύγχρονο ποντιακό ζήτημα; Εσύ είσαι η άλλος, αυτός που ανέδειξε το ζήτημα των κριπτοχριστιανών στην Τουρκία; Εσύ είσαι ή άλλος, αυτός που πυροδότησε και αφύπνισε την εθνική συνείδηση των Ποντίων της Τραπεζούντας; Οι Πόντιοι, που ζουν κάτω από τον ασφυκτικό τουρκικό ζυγό, από τις ορθόδοξες εικόνες της γιαγιάς τους δεν έλαβαν κίνητρο για να γνωρίσουν την αληθινή τους εθνική καταγωγή; Τι κάνεις τώρα, δεν καταλαβαίνω. Αναλώνεσαι σε ψευδοεπιστημονικές αναλύσεις του αυτονόητου; Ποιο είναι το αυτονόητο; Η ταύτηση ελληνισμού και ορθοδοξίας (μην αρχίσεις να φιλολογείς επ' αυτού. Ξέρω και ξέρεις, και όλοι γνωρίζουμε, τι θα πει ελληνορθοδοξία). Σάββα σε πολλούς κύκλους Ποντίων η στάση σου απέναντι στα εθνικά ζητήματα έγινε φάρος. Μην αποδομείς, σε παρακαλώ τον εαυτό σου, εκτός κι αν δεν είσαι εσύ, αλλά άλλος, ο επικυριγμένος από το Τουρκικό καθεστώς, εξ' αιτίας της εθνικής του δράσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.