21/10/16

Κυπριακό - Ραντεβού στη Γενεύη για εδαφικό. 1η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί 7 Νοεμβρίου

Το τετραήμερο 7-11 Νοεμβρίου, στη Γενεύη, στο κτίριο των Η.Ε. που και στο πρόσφατο παρελθόν φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις, Κληρίδη- Ντενκτάς, που οδήγησαν στο σχέδιο Ανάν, θα συζητηθεί τελικά το εδαφικό. Τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα η ομάδα Έιντε, προβαίνουν ήδη στις αναγκαίες διευθετήσεις, ενώ πυρετώδεις είναι και διεργασίες στις δύο πλευρές.
Κυριάκος Πομηλορίδης
Πέραν του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και των συνεργατών του, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πλαισιώνουν και λειτουργοί του Κτηματολογίου και της πολεοδομίας, καθώς όπως τουλάχιστον συμφωνήθηκε, οι συζήτηση του εδαφικού θα γίνει με χάρτες και ονόματα πόλεων, χωριών και περιοχών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το προεδρικό έχει ετοιμάσει σειρά χαρτών για κάθε εναλλακτικό σενάριο, στους οποίους αποτυπώνεται και ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση. Αυτός ο αριθμός κυμαίνεται πέριξ των 100 χιλιάδων.
Κλειδί παραμένει το θέμα της Μόρφου, καθώς η Ε/Κ πλευρά θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την επιστροφή της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως προβλεπόταν και στον τελικό χάρτη του σχεδίου Ανάν, που αποδέχθηκε η τουρκική πλευρά. προτείνεται ακόμα δημιουργία καντονίου, υπό το κεντρικό κράτος, στη Καρπασία και στα κόκκινα αντίστοιχα.

Στον αντίποδα η Τουρκική πλευρά, όπως κατ επανάληψη έχει δηλώσει ο Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζει πως από το 2004 μέχρι σήμερα οι πραγματικότητες επί του εδάφους έχουν αλλάξει, και συνεπώς δεν μπορεί να αποδεχθεί, ούτε την επιστροφή της Μόρφου, αλλά ούτε και το ποσοστό του 28,5, που προέβλεπε για το τ/κ συνιστών κράτος, ο χάρτη του Ανάν 5.

Ανοικτό στο τραπέζι θα βρίσκεται και το περιουσιακό, αλλά και το θέμα του κόστους των αποζημιώσεων.

Όπως διαδίδεται στα, κατεχόμενα στο πλευρό του Ακιντζί, θα βρίσκονται τούρκοι τεχνοκράτες με επικεφαλείς τον Υφ. Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου.

Από την έκβαση των συζητήσεων, οι οποίες κατά τα Η.Ε. θα είναι συνεχείς – εντατικές και δεν αποκλείεται να παραταθούν χρονικά, θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Αν και η Τουρκική πλευρά θεωρεί περίπου δεδομένη την σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. Στο αντίποδα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως έχει δηλώσει και στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο, δε θα διστάσει να τερματίσει τη διαδικασία, αν η τουρκική πλευρά εμμένει στη θέση της για μη επιστροφή της Μόρφου.

Οι εξελίξεις στο κυπριακό και τα επόμενα τακτικά βήματα Αθηνών και Λευκωσίας, ειδικότερα στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, βρέθηκαν αργά χθες το βράδυ στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Συμφωνήθηκε όπως και οι δύο αξιοποιήσουν το σημερινό Συμβούλιο Κορυφής προκειμένου να εξασφαλίσουν την στήριξη των εταίρων, τόσο στην πρόταση Αναστασιάδη για την ασφάλεια, όσο και στην βασική φιλοσοφία της ότι το όποιο σύστημα εγγυήσεων δεν μπορεί να εκ φεύγει του Ευρωπαϊκού πλαισίου.

Τουρκικός στόχος η διασύνδεση εδαφικού με ασφάλεια - εγγυήσεις

Πριν ακόμα επισημοποιηθεί το ραντεβού για την Γενεύη, ο τουρκικός και ο τ/κ τύπος έσπευσαν να συνδέσουν την δεδομένη κατά του Τούρκους σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης με την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα.

Η Κίπρις Ποστασί μάλιστα θεωρεί ότι ο απερχόμενος πλανητάρχης θα εντάξει στο πρόγραμμα του ταξιδιού του και τη Κωνσταντινούπολη. Όπως δε εκτιμά η πενταμερής θα πραγματοποιηθεί μετά τη κάθοδο του αμερικανού προέδρου που είναι προγραμματισμένη για τις 14 και 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στις δύο εγγυήτριες χώρες θα είναι μεν αποχαιρετιστήρια, αλλά στο επίκεντρο θα είναι και το Κυπριακό. Η επικαλούμενη διπλωματικές πηγές η τ/κ εφημερίδα γράφει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Βικτώρια Νούλαντ στην Κύπρο συζητήθηκε και ανταλλάγησαν απόψεις για το θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας και η Αμερικανίδα υφυπουργός μετέφερε τις απόψεις της δικής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικές πηγές η κυρία Νιούλαντ εισηγήθηκε την δημιουργία στη Κύπρο δύο κυρίαρχων Βάσεων, μία τουρκική στο Βορρά και μία Ελληνική στο Νότο. Πρόταση που απέρριψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το μήνυμα ωστόσο είναι σαφές. Πως δεδομένου του χάσματος που υπάρχει στις θέσεις των δύο πλευρών, τρίτοι μεσολαβητές θα αναλάβουν την γεφύρωση του, τόσο πριν όσο και κατά την επικείμενη κατά πολλούς διεθνή ή πενταμερή διάσκεψη.

Συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει από τη Γενεύη, καθώς η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να διασυνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Κάτι που έχει ήδη κάνει ο Ακιντζί, δηλώνοντας καθαρά και στο τραπέζι των συνομιλιών ότι θα μπορούσε να είναι πιο ελαστικός στο θέμα των εγγυήσεων ένα και η Ε/Κ πλευρά βάλει νερό στο κρασί της στο εδαφικό. Στη Μόρφου συγκεκριμένα και αντίστροφα.
ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.