24/9/16

ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ!

– «Έχω μια φοβερή επιχειρηματική ιδέα. Να φτιάξουμε μια εταιρεία η οποία θα λειτουργεί μονοπωλιακά!
– Και πώς θα τα καταφέρουμε;
– Θα υπογράψουμε σύμβαση με το κράτος!
– Και πόσα λεφτά θα βάλει ο καθένας;
– Ούτε φράγκο! Θα μας τα βάλει το κράτος! Αλλά δεν σου είπα το καλύτερο: για κάθε μετοχή θα έχουμε μέρισμα τον χρόνο 39.000 ευρώ!
– Μα, πώς ξέρεις από τώρα τι κέρδος θα έχει η εταιρεία;
– Μη σε νοιάζει. Η εταιρεία χασούρα θα έχει. Αλλά το κράτος θα μας πληρώνει μέρισμα!
– Δηλαδή θα φτιάξουμε μια κρατική εταιρεία.
– Όχι. Η εταιρεία θα είναι 100% ιδιωτική. Εμείς οι εργαζόμενοι θα είμαστε και μέτοχοι. Εργοδότες του εαυτού μας. Αλλά τα λεφτά θα μας τα βάλει το κράτος και το μέρισμα θα μας το δίνει το κράτος. Θα προσλαμβάνουμε στην εταιρεία και τα παιδιά μας, τα ανήψια μας, τις γυναίκες μας, όποιον θέλουμε.
– Δεν θα αυξάνεται έτσι το κόστος λειτουργίας;
– Μη σε νοιάζει. Θα το πληρώνει το κράτος.

Αυτός ο διάλογος σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θα αντιμετωπιζόταν ως θεατρικό κείμενο, από τα εντελώς σουρεαλιστικά, τύφλα να ‘χει ο Ιονέσκο. Στην Ελλάδα είναι απολύτως ρεαλιστικός. Αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο στήθηκε ο ΟΑΣΘ το 1957 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε ανανεώνουν την σύμβαση του Δημοσίου με τον ΟΑΣΘ με την οποία το Δημόσιο υποχρεώνεται να πληρώνει κάθε χρόνο για τις 424 μετοχές της “εταιρείας” μέρισμα 16,5 εκατομμύρια ευρώ και να καλύπτει επιπλέον ολόκληρη τη χασούρα της με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Δηλαδή μέσα σε 10 χρόνια ο ΟΑΣΘ κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο περισσότερα από όσα κοστολογείται το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης! Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ο ΟΑΣΘ ξόδευε αβέρτα, διόριζε και αύξανε μισθούς! Γιατί να μην το κάνει, όταν το κράτος, δηλαδή ο φορολογούμενος, δηλαδή εσύ κι εγώ, του κάλυπτε όλα τα έξοδα; Έτσι ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια, το 2004 κάλυπταν το 44% του λειτουργικού κόστους του, σήμερα καλύπτουν μόλις το 28%. Όσο για την ποιότητα των υπηρεσιών του ΟΑΣΘ, ρωτήστε κανέναν Θεσσαλονικέα να σας εξηγήσει. Είναι όμως πολλές οι ψήφοι, Άρη. Άρα, σταθερή και η διαχρονική ρεμούλα ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των κυβερνήσεων από το 1957 και δώθε. Τι δεν κατάλαβες»;
Thanos Tzimeros

3 σχόλια:

  1. Τον Τζιμερο πρεπει να τον στειλουμε στην Αμερικη,οπου το κρατος πληρωνει τα charter schools και τις ιδιωτικες φυλακες,αλλα ιδιωτες διοικουν τα ιδρυματα και καρπωνονται τα κερδη,χαραμιζεται εδω.Εκτος αν αυτα τα θεωρει φυσιολιογικα οπoτε παω πασο,ας μεινει εδω να διορθωσει την χωρα.Επισης ποτε ο ιδιος εχει σχολιασει τις πολιτικες των κεντρικων τραπεζων,που εχουν δημιουργησει ενα συστημα,που ειναι το υγρο ονειρο καθε κομμουνιστη;Mονο την κατασταση στην Ελλαδα ξερει να σχολιαζει,που δεν ειναι κακο,αλλα το κανει μ ενα τροπο,που παρουσιαζει την Ελλαδα,σαν μια χωρα που ειναι εκτος παγκοσμιου οικονομιου συστηματος,το οποιος λειτουργει φιλελευθερα χωρις το κρατος να παρεμβαινει.Μιση αληθεια κυριε ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕ Τζιμερε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γλαύκε-Αθανάσιε Τζήμερε!

    Προφανώς - όπως πάντα και κρίνοντες εκ του αποτελέσματος - «κοιμίζεις γλαύκες στην Αθήνα» (*)… χαχαχα! [βλέπε παρακάτω σχετ. «Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών»]

    (*) κακή - θάλεγα - έμπνευση από την γνωστή φράση «κομίζω γλαύκα ες Αθήνας» από τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που σημαίνει ότι κ. Θάνο μας… «παρουσιάζεις σαν καινούργιο ή πρωτοποριακό κάτι που είναι ήδη πολύ γνωστό», καθ’ ότι… πράγματι (που έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας!), «Η ιστορία του ΟΑΣΘ ξεκινάει με τον θάνατο του τραμ» (κάνε κλικ):

    http://parallaximag.gr/thessaloniki/i-istoria-tou-oasth-xekinai-me-ton-thana

    Γλαύκος-Αθανάσιος Τζήμερος (δημιουργία, ξανά!):

    Εκλογές 06/05/2012 = 2,15% (135965 ψήφοι) - 11ο κόμμα - εκτός Βουλής
    Εκλογές 17/06/2012 = 1,59% (98061 ψήφοι) - 8ο κόμμα - εκτός Βουλής
    Εκλογές 20/09/2015 = 0,53% (28936 ψήφοι) - 13ο κόμμα - εκτός Βουλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη, αὐτά δέν ἔγιναν πρῶτα στίς ΗΠΑ; Ἀντίστοιχα πραγματα δέν κατήγγειλε ὁ Ἀμερικανός Πρόεδρος Ἄϊζενχάουερ ὁ ὁποῖος - μεταξύ τῶν ἀθλητικῶν του ἐπιδόσεων μέ τίς ὁποῖες κυρίως ἀσχολεῖτο - ἔνοψε τάς χείρας του κάνοντας λόγο γιά τό "στρατιωτικό καί βιομηχανικό κατεστημένο" πού ἐλέγχει (τότε μόνον αὐτό) τό κράτος στίς ΗΠΑ;
    Ναί, αὐτό εἶναι πού καί ὁ Κένεθ Γκάλμπραιθ, στό βιβλίο του The New Industrial State, παρουσιάζει ὡς τήν πλέον διεστραμμένη μορφή τῆς λεγομένης ἐλεύθερης ἀγορᾶς, τήν κατασκευή ὅπλων καί γενικά προϊόντων γιά τόν στρατό (δηλαδή γιά τό δημόσιο συμφέρον), μέ σίγουρο τόν ἀγοραστή ὁ ὁποῖος εἶναι τό Δημόσιο, δηλαδή αὐτός πού παρήγγειλε τήν προμήθεια σέ ὅπλα ἤ ἄλλα εἴδη, ἀπό ἕναν ἤ άπό περιορισμένο κύκλο συγκεκριμένων προμηθευτῶν του.
    - Δηλαδή φταίει τό κράτος; Ὄχι βέβαια. Αὐτό λογικό εἶναι νά ἔχῃ τίς ἀνελαστικές ἀνάγκες του γιά νά ἐπιτελέσῃ τούς κοιωνικούς καί ἀμυντικούς σκοπούς του. Ἄρα, γιά τά ὅποια προβλήματα δυσλειτουργίας τῆς ἐλεύθερης ἀγορᾶς (καί γιά τίς συνακόλουθες "κομπίνες") ὅσον ἀφορᾶ προμήθειες ἀγαθῶν καί ὑπηρεσιῶν πρός τούς δημοσίους φορεῖς, φταίει ἡ ἰδέα ὅτι ὅλα εἶναι θέμα ἐλεύθερης ἀγορᾶς. Ἐνῶ εἶναι, θέμα ὀρθῆς ὀργανώσεως τῆς λειτουργίας κάθε δημοσίας ὑπηρεσίας, παροχικῆς ἤ μή, μέ τούς ἀναγκαίους ἀμερόληπτους καί ἀνεξάρτητους δημοσίους ἐλέγχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.