1/9/16

Αστυνομία Κύπρου: Το πλοίο που παρενόχλησαν οι Τούρκοι ήταν σε κυπριακά χωρικά ύδατα

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πέρασε τα θαλάσσια σύνορα
Μανώλης Καλατζής
«Σε καμία περίπτωση δεν εισήλθε σε άλλα χωρικά ύδατα», τόνισαν αστυνομικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες το σκάφος διενεργεί έρευνες σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διεθνή ύδατα διενεργούσε έρευνες το υπό κυπριακή σημαία σκάφος που παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα τον Αύγουστο, δήλωσαν στο Kυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές από την Κυπριακή Αστυνομία, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν ισχυρισμούς του τουρκικού πρακτορείου «Ντογάν».

Οι ίδιες πηγές απέρριψαν τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το υπό κυπριακή σημαία σκάφος εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν εισήλθε σε άλλα χωρικά ύδατα», τόνισαν αστυνομικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες το σκάφος διενεργεί έρευνες σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 21 Αυγούστου το σκάφος ενώ διενεργούσε έρευνες σε διεθνή ύδατα και συγκεκριμένα στα 25 ναυτικά μίλια ανατολικά του ακρωτηρίου  Κάβο Γκρέκο, η τουρκική φρεγάτα πλησίασε, ζητώντας πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις έρευνες και την ταυτότητά του.

Στη συνέχεια, η τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε εκ νέου το υπό κυπριακή σημαία σκάφος στις 25 Αυγούστου όταν αυτό βρισκόταν βόρεια της Πόλης Χρυσοχούς στα δυτικά της Κύπρου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ντογάν», τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν στην περιοχή ‘προειδοποίησε’ το κυπριακό σκάφος, υπό την ονομασία Royal Flash, που τελικά απομακρύνθηκε.

Το σκάφος Royal Flash κατά τη τουρκική εκδοχή ξεκίνησε έρευνες για υδρογονάνθρακες στις 21 Αυγούστου στην περιοχή μεταξύ της Μερσίνας, Αλεξανδρέττας και Αμμοχώστου. Η τουρκική φρεγάτα, η οποία ασκούσε καθήκοντα ελέγχου στην περιοχή, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει το πρακτορείο, κάλεσε το κυπριακό σκάφος να αποχωρήσει, ωστόσο το σκάφος συνέχισε τις εργασίες του σε πιο ευρύ πεδίο. Στις 25 και 26 Αυγούστου το τουρκικό σκάφος, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, κάλεσε άλλες δύο φορές το κυπριακό σκάφος να αποχωρήσει και τελικά αποχώρησε.

Οι δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού από την 1η Απριλίου του 2006 κάνουν περιπολίες στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου”. Στόχος τους είναι η παροχή στήριξης στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας στην περιοχή και η παρεμπόδιση σκαφών άλλων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Μερσίνας, της Αλεξανδρέττας και της Αμμοχώστου επιστρατεύοντας φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια, αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. How ridiculous we are!!!! In a month we are handing over the whole island to Turkey and now we complain they violated our AOZ.
    Soon it will be one and same thanks to the traitors.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.