21/10/16

Τα 2+1 σημεία Τουρκίας για να συμπληρώσει το road map για το Μεταναστευτικό

Φρόσω Βιολάρη
Ως μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Σύνοδος Κορυφής έχει χαρακτηριστεί η τρέχουσα, από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Κορυφαίο θέμα της ατζέντας της Συνόδου για την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να θεωρείται το μεταναστευτικό, το οποίο περιλαμβάνει και το θέμα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου για την Τουρκία.
Ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με τον ΚΕ, θα προβάλει την ανάγκη όπως, από πλευράς Τουρκίας εκπληρωθούν όλες οι σχετικές με το θέμα υποχρεώσεις. Θα πρέπει, δηλαδή, να υπάρξει αποτελεσματική και χωρίς διακρίσεις συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη στους τομείς που αναφέρονται, έτσι ώστε να μπορεί να συζητηθεί η εν λόγω προοπτική. 
Το παρασκήνιο και το πάρε δώσε πριν από τα τελικά Συμπεράσματα
Ως γνωστό η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστεί με τις αρχές όλων των κρατών μελών προκειμένου να εκπληρώσει τα 72 προαπαιτούμενα κριτήρια.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, επιμένει όπως τηρηθούν πλήρως και με όλα τα κράτη μέλη, όλα όσα προνοούν για πλήρωση κριτηρίων, τα οποία είναι κατ ουσία τα εξής:
- Δικαστική Συνεργασία
- Συνεργασία στο δικαστικό επίπεδο
- Συνεργασία στο επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών
Τα πιο πάνω αποτελούν ουσιαστικά, τα λεγόμενα key issues για την πλήρωση των κριτηρίων του οδικού χάρτη της Τουρκίας.
Η διπλωματική νίκη Λευκωσίας 
Την προσθήκη φράσης για εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ πέτυχε η Κύπρος, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην ιδιαίτερη παράγραφο με την οποία το Συμβούλιο ζητούσε "περαιτέρω πρόοδο ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων για την φιλελευθεροποίηση της visa από τις τουρκικές αρχές", προστέθηκε η ρητή υπενθύμιση προς την Άγκυρα ότι τα κριτήρια πρέπει να εκπληρωθούν έναντι όλων των κρατών μελών.
Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι η φράση αυτή αποτελεί εξαιρετικά ισχυρή δέσμευση προς την πλευρά της Τουρκίας και πως το κείμενο είναι το τελικό και  δεν θα αλλάξει.
Sigmalive 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.